Na Bledu srebro Hrvatu, Fistravec četrti

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

DSC_1136

11245800_828046913955670_9016339839613001783_n

enojec Gašper Fistravec
enojec Gašper Fistravec

Bled, 10. maja – Mariborčan Gašper Fistravec je na svetovnem veslaškem pokalu na Bledu osvojil četrto mesto v skifu. Prepričljivo je zmagal Kubanec Angel Fournier Rodriguez pred Hrvatom Damirjem Martinom in Švicarjem Markusom Kesslerjem. Med lahkimi skifisti je bil Izolčan Rajko Hrvat drugi za Slovakom Lukašem Babačem.

Hrvat je tekmo začel zadržano na petem mestu, nato pa počasi pridobival v primerjavi s tekmeci, v finišu se je lotil tudi dotlej vodilnega Slovaka Babača, vendarle pa je bil v cilju prekratek za dobrega pol čolna. Bron je osvojil Bolgar Nedelčo Vasiljev.

“Razen trenerja in najbližjih nikoli nihče ni verjel vame. Ponosen sem, to je moj največji uspeh in izredno sem vesel,” je v solzah pripovedoval Rajko Hrvat, ki so ga preplavila čustva, ko je tudi javnosti potrdil, da zmore več, kot se je od Izolčana pričakovalo doslej. Hrvat pri tem ni skrival, da si je želel celo zmago in da je zaradi tega prisoten tudi kanček grenkega priokusa: “Upam, da bom na evropskem prvenstvu še močnejši.”

Hrvat si je privoščil tudi krajše slavje na tribuni, kjer je požel aplavz za najboljši slovenski nastop. Še enkrat je podoživel tudi finale in nekoliko slabši start: “V zadnjih letih sem to izboljšal, a tukaj imam še rezerve. Nato sem se boril, kolikor se je dalo. Danes več ni šlo. Bil je pred mano, odbijal moj napad, jaz sem seveda skušal, kar se je dalo.” Že v torek se Hrvat odpravlja na nove priprave: “Na EP bom še nastopil v skifu, nato bom iskal partnerja, da na SP v Franciji z njim naredim normo za olimpijske igre.”

Fistravec je na Bledu pokazal še en dober nastop, a se je potrdilo, da sta Kubanec, bronasti z zadnjega SP, in Hrvat, ki je z dvojnim četvercem osvojil prav vse, kar se osvojiti da, zdaj pa se vrača po poškodbi in enoletnem premoru, premočna za tekmece.

Fistravec je dolgo veslal na petem mestu, saj je zelo hitro začel tudi Egipčan Nour El din Hassanein, ki se ga je trdno držal Švicar Kessler. Mariborčan je z manjšim zaostankom obdržal stik z dvojico, ki se je borila za bron, v zadnjih 750 metrih prehitel Egipčana, Švicar pa je uspešno odgovoril na vse napade in si priboril bron.

“V bistvu sem pričakoval napad Hrvata in Kubanca, ne pa takega juriša Egipčana in Švicarja. Skušal sem slediti in v drugem delu nadoknaditi. S četrtim mestom sem zelo zadovoljen, tudi razlika do prvih je sprejemljiva. Spet se je pokazalo, da mi manjkajo težke tekme,” je po tekmi dejal Fistravec in še enkrat potrdil, da se v skifu vse bolje počuti, vseeno pa načrt za bližnje evropsko prvenstvo ostaja nastop v dvojnem dvojcu.

“Videli smo dva zrela nastopa. Glede na predtekme smo od Rajka morda pričakovali še malo več, a nastop je bil zelo dober, Babač pa je imel v finalu dovolj izkušen, da je ubranil prednost, ki si jo je privozil na startu. Gašper je letos pokazal nekaj zelo zrelih nastopov, današnji je bil morda celo najboljši. Taktično sva napadala tretje mesto, a se je Kessler pokazal za močnejšega, kot je to kazalo v soboto. V odnosu do vodilnih je izid potrdil, da je bil nastop kakovosten,” je oba finalna nastopa ocenil slovenski selektor Dušan Jurše.

Pred tem sta se dve slovenski posadki predstavili v malem finalu. Janez Zupan je z dobrim nastopom še enkrat potrdil, da je našel stik z najboljšimi in si priveslal zmago oziroma končno sedmo mesto v enojcu. Še najbližje mu je bil Kitajec Shi Zhiqiang, ki je na koncu skušal s sprintom, a je Zupan odgovoril na napad in si na domačem jezeru priveslal prvo mesto. “Danes je šlo po načrtu. Hiter start, nato sem delal na razliki, Kitajec je na koncu finiširal, a obdržal sem prvo mesto,” je po zmagi dejal Zupan.

Lahki veslač Aleš Jalen je bil v malem finalu skifistov četrti. “Lahko sem zadovoljen. Začeli smo skupaj, po 500 metrih pa so se začele pojavljati prve razlike. Za četrto mesto sem se boril z Alžircem in ga premagal. Lahko sem zadovoljen,” je po tekmi dejal Jalen, ki je na ta način doživel tudi krst v članski reprezentanci.

“Janez Zupan je z zrelim nastopom potrdil vlogo favorita glede na sobotne izide. Aleš Jalen pa je v tej konkurenci starejših veslačev še brez potrebnih izkušenj, da bi se res vpletel v boj za vrh,” pa je finala B s slovensko udeležbo pokomentiral Jurše in ob pogledu na polne tribune izrazil izredno zadovoljstvo tudi nad navijači na Bledu.

Na lestvici medalj so bili s štirimi zlatimi medaljami najuspešnejši Nemci, ki so temu dodali še srebro in dva brona. Kar devet medalj, a le dve zlati, so osvojili Kitajci. Po dve zlati medalji sta pripadli tudi veslačem iz Belorusije in Nizozemske.

Čez tri tedne veslače na Poljskem čaka evropsko prvenstvo.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja