Olimpijsko progo v Riu bo na svetovnem prvenstvu preskusilo pet naših mladincev in mladink

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Letošnje mladinsko svetovno prvenstvo bo v v Rio de Janeiru, saj Mednarodna veslaška zveza FISA pred vsakimi OI na istem prizorišču izvede MSP kot testni dogodek. Za letošnje prvenstvo je na za mladince precej eksotični in stroškovno zahtevni lokaciji prijavljenih 563 veslačev in veslačic iz 54 držav, kar je precej manj od rekordnih udeležb. Konkurenca za najvišja mesta kljub temu verjetno ne bo nič manjša, za vidna mesta pa se bodo borili tudi naši trije mladinci in dve mladinki. V Riu bodo nastopili Tim Mahne v enojcu, Nik Krebs in Miha Aljančič v moškem dvojnem dvojcu ter Valentina Alicia Miklavčič in Alja Škrlj v ženskem dvojnem dvojcu.

dvojni dvojec Nik Krebs in Miha Aljančič
dvojni dvojec Nik Krebs in Miha Aljančič

Nik Krebs (VK Dravske elektrarne Maribor) in Miha Aljančič (VK Bled) sta na letošnjem mladinskem EP, ki je bilo konec maja v čeških Račicah, osvojila bronasto medaljo in tako sodita v širši krog kandidatov za najvišja mesta tudi v Riu, kjer bosta nastopila v konkurenci 18 čolnov. Med njimi bodo vsi finalisti letošnjega MEP v Račicah (Italija, Češka, Madžarska, Francija, Avstrija), med dodatne nove in potencialno močne posadke pa sodijo posadke Danske, Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske, Nove Zelandije in ZDA.

V lanski sezoni je Aljančič nastopil na MSP in zasedel 18. mesto v enojcu, Krebs pa je lani osvojil bron na MEP v dvojnem četvercu.

Predtekmovanje dvojnih dvojcev  bo v četrtek z začetkom ob 14:33 po slovenskem času.

enojec Tim Mahne
enojec Tim Mahne

Tim Mahne (VK Argo Izola) bo v enojcu nastopil v konkurenci 25 tekmovalcev in bo s predtekmovanji kot edini med našimi začel že v sredo (od 14:30 po slovenskem času dalje). Zaradi številčnih prijav bo v enojcu potekal kvalifikacijski sistem preko četrtfinal.

Mahne je na letošnjem MEP v maju prav tako nastopil v enojcu in zasedel 17. mesto. Letos prvič nastopa na velikih tekmovanjih v mladinski konkurenci.

dvojni dvojec Valentina Alicia Miklavčič in Alja Škrlj
dvojni dvojec Valentina Alicia Miklavčič in Alja Škrlj

Valentina Alicia Miklavčič (VK Dravske elektrarne Maribor in Alja Škrlj (VK Izola) bosta nastopili med dvojnimi dvojci za dekleta, kjer je prijavljenih 19 čolnov. Naši dekleti sta na majskem MEP v Račicah zasedli osmo mesto, od tam sedaj v Riu manjkata dva čolna iz finala in zmagovalki B finala, seveda pa je tu nekaj dodatnih močnih držav.  Dekleta bodo predtekmovanja začela v četrtek od 14:54 po slovenskem času dalje.

Prvenstvo se bo na idiličnem jezeru v laguni Rodrigo de Freitas, nedaleč stran od plaž Copacabana in Ipanema ter pod slavnim kipom Kristusa, začelo v torek, ko bo tudi žreb predtekmovalnih skupin. Naša reprezentanca, ki jo vodita trenerja Robert Krašovec in Primož Merf, pa bo tja odpotovala v nedeljo. Finalna tekmovanja bodo na sporedu v nedeljo od 15. do 18. ure po slovenskem času.

Spletna stran prvenstva

Prijave in urniki

 

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja