Na mladinskem EP v Münchnu srebro za Jano Dremelj in Ruby Čop ter lep ekipni uspeh reprezentance

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev
Jana Dremelj in Ruby Čop

Mladinki Jana Dremelj in Ruby Čop sta na evropskem prvenstvu v Münchnu osvojili srebrno medaljo v dvojnem dvojcu, za Grčijo in pred Belorusijo. Obenem je mladinska reprezentanca dosegla odličen ekipni uspeh, moška dvojec in dvojni dvojec sta bila v finalu peti oziroma šesti, skifist Potočnik pa skupno deveti, in s tem napovedala nove svetlejše čase za slovensko veslanje.

Jana Dremelj in Ruby Čop, obe članici Veslaškega kluba Bled in varovanki trenerje Mihe Piriha, sta v München odpotovali z odlično popotnico četrtega mesta z avgustovskega svetovnega prvenstva v Plovdivu. Na prvenstvu Stare celine sta skozi kvalifikacije potrjevali kvaliteto in kandidaturo za visoka mesta, v velikem finalu pa prikazali odlično in nepopustljivo predstavo ter tako suvereno prišli do srebrne medalje. Finale ženskih dvojnih dvojcev je povedla beloruska posadka Anastasiya Rusak in Viktoryia Vasilyeva, ki ste se ji v ospredju kmalu pridružili naša in grška, medtem ko so bili čolni Italije, Danske in Belgije kaj kmalu izločeni iz boja za medalje. V sredinskem delu proge sta vodstvo prevzeli Grkinji Styliani Natsioula in Evangelia Fragkou, njima sta vztrajno sledili naši dve dekleti in se tako prebili na drugo mesto, ki sta ga obdržali vse do ciljne črte. Evropski prvakinji sta z veliko prednostjo postali Grkinji, srebro gre Jani Dremelj in Ruby Čop, bron pa sta osvojili Belorusinji.

Pri dekletih bi na prvenstvu morala nastopiti še Mariborčanka Brina Poropat v enojcu, vendar pa je na prizorišču zbolela in bila prisiljena odpovedati nastope.

Pri fantih so nas zastopali trije čolni, od katerih sta se dva uspela uvrstiti v veliki finale. Arne Završnik in Jakob Brglez, oba VK Dravske elektrarne Maribor, v dvojcu sta bila v finalu A do 1.500 m v igri za medalje, na koncu pa zasedla peto mesto med 14 posadkami, kar je lep uspeh za debitanta na velikih tekmovanjih.  V moškem dvojnem dvojcu sta nas zastopala Jurij Korbar (VK Ljubljanica) in Matej Markuža (VK Argo Izola), ki sta lep uspeh med 17 posadkami dosegla z uvrstitvijo v finale, kjer sta bila šesta. Gabrijel Potočnik (VK Bled) je v finalu B zasedel tretje mesto in je tako skupno deveti mladinski skifist Evrope, v tej disciplini je nastopilo 17 tekmovalcev.

FOTOGRAFIJE

VSI REZULTATI

Zanimivo, da je nov slovensko veslanje nov uspeh dočakalo na progi, ki je bila narejena za OI leta 1972 in na katerih je kot veslač nastopil Miloš Janša, kasnejši glavni tvorec največjih uspehov na OI in SP. Obenem je bil München odskočna deska za Luko Špika, ki se je tu že 15-letnik uvrstil v veliko finale svojega prvega SP, skupaj z Iztokom Čopom pa prav tu osvojil enega izmed naslovov svetovnega prvaka v dvojnem dvojcu.

Večina naših tekmovalcev prihodnjo sezono ostaja v mladinski kategoriji, le Čop in Poropat se selita med članice do 23 let. Mladinci bodo v letu 2022 na EP tekmovali v italijanski Sabaudiji, mlajši člani pa v belgijskem Hazewinklu, medtem ko bo Svetovno prvenstvo za obe kategoriji skupaj v italijanskem Vareseju.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja