Olimpijsko vozovnico si bo skušal priveslati Gašper Fistravec

Dvoboj med Gašperjem Fistravcem in Rajkom Hrvatom za določitev našega predstavnika na olimpijskih kvalifikacijah v Luzernu konec meseca je pripadel prvemu. V sklopu blejske Prvomajske regate je v precej zahtevnih razmerah, hladnih temperaturah in nasprotnem vetru, Fistravec zmagal za dve sekundi in pol oziroma dolžino čolna in bo tako Sloveniji skušal priveslati olimpijsko vozovnico za Rio.

DSC_0029

Po startu si je Gašper Fistravec priboril slabo dolžino čolna prednosti, ki jo je držal do prvih 500 metrov in jo nato skozi sredinski del proge začel še povečevati. Rajko Hrvat je sicer držal priključek do tekmeca, vendar pa se mu ni mogel povsem približati in na polovici proge je bila razlika že več kot dolžino čolna.

DSC_0044

V tretjih 500 metrih je Fistravec naredil odločilno potezo, saj je prednost podvojil in imel na treh četrtinah proge, ko sta skifista priveslala mimo Blejskega otoka, zmago praktično v žepu. V zadnjem delu proge je Hrvat sicer zmanjšal razliko, vendar pa do ostrejšega finiša ni prišlo in Fistravec je na koncu dobil tekmo s prednostjo 2,52 sekunde oziroma dolžine čolna.

DSC_0062

Rezultat:

1. Gašper Fistravec 7:41,05
  2. Rajko Hrvat +2.52

DSC_0063

Gašper Fistravec bo tako Slovenijo v enojcu zastopal na olimpijski kvalifikacijski regati v Luzernu od 22. do 25. maja 2016. To bo tudi edini naš čoln, ki se bo potegoval za zadnje olimpijske vozovnice, ki so še na voljo. Fistravcu olimpijske kvalifikacije sicer niso tuje, na njih je nastopil že dvakrat, obakrat v dvojnem četvercu. Leta 2008 je bil uspešen in je potem v Pekingu zasedel 13. mesto, leta 2012 pa kvalifikacija ni uspela. Slovenija je doslej na olimpijskih igrah dvakrat imela predstavnika v enojcu, leta 1996 je bil v Atlanti Iztok Čop četrti, leta 2004 pa v Atenah Davor Mizerit deveti.

DSC_0070

Gašper Fistravec

Gašper Fistravec: »Velikega pritiska zaradi te tekme nisem čutil, saj sem se v zadnjih dneh ukvarjal predvsem sam s sabo in s svojim zdravstvenim stanjem. Danes se je izkazalo, da sem v tem tednu nekako prišel k sebi, da sem se dovolj spočil in zmaga vse od starta ni bila vprašljiva. Dober start in potem konstantno veslanje sta bila del taktičnega načrta, ki sem ga do potankosti izpeljal, čeprav sem mogoče pričakoval nekaj več od Rajkota. Kot kaže, sem bil v teh pogojih toliko močnejši, da mu nisem pustil dihati in sedaj sem z mislimi že nekako na olimpijskih kvalifikacijah v Luzernu. Realno bo tekma tam seveda precej težja kot ta danes. V Vareseju me je ta bolezen nekako omejila in je razlika do konkurentov ostala takšna, kot je bila v Piedilucu. Videli bomo, kaj se sedaj da izboljšati in koliko še dvigniti formo, najprej za EP in potem za kvalifikacije. Če to delamo, delamo zato, da pridemo na olimpijske igre in za to bom naredil vse potrebno.«

Rajko Hrvat