Mednarodni start 2014 v Zagrebu

mario Novice 0 Komentarjev

Ta konec tedna bo v Zagrebu potekala močna mednarodna regata Croatia Open, ki za našo reprezentanco tradicionalno pomeni uvod v mednarodno sezono. Letos je prijavljenih dobrih 1.000 tekmovalcev iz 14 držav, z nam najzanimivejšimi članskimi posadkami bodo tu reprezentance Hrvaške, Srbije in Estonije. Luka Špik bo oba dneva dvodelnega tekmovanja nastopil v enojci, ostali slovenski reprezentanti pa se bodo prvi dan pomerili v enojcih, drugi dan pa v dvojnih dvojcih in dvojnem četvercu.

dsc_0561

Zagrebška tekma ponavadi trenerjem da precej dobre podatke o stanju njihovih varovancev in kako so bile opravljene zimske in spomladanske priprave. Zaradi dokaj zgodnjega termina je ob slabših rezultatih še vedno možna reakcija, saj je prvo pomembnejše tekmovanje letos, evropsko prvenstvo v Beogradu, konec meseca maja.

dsc_0596-001

Naši članski reprezentanti bodo v sobotnem delu regate vsi nastopili v enojcih. Tako bodo ob Luku Špiku veslali Gašper Fistravec, Matej Rojec, Aleš Zupan in Janez Zupan. Takšen pristop uporabljajo tudi druge reprezentance, tako da bodo v tekmi tudi trije Hrvati iz zlatega dvojnega četverca (Damir Martin, Martin Sinković in David Šain) in člani solidnega estonskega dvojnega četverca na čelu s Kasparjem Taimsoojem.

dsc_0196-001

V nedeljskem programu bo Luka prav tako nastopil v enojcu, kar je tudi načrt za celotno sezono. Popolna orientiranost na enojca, čemur je podredil tudi priprave, katerih del je opravil v Sevilli skupaj z lani petouvrščenim Nizozemcem Roelom Braasom. Ostala četverica najprej nastopila v dvojnih dvojcih (Rojec-Fistravec, J.Zupan-A.Zupan), ob koncu programa pa še skupaj v dvojnem četvercu. Tu so prijavljene tudi prve posadke Hrvaške, Estonije in Srbije, tako da se obeta zanimiva tekma. Selektor Miloš Janša bo to posadko prvič testiral na tekmi in dobil prve odgovore, če ima potencial nastopiti na evropskem prvenstvu. Ob odsotnosti Jerneja Markovca in Grega Domanjka, ki se s študija v ZDA vračata v juniju, trenutno nima alternativ za mesta v tem čolnu.

dsc_0616-001

Luka Špik pred začetkom sezone: »Lani je bila poolimpijska sezona, zato gre letos pričakovati koncentracijo na višjem nivoju. Priprave, se mi zdi, da so bolje uspele kot lani, tudi rezultati na testiranjih so zadovoljivi. Za pravo potrditev občutkov pa je itak potrebno počakati na prve tekme. Zagreb je v zadnjih letih postal res zahtevna tekma in tu se že vidi prve obrise oziroma kvaliteto zimskega dela, v primeru slabosti pa je možno do evropskega prvenstva določene stvari še popraviti in izboljšati.«

dsc_0431-001

Lahko veslači bodo nastopili po enakem sistemu, prvi dan v enojcih ih drugi dan v dvojnih dvojcih. Tu se za mesta v reprezentanci borijo Rajko Hrvat, Matevž Malešič, Marko Bolha in Tilen Pugelj.

Med člani do 23 let bosta prvič v članski konkurenci v dvojcu nastopila lanska bronasta z MSP Miha Ramšak in Gašper Ferlinc. V enojcih in dvojnem dvojcu pa bosta veslala Jure Grace in Matej Grobelnik.

Zagrebška tekma je dober test tudi za kandidate za mladinsko reprezentanco, njihovo prvo veliko tekmovanje bo v drugi polovici maja – evropsko prvenstvo v belgijskem Hazewinklu.

Prijave in rezultati

Veslaška sezona se bo nadaljevala s tradicionalno prvomajsko regato na Bledu, ki bo na sporedu 26. in 27. aprila.