Odpoved Svetovnega prvenstva za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah Bled 2020

Izjava za javnost

Pandemija novega korona virusa je nepričakovano močno zarezala v naša življenja in praktično zaustavila življenje v pretežnem delu sveta. Enako usodno vpliva tudi na področje športa in športnih prireditev, ki se vse po vrsti odpovedujejo ali prestavljajo v naslednje leto. Žal se je za odpoved Svetovnega prvenstva za mladince, mlajše člane in člane v neolimpijskih disciplinah, ki bi moralo biti na Bledu med 16. in 23. avgustom 2020, odločila tudi Svetovna veslaška zveza FISA. Odločitev je bila sprejeta predvsem skozi oceno nezmožnosti sodelovanja reprezentanc zaradi pričakovanih omejitev medcelinskih potovanj, obenem pa tudi časovne nedoločenosti svetovne zdravstvene krize. Žal tako na Bledu ne bomo mogli gostiti dogodka, ki bi se ga v 12 dneh udeležili 3.500 tekmovalcev in spremljevalcev iz 80 držav.

Kot organizatorji Svetovnega prvenstva smo bili v zadnjem mesecu, ko je zdravstvena kriza dosegla Evropo in Slovenijo, v stalnem kontaktu s Svetovno veslaško zvezo FISA in iskali rešitve ob zavedanju, da je odločitve potrebno sprejemati čim bolj zgodaj zaradi vpliva na reprezentančne programe in finance Fisinih članic ter naše pogodbene obveznosti do poslovnih partnerjev in destinacijo Bled kot prizorišče. V igri so bile v prvi fazi različne variante, od možnosti dodatnega gostiteljstva članskih olimpijskih discipline zaradi preložitve OI 2020 do prestavitve prvenstva v jesenski termin ali celo leto 2021. Prvi dve opciji sta zaradi širših ralogov same odpovedi padli v vodo, tretja pa zaradi že določenih prihodnjih organizatorjev prvenstev ni bila možna.

Organizacijski odbor in Veslaška zveza Slovenije kot nosilka organizacije smo močno razočarani, saj smo imeli za prvenstvo praktično vse že pripravljeno in smo v samo pripravo dogodka vložili tri leta dela. Obenem smo pred velikim izzivom za čim bolj učinkovito zmanjšanje škode in posledic, ki so nastale z odpovedjo prvenstva, pri čemer bo deloma pomagala tudi Svetovna veslaška zveza FISA.

Svetovno veslanje je z odpovedjo Olimpijskih iger in našega prvenstva ostalo brez velikega tekmovanja v letošnji sezoni, trenutno na nov jesenski termin čakajo le še evropska prvenstva, katerih izvedba pa prav tako še ni jasna. Člani bi se morali pomeriti v Poznanu, mlajši člani v Beogradi, mladinci pa v Duisbrgu.

Naš organizacijski odbor sicer nadaljuje delo in smo tako že pridobili organizacijo Evropskih prvenstev za veslaške veterane v letih 2021 in 2022, kandidatura za Evropsko člansko prvenstvo leta 2023 pa je v zaključni fazi.

Organizacijski odbor