Na svetovnem pokalu na Bledu pet slovenskih posadk

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Volčji potok, 28. aprila (STA) – Bled bo med 8. in 10. majem gostil uvodno tekmo veslaškega svetovnega pokala. Selektor slovenskih veslačev Dušan Jurše je danes v Volčjem potoku potrdil, da bo na tekmi nastopilo pet posadk – skifista Gašper Fistravec in Janez Zupan, lahka skifista Rajko Hrvat in Aleš Jalen ter dvojni dvojec Aleš Zupan/Matej Rojec.

Že v petek, 8. maja, bo na Bledu mednarodna regata, kjer bodo ob omenjenih nastopili še skifist Jan Špik, lahki skifist Marko Bolha ter dvojni dvojci Gašper Ferlinc/Gašper Ostanek, Vid Pugelj/Borut Rebolj, Matej Grobelnik/Žiga Zarič in edina ženska posadka Andreja Kekič/Manica Abramenko. Oba Zupana, Janez in Aleš, ter Matej Rojec bodo v petek nastopili v skifu.

Pri rezultatskih ciljih slovenske vrste je bil selektor Jurše, ki je ekipo prevzel po lanski sezoni, še zadržan: “Z odhodom Iztoka Čopa in tekmovalno pavzo Luke Špika imamo vrzel in breme se zdaj prenaša na mlajše, ki jih preboj v elito še čaka. Vrhunskih izidov tukaj ne pričakujem, vsakega bom seveda vesel, a pričakujem predvsem borbenost in motivirane nastope.”

Jurše je v primerjavi s prvotnimi načrti tudi precej povečal ekipo za svetovni pokal, saj je bila prva napoved, da bosta na tekmi nastopila le Fistravec in Hrvat: “Za to sem se odločil po dogovoru z veslači. Gre za to, da dobijo priložnost, saj nam močnih tekem manjka. Državno prvenstvo ne more nadomestiti nastopov v mednarodni konkurenci. Po drugi strani pa je treba popestriti slovensko udeležbo na tej tekmi in to sta glavna razloga. Zdaj naj se fantje preizkusijo, da vidimo, kje v tem trenutku smo.”

Nekoliko zadržani so z napovedmi tudi veslači. Na spomladanskih tekmah je najbolj izstopal Mariborčan Gašper Fistravec: “Ne poznam stanja prijav in nehvaležno je kaj napovedati. Od sebe pričakujem predvsem dvig lastnega nivoja tekmovanja v primerjavi s tekmama v Zagrebu in na Bledu.”

Svetovni pokal na Bledu bo še ena v vrsti vrhunskih prireditev v tem gorenjskem biseru, odkar so za svetovno prvenstvo 2011 prenovili veslaški center. Že v letu 2012 je bilo tam mladinsko evropsko prvenstvo, letos na Bledu gostuje svetovni pokal, leta 2017 pa še veteransko svetovno prvenstvo, ki je po številu nastopajočih nedvomno največji zalogaj.

Za letošnji svetovni pokal na Bledu je prijavljenih 371 veslačev iz 34 držav, ki bodo nastopili v 196 posadkah. “Zelo pomemben pa bo tudi razvojni kamp Mednarodne veslaške zveze za žensko veslanje, ki ga ob finančni pomoči Mednarodnega olimpijskega komiteja gostimo na Bledu,” je na predstavitvi dejal sekretar VZS Jernej Slivnik.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja