Mladinsko evropsko prvenstvo in 57. mednarodna regata konec tedna na Bledu

mario Novice 0 Komentarjev

Konec tedna (8.–10. junij) bo Bled ponovno veslaško obarvan, saj se bosta odvijali dve vzporedni tekmovanji – tradicionalna 57. mednarodna regata in mladinsko evropsko prvenstvo. Na mednarodni regati bodo moči merili člani in mlajši mladinci, medtem ko je mladinsko evropsko prvenstvo rezervirano za mladinsko selekcijo.

Mladinsko evropsko prvenstvo je v svoji krstni lanskoletni izvedbi Slovencem prineslo zlato. Po najžlahtnejši medalji sta posegla veslača dvojnega dvojca Jan Kanduč in Jernej Markovc. Tudi letos bo to pomembno tekmovanje za našo mladinsko reprezentanco, ki jo sestavlja 5 posadk. Poleg slovenskih 13 veslačev in veslačic bo na vodi moč videti še 410 mladincev in mladink oz. 124 posadk iz 22 držav. Največ tekmovalcev in tekmovalk prihaja iz držav srednje in vzhodne Evrope (Avstrija, Belorusija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Madžarska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Srbija, Švica, Slovaška, Ukrajina); prisotni so tudi Azerbajdžan, Turčija in Izrael, na tokratnem prvenstvu pa ne bodo zastopane Nemčija, Francija, Velika Britanija in Španija.

Jernej Markovc je letos že odlično nastopil na münchenski regati za mladince (in mlajše mladince) in tam osvojil srebrno medaljo, Sloveniji je na kvalifikacijah v Luzernu skušal priboriti še eno vstopnico za olimpijske igre, a bosta tja odpotovala le Iztok Čop in Luka Špik, ki sta si pot tja utrla že lansko leto na svetovnem prvenstvu; pred domačo publiko se bo Jernej kosal s konkurenco skifistov. V četvercu bodo veslali Gašper Ferlinc, Miha Ramšak, Matej Grobelnik in Tomaž Jurše, slednja imata že izkušnje iz lanskega leta, ko sta bila 8. (Matej) in 12. (Tomaž). Na lanskem MEP-u sta bila Gregor Vojvoda in Luka Pangos 9., tokrat pa bosta veslala skupaj z Vidom Pugljem in Titom Laglerjem v dvojnem četvercu. Lansko leto si je na tovrstnem tekmovanju izkušnje nabirala tudi Sanja Savanovič, ki je bila 9., letos pa se bo za uvrstitev borila skupaj s Tinko Kersiklo v dvojnem dvojcu. V dvojcu pa bosta svoje moči z ostalimi merila Matjaž Kocjančič in Žan Črnac. Cilj vseh slovenskih posadk je uvrstitev v veliki finale, v boju za medaljo pa bi lahko videli vsaj lanskoletnega zmagovalca. Trenerji naših posadk so: Robert Krašovec, Boštjan Grča, Primož Merf, Aleš Lindič, Milan Kocjančič in Iztok Butinar.

Slovesna otvoritev mladinskega evropskega prvenstva bo v petek, 8. junija ob 19.30 na Olimpijskem trgu pri Športni dvorani na Bledu. Predtekme MEP-a se bodo začele v soboto ob 9.00, v popoldanskih urah bodo repasaži; polfinala in finala pa se bodo zvrstila v nedeljo.

V okviru mednarodne regate pa bo tekmovalo 200 tekmovalcev v članski in mlajši mladinski kategoriji. 160 posadk prihaja iz 10 držav – Nemčije, Madžarske, Češke, Slovaške, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Grčije, Bolgarije in Slovenije. Mednarodna regata se bo začela že v petek, ko bodo od 10. ure dalje predtekme, od 16.30 dalje pa finala. V soboto pa bodo predtekme mednarodne regate (po predtekmah MEP-a) ob 11.45, finala pa po repasažih MEP-a, torej ob 16.40.

Prvi dan bosta nastopila Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu, nato pa se bosta umaknila v Bohinj, kjer bosta trenirala in se pripravljala na tretjo tekmo svetovnega pokala, ki bo od 15. do 17. junija v Münchnu. Na MR bodo nastopile še ostale posadke, ki so prijavljene na tretjo tekmo svetovnega pokala, v dvojnem dvojcu Aleš Zupan Urban Ulčar; v enojcu, v disciplini, v kateri je prijavljenih kar 41 čolnov, Jan Špik in Matej Rojec; v lahkem enojcu Rajko Hrvat in Matevž Malešič. Nastopajoči na luzernških olimpijskih kvalifikacijah bodo nastopili na MR, vendar pa ne potujejo na tekmo svetovnega pokala v München.

Od mladih veslačev, ki imajo čez dober mesec dni svetovno prvenstvo do 23 let v Litvi (15.–17. julij), bodo na MR nastopili: v enojcih Grega Domanjko, Gašper Močnik in Anja Šešum; v lahkem enojcu pa Jure Grace.Večina tekmovalcev pride na Bled že jutri, tekme pa bodo potekale od petka do nedelje (petek in sobota – mednarodna regata; sobota in nedelja mladinsko evropsko prvenstvo). Memorialna tekma v spomin Sašu Mirjaniču, ki je izvedena v okviru mednarodne regate, bo na sporedu v soboto.

Velik organizacijski zalogaj številčnih tekem, ki se bodo zvrstile v treh dneh, bo v rokah 90-članske ekipe.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja