Na Svetovnem prvenstvu v Linzu nas bodo zastopali Rajko Hrvat, Nik Krebs in Miha Aljančič

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Letošnje veslaško svetovno prvenstvo bo potekalo med 25. avgustom in 1. septembrom v sosednji Avstriji na kanalu reke Donave v Ottensheimu v bližini Linza. Prvenstva se udeležuje rekordno število 1.190 veslačev iz 80 držav – ne naključno, saj je to tudi glavno kvalifikacijsko tekmovanje za uvrstitev na OI Tokio 2020. Slovenske barve bodo zastopali trije veslači v dveh čolnih, in sicer Rajko Hrvat v lahkem enojcu ter Nik Krebs in Miha Aljančič v dvojnem dvojcu.

Rajko Hrvat je po dveh sušnih letih ponovno v pravi formi, kar je letos že dokazal s šestim mestom na evropskem prvenstvu ter drugim in četrtim mestom na tekmah svetovnega pokala. Svetovni podprvak iz leta 2015 bo v Linzu nastopil v konkurenci 32 tekmovalcev in sodi v širši krog favoritov. Zaključni del priprav je opravil na Bohinjskem jezeru skupaj z novozelandsko reprezentanco, tako da je imel na voljo zelo dobre pogoje in primerjavo. Lahki enojec je sicer neolimpijska disciplina in tu ne bo »olimpijske mrzlice« v borbi za vozovnice za Tokio.

 DSC_0190     DSC_0820

Rajko Hrvat: »Stopničke na zadnji tekmi svetovnega pokala so odlična popotnica. Osnovni cilj je kolajna. Želja po kolajni ni sporna. A karte se bodo na novo premešale. Ko bom na štartni liniji, bo izhodišče za vse enako. Lotil se bom vsake tekme posebej. Verjamem, da sem dobro pripravljen, sploh ko sem sklepni del priprav v Bohinju opravil z Novozelandci, ki so me zelo dobro sprejeli. Imel sem odličen sparing, tudi s svetovnim rekorderjem med skifisti Robertom Mansonom.«

Olimpijskih vozovnic bo na voljo enajst v dvojnem dvojcu, v katerem je prijavljenih 31 čolnov in kjer bosta tako kot lani nastopila Nik Krebs in Miha Aljančič, oba še tekmovalca do 23 let. Lani sta se s pogumnimi predstavami na SP prebila do finala C, letos je cilj finale B in tam vsaj peto mesto. Mariborsko-blejska dvojica je skupaj že nekaj sezon, leta 2015 sta bila tako tretja na mladinskem EP, leta 2017 tretja na EP do 23 let, lani pa peta na SP do 23 let. Tega sta, potem ko je Krebs saniral poškodbo hrbta, letos načrtno izpustila in se povsem posvetila pripravam na veliko priložnost v Linzu.

 DSC_0194     DSC_0125

Nik Krebs in Miha Aljančič: »Z malo sreče pri žrebu in ugodnem razpletu tekmovanj je tudi Tokio 2020 dosegljiv cilj. Predvsem po napredku na zadnjih treningih, ko sva se posvečala predvsem regatnemu delu. Skupaj veslava že več let. Sva dovolj močna za napredek. Dobro poznava tudi prizorišče.«

Fotogalerija

Informacije o prvenstvu

Uradna spletna stran

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja