Pet slovenskih čolnov na mladinskem SP v Račicah

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Veslaška sezona se nadaljuje z mladinskim svetovnim prenstvom, ki ga bo gostil poznani češki center Račice 80 km severo od Prage in je lani gostil članske EP, v letu 2015 pa mladinsko EP. Na tokratnje prvenstvo slovenska ekipa odhaja z osmimi veslači in veslačicami v petih različnih čolnih. Med dekleti bodo nastopile Ilaria Macchi v enojcu ter Pia Potočnik in Lea Hren v dvojcu, med fanti pa Jaka Čas v enojcu, Urban Jerman in Isak Žvegelj v dvojnem dvojcu ter Aleksej Tratnik in Semen Kravchuk v dvojcu. Skupno bo na prvenstvu nastopilo 752 tekovalcev in tekmovalk iz 57 držav.

 DSC_0154     DSC_0243

Ilaria Macchi je bila na letošnjem mladinskem evropskem prvenstvu, ki je maja potekalo v francoskem Gravelinesu, četrta v enojcu. Lani je še kot mlajša mladinka nastopila tako na MEP (10. mesto v enojcu) kot na MSP (21. mesto v dvojnem dvojcu), tako da ima že precej izkušenj z velikih tekmovanj. Tokrat jo v račicah čaka 28 tekmic, kar pomeni napredovanje preko četrtfinal.

 DSC_0149     DSC_0293

Dvojec s Pio Potočnik in Leo Hren je prav tako posadka, ki na velikih tekmovanjih tekmuje že drugo leto. Lani sta bili na MEP in MSP enajsti in deseti, na letošnjem mladinskem EP pa sta se prvič uvrstili v veliki finale in bili tam šesti. Za Pio je to zadnje leto v mladinski konkurenci, medtem ko bo Lea tu nastopala še eno leto. Skupaj z našim je za nastop v Račicah prijavljenih 14 čolnov.

 DSC_0157     DSC_0574

Jaka Čas letos zadnje leto nastopa med mladinci, za seboj pa ima že dve sezoni v reprezentanci – leta 2016 je bil na MEP šesti, lani pa petnajsti, obakrat v dvojnem dvojcu. Na  letošnjem mladinskem EP je nastopil v enojcu in bil 17., tokrat pa bo prvič veslal na svetovnem prvenstvu. V konkurenci moških enojcev je najštevilčnejša konkurenca, saj je prijavljenih kar 38 tekmovalcev, tako da ga za napredovanje čaka četrtfinale.

 DSC_0163     DSC_0501

V dvojnem dvojcu bosta nastopila Urban Jerman in Isak Žvegelj, ki sta solidno nastopila že na majskem mladinskem EP. Tam sta za las zgrešila uvrstitev v finale, potem pa zmagala finale B in bila sedma. Urban sicer prvo leto nastopa v mladinski kategoriji, Isak pa zadnje. Med dvojnimi dvojci je prijavljenih 28 čolnov.

 DSC_0168     DSC_0384

V dvojcu bosta veslala Semen Kravchuk in Aleksej Tratnik, ki sa oba debitanta v reprezentanci. Aleksej je prvo leto v mladinski kategoriji, Semen pa je še mlajši mladinec, sicer pa ruski državljan, ki mu je FISA v skladu s pravili izdala dovoljenje za nastopanje za Slovenijo v mladinski kategoriji, saj tu z družino že nekaj časa živi in se je z veslanjem srečal v blejskem klubu. Med dvojci je prijavljenih 24 čolnov.

Vse informacije o MSP 2018

Mladinsko SP se bo pričelo v sredo s predtekmovanji in zaključilo v nedeljo s finali.

Spremljajte nas na FB

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja