Na EP v Poznan Gašper Fistravec, Janez Zupan in Rajko Hrvat

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Veslači bodo konec tedna nastopili na evropskem prvenstvu na Poljskem. Cilj dveh posadk, Rajko Hrvat bo nastopil v lahkem skifu, Gašper Fistravec in Janez Zupan pa v dvojnem dvojcu, je pred tekmo različen. Hrvat naj bi se glede na prikazano boril za finale, dvojni dvojec pa čaka premiera v evropski konkurenci.

Janez Zupan in Gašper Fistravec
Janez Zupan in Gašper Fistravec
Rajko Hrvat
Rajko Hrvat

“Glede Rajka Hrvata lahko rečem, da bo vse usmerjeno v to, da se uvrsti v finale, dvojni dvojec pa je še nepopisan list papirja. Gre za dva posameznika, ki skupaj še nista tekmovala. Za nami je 14 dni resnega treninga, določene stvari smo naredili, nekatere preizkusili, izidi na treningih pa so le nekakšen potokaz … Ne morem napovedati, kako naj bi bila ta posadka uspešna na EP. Cilje seveda prepuščam športnikom. Mi trenerji jim na tej spoti skušamo le pomagati, da cilje dosežejo. Sam pričakujem predvsem ambiciozne in nepopustljive nastope ter izpolnjevanje taktičnih zamisli,” je pred odhodom na EP v ljubljanskem Maxi klubu povedal slovenski selektor Dušan Jurše.

selektor Dušan Jurše
selektor Dušan Jurše

Tudi Fistravec in Zupan imata pred sabo še vrsto vprašaj o pripravljenosti, pomanjkljivost posadke pa je, da imata praktično le 10 dni skupnega dela, a ostajata optimistična. “Ta čoln sva preizkusila že na prvomajski regati in pokazalo se je, da bi čoln znal biti zelo hiter. Na krajših razdaljah nama to uspeva, a nisva imela pravih sparing partnerjev za primerjavo. Bolj sva se ravnala po občutkih in po uri. Mislim, da je tudi današnji zadnji trening pokazal neko dobro pripravljenost in formo. Treba se bo boriti,” pravi Fistravec.

dvojni dvojec Janez Zupan in Gašper Fistravec
dvojni dvojec Janez Zupan in Gašper Fistravec

Prav konkurenca med dvojnimi dvojci bo najštevilčnejša in bržkone tudi najbolj zgoščena. “Definitivno bi se rada približala najboljšim, ki se bodo tudi pozneje na SP borili za olimpijske vozovnice,” še pravi Fistravec, ki je po enojcu zdaj za sezono našel večjo posadko, ki bi ob dobrem nastopu lahko takšna ostala tudi do konca sezone, ko se bodo v Franciji delile medalje na svetovnem prvenstvu in vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

“Zadeva nekako funkcionira, kar se je videlo na prvomajski regati. Sam si seveda želim finale, a kam realno seževa, bomo videli na tekmi,” pa je pred nastopom povedal Zupan, ki se je pred petimi leti v enaki posadki preizkušal že z Iztokom Čopom, a na koncu na SP nista nastopila skupaj.

lahki skifist Rajko Hrvat
lahki skifist Rajko Hrvat

Še višje cilje ima med lahkimi skifisti Hrvat, srebrn na uvodni tekmi svetovnega pokala na Bledu.
“Po pokalu sem nadaljeval s pripravami v Mariboru. Delali smo maksimalno, popravljal sem start in zavesljaj, imel tudi nekaj sparinga, da sem popravljal svoj nastop skozi sredino proge. Mislim, da imam ob startu še kar nekaj rezerve. Pomemben bo tudi dober nastop v predtekmovanju, zato bom tam šel na vse in prepričan sem, da bo rezultat prišel,” pred potjo na sever pravi Izolčan. Na vprašanje o boju za medaljo pa pravi: “Manjkata dva ali trije kakovostni tekmovalci. Ničesar ne bi rad napovedoval, moj prvi cilj je finale in tam je ob dobri tekmi možno vse.”

Ob robu novinarske konference je generalni sekretar VZS Jernej Slivnik potrdil, da so v slovenskem taboru zelo zadovoljni z majskim svetovnim pokalom, kjer so dobili številne pohvale, pa tudi finančno bo tekma izpadla pozitivno.

“Svetovni pokal nam je dal veliko, mi pa uveljavljamo svoje izkušnje iz preteklih let. Ob tem smo imeli na Bledu razvojni kamp za ženske in Fisa razmišlja, da bi na Bledu imeli redni razvojni program, pogovarjamo se tudi o novih prireditvah,” je povedal Slivnik, ki ni skrival zadovoljstva nad tekmo in možnostmi, ki jih je odprla slovenskemu veslanju.

Aleksander Gasser, STA

Fotogalerija

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja