Na prvem svetovnem pokalu v Beogradu bodo nastopili trije slovenski enojci

Letošnja sezona svetovnega pokala se ponovno začenja v Beogradu, kjer se bo od 1. do 3. juniju pomerilo 583 veslačev in veslačic iz 42 držav. Serija svetovnega pokala se bo nadaljevala v avstrijskem Linzu (22.-24.6.) in konača v švicarskem Luzernu (13.-15.7.). na progi Aada Ciganlija ta vikend bodo nastipili trije slovenski veslači, in sicer Miha Aljančič v enojcu ter Rajko Hrvat in Marko Bolha v lahkem enojcu.

DSC_0001     DSC_0057

Zaradi poškodbe na enem zadnjih treningov je doma moral ostati Aleš Jalen, tako da je Marko Bolha v zadnjem trenutku presedlal iz lahkega dvojnega dvojca, v katerem sta Jalen in Bolha leta 2016 neuspešno naskakovala uvrstitev na OI Rio, lani pa bila osma na svetovnem pokalu v Poznanu, v enojca.

DSC_0015     DSC_0191

V tej rezervni varianti bo nastopil ob našem najboljšem veslaču Rajku Hrvatu, za katerega bo to po blejski prvomajski regati šele drugi nastop v sezoni. Spomladi med pripravami je namreč doživel poškodbo hrbtenice, ki pa je sedaj sanirana in Rajko že nekaj časa na polno trenira. Letošnjo sezono je po lanski smoli na SP (13. mesto po odstopu v četrtfinalu) še bolj motiviran za vrhunske dosežke in izboljšanje lanskih rezultatov (7. mesto na EP, dvakrat finale v svetovnem pokalu). Poleg naših dveh je v lahkem enojcu prijavljenih še 24 tekmovalcev, tako da bo pot med najboljših 12 vodila prek četrtfinala. Lanskih medaljistov s svetovnega prvenstva sicer ne bo na startu, kljub temu pa je konkurenca zelo pestra in močna in gre pričakovati zanimive obračune.

DSC_0021     DSC_0368

V klasičnem enojcu bo v srebski prestolnici nastopil Miha Aljančič, kjer je prijavljenih največ tekmovalcev, saj jih bo na startu kar 37. Med njimi je zagotovo največje ime Čeh Ondrej Synek, aktualni svetovni prvak in nosilec treh olimpijskih medalj v enojcu. Tudi Aljančič, sicer še tekmovalec do 23 let, ki je lani v tej kategoriji osvojil bron na EP in sedmo mesto na SP, se bo bo za napredovanje moral prebiti preh zahtevnih predtekmovanj in četrtfinala. V Beogradu je na svetovnem pokalu sicer nastopil že lani in v dvojnem dvojcu z Nikom Krebsom, ki se s študija v ZDA vrača po beograjski tekmi, zasedel osmo mesto, ta posadka pa je predvidena tudi za nastop na letošnjih Sredozemskih igrah v Tarragoni.

Svetovni pokal se bo začel v petek zjutraj s predtekmovanji, žreb predtekmovalnih skupin pa bo danes popoldne ob 15. uri.

Več informacij