Mladinsko svetovno prvenstvo in SP v neolimpijskih disciplinah

mario Novice 0 Komentarjev

Od 15. do 19. avgusta bo v bolgarskem Plovdivu potekalo mladinsko svetovno prvenstvo in člansko svetovno prvenstvo v neolimpijskih disciplinah. Prvenstva se udeležuje 14 slovenskih mladincev in članski lahki veslač. Med mladinci bosta nastopili obe posadki, ki sta na junijskem mladinskem evropskem prvenstvu na Bledu osvojili medalji (Jernej Markovc v enojcu ter Tomaž Jurše, Matej Grobelnik, Miha Ramšak in Gašper Ferlinc v četvercu), med člani pa bo nastopil Rajko Hrvat v lahkem enojcu. Sicer je zasedba na tem svetovnem prvenstvu zelo dobra, nastopa namreč 991 tekmovalcev in tekmovalk (od tega 694 mladincev in mladink) iz 57 držav.

veslanje-mladinska-selekcija-14

Slovenski mladinci bodo nastopili v petih disciplinah, in sicer v enojcu, ženskem in moškem dvojnem dvojcu, četvercu in dvojnem četvercu. To je že drugo letošnje veliko tekmovanje zanje, saj je večina od njih nastopila v začetku junija na mladinskem evropskem prvenstvu, ki ga je uspešno organizirala VZS na Bledu. Zadnje tedne so se posadke za ta nastop izmenično pripravljale na Bledu in v Mariboru, na prizorišče na jugu Bolgarije pa so pripotovale v ponedeljek oziroma v torek. Umetna veslaška proga v drugem največjem bolgarskem mestu je doslej gostila dve veliki tekmovanji – mladinsko svetovno prvenstvo leta 1999 in evropsko prvenstvu leta 2011. Na MSP 1999 je Slovenija tu osvojila naslov mladinskih svetovnih prvakov v dvojnem četvercu.

V enojcu bo nastopil Jernej Markovc, ki bo nastopil v konkurenci 30 skifistov. Jernej je letos nastopil že na olimpijski kvalifikacijski regati v Luzernu, na MEP na Bledu pa je osvojil srebrno medaljo. Doslej je že dvakrat nastopil na MSP (7. mesto 2010 in 5. mesto 2011, obakrat v dvojnem dvojcu). V zadnjih dveh mesecih se je pripravljal na treningih z dvojnim dvojcem Čop-Špik in tako opravil koristne treninge na jezeru Peruča in v Bohinju, zadnje tedne pa je pilil formo z ostalo mladinsko reprezentanco na Bledu. Njegov prvi nastop bo v četrtek v predtekmovanjih, kjer se bo pomeril s skifisti Paragvaja, Južne Afrike, Azerbadjana in Moldavije. Prva štiri mesta vodijo v četrtfinale, ki bo na sporedu v petek.

V četvercu bodo nastopili Tomaž Jurše, Matej Grobelnik, Miha Ramšak in Gašper Ferlinc, ki so na blejskem MEP osvojili bronasto medaljo. Posadka je od tedaj ostala nespremenjena in tokrat se podajajo v boj s širšo svetovno konkurenco. Od članov posadke je doslej edino Grobelnik nastopil na MSP, in sicer je lani v Etonu zasedel 13. mesto v dvojcu. Med četverci je prijavljenih 14 posadk, prvi nastop pa naše čaka že v sredo v predtekmovanju. Za prva tri mesta, ki vodijo v polfinale, se bodo pomerili s posadkami Ukrajine, Romunije, Francije in Nemčije.

V dvojnem dvojcu bosta veslala Žan Črnac in Luka Pangos, ki sta moči združila pred nekaj tedni, ko sta se oblikovala oba skul čolna. Na prvenstvu bosta nastopila prvič, v dvojnem dvojcu pa je tudi najštevilčnejša prijava, in sicer 32 posadk. Prvi nastop bosta imela v četrtek v predtekmovanjih, ko se bosta za vstop v četrtfinale pomerila s posadkami Nemčije, Belgije, Rusije, Kanade in Srbije.

V ženskem dvojnem dvojcu bosta nastopili Sanja Savanovič in Tinka Kersikla, ki sta skupaj veslali že na blejskem MEP. Tudi zanju je to debitantski nastop na MSP, uvrstitev nanj pa še poseben uspeh za Kersiklo, ki še ni dopolnila 16 let in spada še v kategorijo mlajših mladink. Četrtek bo njun prvi tekmovalni dan, ko si bosta v predtekmovanju skušali zagotoviti mesto v polfinalu. Pomerili se bosta s posadkami Hrvaške, Madžarske, Švedske, Nemčije in Litve.

V dvojnem četvercu bodo nastopili Gal Žvegelj, Ptah Butinar, Matej Pregarc in Vid Pugelj. Edino Pugelj je letos nastopil na MEP, sicer pa so ostali trije debitanti na velikih tekmovanjih. V zelo številčni disciplini (27 posadk) bodo svoj prvi nastop opravili v sredo, ko si bodo skušali zagotoviti napredovanje v četrtfinale. Pomerili se bodo s posadkami Bolgarije, Romunije, Velike Britanije.

Člani v Plovdivu na svetovnem prvenstvu nastopajo v neolimpijskih disciplinah, saj v olimpijskem letu ni na sporedu rednega svetovnega prvenstva. Za Slovenijo bo v lahkem enojcu nastopil Rajko Hrvat, ki je že lani (12. mesto na SP na Bledu) in v letošnji sezoni (10. mesto na tekmi svetovnega pokala v Münchnu) uspešno nastopal v tej disciplini. Tokrat se bo pomeril v konkurenci 26 skifistov, njegov prvi nastop pa bo že v sredo v predtekmovanju, ko si bo v konkurenci Litvanca, Švicarja, Američana in Avstralca skušal zagotoviti napredovanje v četrtfinale.