Na uvodu svetovnega pokala v Beogradu pet slovenskih veslačev

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Ta konec tedna bo v Beogradu potekala prva tekma letošnjega svetovnega pokala v veslanju, ki bo precej okrnjena po udeležbi, kar je značilno za prvo teko serije in predvsem za poolimpijsko sezono. Na Savskem jezeru na Adi Ciganliji se bo med 310 udeleženci iz 26 držav, predstavilo tudi pet slovenskih veslačev v treh čolnih. Nastopili bodo Rajko Hrvat v lahkem enojcu, Nik Krebs in Miha Aljančič v dvojnem dvojcu ter Aleš Jalen in Marko Bolha v lahkem dvojnem dvojcu.

 DSC_0058   DSC_0126

Najbolj zgoščena konkurenca je v lahkem enojcu, v katerem nadaljuje naš trenutno najboljši veslač Rajko Hrvat, lani tretji na EP in četrti na SP. Poleg njega so med 16 prijavljeni še štirje finalisti lanskega SP v Rotterdamu, vključno z aktualnim svetovnim prvakom Ircem Paulom O’Donovanom in aktualnim evropskim prvakom Slovakom Lukašem Babačem. Resna konkurenta za najvišja mesta bosta še Hrvat Luka Radonić, lanski zmagovalec svetovnega pokala, in Gary O’Donovan, skupaj z bratom Paulom drebrn z OI Rio v lahkem dvojnem dvojcu. Irska brata sta sicer prijavljena tudi v dveh drugih disciplinah, tako da še ni jasno, kje bosta veslala v Beogradu.

Rajko Hrvat je lani prvo tekmo svetovnega pokala v Vareseju zmagal in bil ob koncu drugi v skupni razvrstitvi. Letos se je v Zagrebu že srečal z Radonićem in Babačem, kjer sta bila en dan oba pred njim, drugi dan pa je Babača premagal.

 DSC_0193   DSC_0142

Rajko Hrvat: »Lani sem svetovni pokal začel z zmago in tudi letos se pustimo presenititi, saj mislim, da sem tega zmožen. Pokazal, da lahko dosegam vrhnske rezultate oziroma čase, te moraš dosegati, če želiš biti v vrhu.«

 DSC_0051   DSC_0222 (4)

Nik Krebs in Miha Aljančič sta oba debitanta v svetovnem pokalu, oba mlada tekmovalca do 23 let, Aljančič je drugo leto v tej kategoriji, Krebs pa šele prvo. Skupaj sta osvojila bronasto medaljo na mladinskem evropskem prvenstvu leta in bila peta na svetovnem prvenstvu leta 2015.

DSC_0227   DSC_0221 (4)

Med 12 prijavljenimi dvojni dvojci je zagotovo najbolj eminenten litvanski čoln Griskonis/Ritter, ki je bil lani srebrn na IO v Riu. Z lanskih OI sta tu še Bolgara Vasilev in Bozhilov (deveto mesto) ter Estonca Raja in Endrekson iz dvojnega četverca, prijavljena sta tudi zgoraj omenjena irska lahka veslača. V ostalih čolnih gre za nove posadke in kombinacijo mladih in izkušenih veslačev, tako da nas čakajo zanimive tekme.

 DSC_0045   DSC_0071

V lahkem dvojnem dvojcu, ki je od izrednega kongresa FISA januarja v Toku edina olimpijska disciplina za lahke veslače, bosta nastopila Aleš Jalen in Marko Bolha. Tudi za Jalna je to prvi nastop v svetovnem pokalu, saj je tudi on še tekmovalec do 23 let. Posadka se je že predstavila letos na Bledu in v Zagrebu ter lani na olimpijskih kvalifikacijah v Luzernu.

DSC_0106   DSC_0067 (2)

Prijavljenih je 16 posadk, tudi tu irska dvojica O’Donovan, poleg njuju pa velja oeniti še Britanca Chambers in Fletcherja, sedma z lanskih OI, in poljsko posadko Kowalski in Jankowski, od ketrih je prvi zasedel šesto mesto v Riu. Tudi v tej disciplini je na startu kar nekaj svežih imen, kamor seveda spadata tudi naša dva.

Predtekmovanja in repasaži bodo potekali v petek, polfinala in repasaž za dvojnega dvojca v soboto, finala pa bodo tradicionalno na sporedu v nedeljo.

Iztok Čop pred krstno tekmo svetovnega pokala v vlogi selektorja: »Osnovni oziroma minimalni kriterij za nastop na svetovnem pokalu ali enem od prvenstev, ki sem ga postavil, je možnost uvrstitve v polfinale. Za Beograd je predvsem cilj, da so fantje, mislim na oba dvojna dvojca, sposobni biti v tekmi. Ne sicer da so v igri za medalje, ampak da so v vsaki tekmi blizu nekaterim konkurentom, torej da se učijo. Brez tega namreč ni razvojne potenciala oziroma komponente v tekmi. Rajko Hrvat je zgodba zase, s to kvaliteto je zanj cilj finale oziroma je v širšem krogu kandidatov za medlaje. Beograd je pomemben tudi glede udeležbe na evropskem prvenstvu, saj bo dober pokazatelj, katere posadke so prmerne za nastop tam. Upam, da se bodo vse tri izkazale in da bomo v Račice lahko šli v enaki sestavi.«

Letošnja serija svetovnega pokala se bo nadaljevala v Poznanu na Poljskem (16.-18. junija) in se zaključila v Luzernu v Švici (7.-9. julija). Evropsko prvenstvo bo čez tri tedne v Račicah na Češkem (26.-28. maja).

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja