Olimpijska kvalifikacijska regata Luzern – Oba naša čolna bosta nastopila v popoldanskem repasažu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Današnja dopoldanska predtekmovanja olimpijskih kvalifikacij so potekala v idealnih razmerah, sončnem vremenu in povsem mirnem Rdečem jezeru. Kot naročeno torej za odločilne boje, v katerih se delijo še zadnje vozovnice za Rio. Nastopila sta oba naša čolna, oba sta zasedla četrto mesto in bosta za vstop v polfinale morala ponovno nastopiti v popoldanskem repasažu.

DSC_0019

Prvo predtekmo moških enojcev, v kateri je nastopal naš Gašper Fistravec, je najhitreje začel Italija Paolo Perino, takoj za njim pa trojica s Fincem Venom, Francozom Berrestom in našim veslačem. Na polovici proge je vodstvo prevzel Robert Ven, Fistravec pa je še vedno držal četrto mesto z ne prevelikim zaostankom. Za drugim mestom, ki je še vodilo neposredno v polfinale, je zaostajal le dobro sekundo. V tretjih 500 metrih je močno pritisnil Francoz Cedric Berrest, ki je potem v zadnjem delu prehitel Finca in zmagal prvo predtekmo. V tej tretji četrtini si je Fistravec pridelal nekaj več zaostanka, ki ga v zaključku tekme ni mogel nadoknaditi oziroma je hranil moči in se ni več podajal v boj za višja mesta. Drugo mesto je pripadlo finskemu veslaču, tretji je bil Italijan, četrto mesto pa je zasedel naš skifist. Na peto in šesto mesto sta se razvrstila predstavnika Grčije in Gruzije.

DSC_0012

Med skifisti so se neposredno v polfinale poleg Francoza in Finca uvrstili še Danes Sverri Nielsen, Madžar Bendeguz Petervari-Molnar, Belgijec Hannes Obreno in Slovak Lukaš Babač. Ostale veslače popoldne čaka repasaž, Fistravec bo nastopil ob 16:14 v drugi repasažni skupini. Njegovi tekmeci bodo Američan Kenneth Jurkowski, Grk Magdanis Panagiotis, Švicar Markus Kessler, Izraelec Dani Fridman in Bolgar Kristian Vasilev. V polfinale in ohranitev možnosti za kvalificiranje na OI vodijo prva tri mesta.

 DSC_0016

Gašper Fistravec: »Tekma je šla nekako po planu v prvih treh četrtinah. Držal sem se Francoza, vendar se je na koncu izkazalo, tako kot že na evropskem prvenstvu, da je v zadnji četrtini celo najmočnejši izmed vseh, tako da se nisem na mrtvo podal v boj za to drugo mesto, prav tako pa tudi z Italijanom nisem šel do konca. Že pred tekmo sva se s s trenerjem dogovorila, da če bo potrebno borbati za tretje ali četrto mesto, je bolje prihraniti nekaj moči za popoldanski repasaž. Sedaj sem v pričakovanju skupine, priprava taktike pa bo sledila kar hitro po tej tekmi. «

 DSC_0013

 Aleš Jalen in Marko Bolha sta v zadnji predtekmi lahkih dvojnih dvojcev odlično startala in bila precej časa, vse tja do dobre polovice proge na drugem mestu, tik za vodilno špansko posadko. V tretji četrtini proge sta ju prehitela Turka, iz ozadja pa sta začela močno pritiskati tudi Madžara. Odločilnih je bilo zadnjih 500 metrov, v katerih nista mogla odgovoriti na madžarski napad in tako izgubila tekmo za tretje mesto, ki je neposredno vodilo v polfinale. Zmagala je Španija pred Turčijo, Madžarsko in našo posadko. Iz drugih dveh predtekmovalnih skupin so se neposredno v polfinale uvrstili še čolni Belgije, Portugalske, Nove Zelandije, Danske, Grčije in Ukrajine.

DSC_0002

Jalna in Bolho za vstop v polfinale popoldne čaka repasaž, ki bo na sporedu ob 16:21. Za prva tri mesta, ki pomenijo napredovanje, bosta veslala proti posadkam Češke, Cipra in Bolgarije.

 DSC_0004

Marko Bolha: »Na startu sem bil kar presenečen, ker sva šla kar naprej, saj vseeno nisem pričakoval, da sva tako hitra napram ostalim posadkam. Nato sva skozi celotno progo delala napade, tako da sva se držala Turkov. V zadnjih 500 metrih pa se pozna najina pomanjkljivost, da nima toliko skupnih kilometrov. Povsem sva razpadla, saj sva potrošila preveč energije čez sredino. Drugače bi tekmo ocenil kot kar zadovoljivo, z izjemo zadnje četrtine, ki jo morava izboljšati v repasažu.«

 

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja