Luki Špiku ni uspel preboj v finale Henleya

mario Novice 0 Komentarjev

Luko Špika je v polfinalu prestižne regate v Henleyu na Temzi premagal Azerbadjanec Aleksandar Aleksadrov, lani peti na olimpijskih igrah v enojcu.

Slovenska veslaska reprezentanca 2013

Prednost v cilju je znašala 2 in 3/4 dolžine čolna, kakor Britanci tradicionalno merijo zaostanke na Henleyu. V času to pomeni okrog šest sekund zaostanka za Luko Špika, ki je s tem zaključil tekmovanje na Temzi. Aleksandrov, sicer originalno Bolgar, ki je tri leta nazaj prevzel azerbadjansko državljanstvo in je najuspešnejši predstavnik novoustanovljene veslaške zveze, je pokazal svojo moč že v četrtfinalu, kjer je izločil olimpijskega prvaka Novozelandca Drysdalea. Tudi sicer skozi zadnjih nekaj sezon zelo dobro napreduje, lani je bil peti na OI v Londonu, letos pa spada v širši krog favoritov za medalje na SP v Koreji. Naslednji vikend na svetovnem pokalu v Luzernu sicer ne bo nastopil.

Aleksandrov se bo v finalu pomeril z Britancem Alanom Campbellom, ki je v polfinalnem dvoboju premagal Američana Gravesa.

dsc_7911-001

Luka Špik je v Henleyu vse tri tekme odpeljal solidno, predvsem pa je pomembno, da je prešel v tekmovalni ritem, potem ko od evropskega prvenstva v začetku junija ni nastopal, saj je blejsko mednarodno regato in etonski svetovni pokal izpustil zaradi bolezni. Zaostanek ob porazu v polfinalu ni bil velik, dobro in konstantno veslanje pa mu je okrepilo samozavest pred zanj pomembnejšim nastopom v Luzernu prihodnji vikend. Tam bo nastopil v konkurenci 24 skifistov, med njimi bodo največji favoriti Čeh Ondrej Synek, Nemec Marcel Hacker, Nizozemec Roel Braas in Bolgar Georgi Bozhilov.

Po tekmi je Luka dejal: »Vse tri tekme so bile zahtevne, še posebej polfinalna. Veslal sem v čolnu, ki smo si ga izposodili od Alana Campbella, zaradi česar nisem našel pravega zavesljaja. Aleksandar je odpeljal dobro tekmo, jaz sem sicer poskušal z napadi, vendar jih je vedno odbil. Na splošno sem z nastopi na Henleyu zadovoljen in grem dobro pripravljen v Luzern.«

Na Bledu se medtem pripravljata še dve ostali slovenski posadki, ki naj bi nastopili v Luzernu. V lahkem dvojnem dvojcu bosta nastopila Matevž Malešič in Rajko Hrvat. Nastop dvojnega četverca, ki letos nima sreče s poškodbami in boleznimi, pa je ponovno vprašljiv, tokrat zaradi poškodbe hrbta Jana Špika. Jan je nekaj treningov v preteklih dneh moral izpustiti, ostali člani četverca Aleš Zupan, Gašper Fistravec in Jernej Markovc pa se pripravljajo dalje in upajo, da bo poškodba v kratkem sanirana in bodo lahko nastopili na finalu svetovnega pokala. Odločitev o nastopu bo selektor Miloš Janša sprejel do torka.