Na SP v Amsterdamu znane predtekmovalne skupine

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

V Amsterdamu je bilo danes opravljeno prvo uradno dejanje – žreb skupin za nedeljska predtekmovanja. Vse naše posadke bodo prvi preizkus na letošnjem svetovnem prvenstvu opravile že v nedeljo z nastopi v predtekmovanjih.

Na progi Boosban so sedaj zbrane že vse reprezentance, organizatorji so postorili vse potrebno in zagotovili optimalne tekmovalne pogoje, edini moteči dejavnik je vreme. Menjajoča obdobja dežja in sonca, predvsem pa veter bodo, kot kaže, kreirali tudi tekmovalni spored oziroma sistem kvalifikacij. Glede na napoved močnega bočnega vetra za nedeljo, vodstvo tekmovanja namreč razmišlja o izvedbi kvalifikacij na čas in ne v skupinah. Prvenstvo se bo uradno odprlo v soboto popoldne, ko bo otvoritvena slovesnost v središču Amsterdama.

DSC_0540 Lahki enojec Rajko Hrvat2

Prvi start bo tradicionalno imel lahki skifist Rajko Hrvat, ki bo nastopil v tretji predtekmovalni skupini ob 13:14. Glede na številčnost bo v lahkem enojcu sistem kvalifikacij preko četrtfinal, tja pa neposredno iz predtekmovanj vodijo prva štiri mesta. Rajko se bo pomeril s predstavniki Španije, Rusije, Peruja, ZDA in Armenije.

Pred začetkom prvenstva je optimistično razpoložen: »Tudi zadnje treninge tukaj v Amsterdamu sem izpeljal optimalno in sem dobro pripravljen. Predtekmovalna skupina je znana in bo treba iti na polno.«

DSC_0659 DSC_0566-001

Aleš in Janez Zupan bosta startala v drugi predtekmovalni skupini dvojcev ob 14:24, njuni nasprotniki pa bodo posadke Grčije, Nove Zelandije, Turčije in Argentine. Neposredno v polfinale se uvrstita prva dva, ostali pa bodo morali v torkov repasaž.

DSC_0483 DSC_0431

Dvojni četverec, v katerem veslajo Grega Domanjko, Jernej Markovc, Luka Špik in Gašper Fistravec, bo nastopil v tretji predtekmovalni skupini ob 16:44. Za prvi dve mesti, ki neposredno vodita v polfinale, pa se bodo pomerili s posadkami Italije, Poljske, Velike Britanije in Češke. Gre za nam poznane posadke, ki so zelo dobro nastopile na finalu svetovnega pokala, saj so Britanci zmagali, Poljaki so bili četrti, Italijani sedmi, Čehi pa deveti.

enojec Luka Spik5

Luka Špik: »Predtekmovalna skupina je precej zahtevna, sicer pa nobena ni nič lažja. Veslati bo potrebno korektno, se pravi s 100% vstopom v tekmo, če se bomo hoteli držati ostalih, saj so vse posadke precej konkurenčne. Taktično se bo potrebno držati Britancev in Poljakov, kateri so trenutno favoriti na papirju za predtekme. Za pogoje na tej progi je znano, da znajo biti precej muhasti, še bolj angleški od londonskih. Glede samega določanja prog v nadaljevanju je zato treba startati na polno in s tem v mislih. Vzdušje v ekipi je sicer dobro oziroma normalno, vsi razen Jerneja Markovca pa progo in spreminjajoče pogoje že poznamo.«

DSC_0879

Grega Domanjko: »To bo naša prva skupna tekma in bomo videli, česa smo trenutno sposobni. Malo smo sicer omejeni s treningi zaradi vremena, ampak menim, da imamo samozavest in definitivno startamo na eno od mest, ki vodita v polfinale.«

DSC_0514 DSC_0340

Matej Rojec v enojcu bo startal ob 17:33 v šesti predtekmovalni skupini, njegovi tekmeci pa bodo predstavniki ZDA, Belgije, Nizozemske in Azerbadjana. Neposredno v četrtfinale, tudi tu so namreč prijave tako številčne, vodijo prva tri mesta, ostali pa bodo ponovno nastopili v ponedeljkovem repasažu.

selektor Milos Jansa

Selektor Miloš Janša o možnostih posadk in pogojih na prizorišču: »Tako kot smo že predhodno napovedovali, sta dvojni četverec in lahki enojec tista, ki lahko neposredno napredujeta, prvi v polfinale, drugi pa v četrtfinale. Za dvojca in enojca bo po vsej verjetnosti potreben še nastop v repasažu. Glede predtekmovanj na čas ali v skupini ne vidim nobene posebne razlike v možnostih kvalificiranja. Zadnji treningi tukaj v Amsterdamu so potekali normalno in niso spremenili slike od prej. Povečuje se koncentracija in s te strani začetni nastopi ne bi smeli biti problematični. Malo pa moti, tako kot tudi vse ostale, vreme, ker je precej vetrovno in deževno.«

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja