Nik Krebs in Miha Aljančič sta peta na svetu med dvojnimi dvojci v kategoriji do 23 let

Finale dvojnih dvojcev na Svetovnem prvenstvu do 23 let v poljskem Poznanu je pripadlo Grkoma Ionannisu Kalandaridisu in Christosu Stergiakasu, ki sta s prepričljivim veslanjem ugnala nizozemsko, poljsko, italijansko, slovensko in francosko posadko. Naša Nik Krebs in Miha Aljančič sta bila do polovice proge povsem blizu bronaste pozicije, v cilj pa sta priveslala kot peta na svetu z ne prevelikim zaostankom.

DSC_0105    DSC_0134

Rezultati finala A dvojnih dvojcev:

1. Grčija (Ioannis Kalandaridis, Christos Stergiakas) 6:13,13
  2. Nizozemska (Melvin, Twellaar, Luuk Adema) +1,05
  3. Poljska (Fabian, Baranski, Mateusz Swietek) +1,40
  4. Italija (Emanuele Fiume, Andrea Cattanaeo) +2,83
  5. Slovenija (Nik Krebs, Miha Aljančič) +5,87
  6. Francija (Bastien Quiqueret, Hugo Quemener) +14,33

DSC_0113   DSC_0117

Finalni dan na na jezeru Malta je postregel s povsem drugačnimi razmerami kot skozi celotno prvenstvo, saj se je veter obrnil v prsa tekmovalcem in tako omogočil hitrejše tekme, predvsem pa olajšal delo malce lažjim posadkam. Hitra je bila tudi tekma dvojnih dvojcev, v kateri sta močno začela favorizirana Italijana, svetovna mladinska prvaka iz leta 2016, njima so sledile posadke Nizozemske, Grčije in Poljske, tik za njimi pa Slovenija in Francija. Na polovici proge je pobudo začela prevzemati grška posadka, katere sta se imela namen držati tudi naša dva Nik Krebs in Miha Aljančič. To sta tudi poskušala, vendar pa sta bila aktualna sredozemska prvaka premočna in sta v drugem delu povsem pokorila konkurenco. V zaključku tekme ste jima bila možna slediti le nizozemski in poljski čoln, odpadla pa sta Italijana. Krebs in Aljančič se nista predala in sta tudi v drugem delu močno pritiskala, imela sta na primer drugi čas zadnjih 500 metrov. To je v cilju zadoščalo za peto mesto z dobrima dvema čolnoma zaostanka za zmagovalcema, prehitela pa sta francoski čoln.

S petim mestom sta izboljšala lansko sedmo mesto, ob tem da Krebs v konkurenci do 23 let nastopa šele drugo leto, Aljančič pa tretje.

DSC_0143

Miha Aljančič po finalu: »Plan od začetka je bil, da se drživa Grkov in ju poizkušava prehiteti. Morda smo malo precenili Italijane, ker sta na koncu ostala brez medalje, Grla pa sta presenetila s končno zmago. Morda sva malce preveč taktizirala, ampak rezultat je z naju še vedno vrhunski, Tekma je bila odlična in sva jo izvedla optimalno, saj nisva ostala izven tekme. Na koncu nisva razočarana, naslednje leto pa gremo zagotovo na medaljo.«

Veslaška sezona se nadaljuje s članskim evropskim prvenstvom v Glasgowu (2.-5. avgust) in mladiskim svetovnim prvenstvom v Račicah (7.-12. avgust), mlajše člane (do 23 let) pa v začetku septembra (1.-2.9.) čaka še evropsko prvenstvo v Brestu v Belorusiji.