Partnerstvo Bleda in Henleya v duhu veslanja

mario Novice 0 Komentarjev

V ponedeljek je blejski župan Janez Fajfar podpisal pogodbo o partnerstvu med Bledom in angleškim Henleyem, dveh svetovnih veslaških mek.

Jernej SlivnikSekretar VZS Jernej Slivnik

Na fotografiji: župan občine Bled Janez Fajfar in županja Henleya Elizabeth Hodgkin s podpisano pogodbo o partnerstvu. Poleg še Jernej Slivnik, sekretar Veslaške zveze Slovenije, in Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled.

Henley-on-Thames je svetovno znano prizorišče prestižne kraljeve regate, ki jo organizirajo že vse od leta 1839. In ravno blejska oziroma slovenska tradicija v veslanju, športni uspehi in zelo dobra organizacija zadnjega svetovnega prvenstva na Bledu je prepričala svetnike v Henleyu, da so soglasno podprli partnerstvo z Bledom. Na slavnostni seji mestnega sveta sta bila prisotna tudi oba veleposlanika, Iztok Jarc, veleposlanik RS v Londonu in Andrew Page, veleposlanik VB v Ljubljani. O podpisu dogovora je poročala tudi BBC in vključila izjave svojih najboljših veslačev, ki so obujali spomine na lepote Bleda in prvenstvo 2011. Poleg župana sta vezi s Henleyem vzpostavljala sekretar VZS Jernej Slivnik na področju veslanja in direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar na področju turizma.

Henley na Temzi je imenovan tudi zibelka veslaškega športa, saj ima kraljeva regata izjemno dolgo in neprekinjeno tradicijo, obenem pa je tu lociran tudi eden najstarejših in najuspešnejših angleških in svetovnih veslaških klubov Leander. Njegov član je tudi sloviti Steve Redgrave, ki je osvojil pet zlatih medalj na petih zaporednih olimpijskih igrah, na lanskih OI v Londonu pa je bil med zadnjimi nosilci olimpijskega ognja. Veslači Leandra so doslej osvojili 112 olimpijskih medalj, najuspešnejši pa so bili prav lani na progi Eton Dorney, ki je od Henleya oddaljena le nekaj deset kilometrov. Klub šteje okrog 200 aktivnih tekmovalcev, v britansko reprezentanco, ki je ena najmočnejših na svetu, pa prispevajo kar polovico vseh veslačev.

Mesto slovo tudi po odličnem veslaškem muzeju, ki hrani bogato zbirko iz celotne zgodovine razvoja veslanja. Z letošnjim letom bo tam del razstave posvečen tudi Bledu, kar je edinstveno, saj na primer takšne časti nima niti švicarski Luzern.

Slovite kraljeve regate, ki tradicionalno poteka ob koncu junija, sta se leta 2007 udeležila tudi Iztok Čop in Luka Špik in zmagala tekmo dvojnih dvojcev. Njuni imeni sta tudi tam zelo spoštovani, predvsem pa se jim zdi nekaj neverjetnega, da tako majhen klub in država lahko dosegata takšne vrhunske rezultate na svetovni ravni kot jih blejski klub in slovenska reprezentanca.

V Henleyu so sicer poleg Leandra še trije veslaški klubi in vsi bodo septembra na Bled poslali svoje veslače, ko bodo ob našem državnem prvenstvu Angleži vrnili obisk. Takrat bomo priredili tudi dvoboj osmercev Bled proti Henleyu.

Na fotografiji (od leve): Janez Fajfar, kapetanka Leandra in nosilka dveh srebrnih olimpijskih medalj Debbie Flood, zakladnik Svetovne veslaške zveze FISA, sicer pa prebivalec Henleya Mike Williams, Eva Štravs Podlogar in Jernej Slivnik

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja