Peto mesto za dvojnega četverca na MSP v Hamburgu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Na mladinskem svetovnem prvenstvu v veslanju so nastopile tri slovenske posadke, med katerimi se je najbolje odrezal dvojni četverec, v katerem so veslali Aleš Jalen, Kristjan Markovc, Žiga Zarič in Vid Pugelj. Po polfinalni tekmi so spadali v ožji krog kandidatov za medalje, v finalni tekmi pa so se v zelo močnem nasprotnem vetru morali zadovoljiti s petim mestom.

DSC_0004 DSC_0009 DSC_0021 DSC_0059 DSC_0082 DSC_0096 DSC_0152 DSC_0170

Rezultati A finale dvojnih četvercev za mladince:

  1. Nemčija 6:44,05
  2. Velika Britanija 6:46,42
  3. Nova Zelandija 6:54,96
  4. Romunija 7:00,49
  5. Slovenija 7:01,82
  6. Nizozemska 7:09,05

Aleš Jalen, Kristjan Markovc (oba VK Bled), Žiga Zarič (VK Dravske elektrarne Maribor) in Vid Pugelj (VK Ljubljanica) so že skozi celotno sezono kazali velik potencial, prav tako pa so tudi skozi vse kvalifikacijske tekme na prvenstvu dokazovali, da spadajo med resne kandidate za visoka mesta. Z drugim mestom v polfinalu in tretjim najboljšim časom so se danes podali še na finalno tekmo v konkurenci posadk Nemčije, Velike Britanije, Nove Zelandije, Romunije.

Finalni dan na veslaški progi je zaznamoval močan nasprotni veter, ki je tako podaljšal progo za približno 50 sekund. To dejstvo naši posadki, ki je med najlažjimi, žal ni ustrezalo. Poleg tega je veter pihal iz strani, tako da je vodstvo tekmovanja morali zamenjati proge in najmanj izpostavljene nameniti najboljšim iz polfinal. V tem sistemu je naš čoln dobil progo štiri, kot po pravilu pa so medalje v vseh finalih osvajali čolni na progah ena, dve in tri.

Kljub tem oviram so se naši fantje pogumno podali na progo in vse do polovice veslali na tretjem mestu, za vodilnima posadkama Nemčije in Velike Britanije in tik pred nevarnimi Novozelandci. Takrat se je zdelo, da so Romuni in Nizozemci na petem in šestem mestu že odpisani. V drugem delu proge, kjer so na površje prišli negativni učinki nasprotznega vetra in se je pokazala utrujenost po treh kvalifikacijskih tekmah, naši niso več zmogli tako močnega ritma. Nemčija in Velika Britanija sta v svoji tekmi bili boj za zlato, Nova Zelandija pa je v zaključnem delu brez težav tekmo pripeljala do bronaste medalje. Jalnu, Markovcu, Zariču in Puglju so v zaključku tekme popustile moči, tako da jih je prehitela še romunska posadka in na koncu so zasedli peto mesto; šesta je bila Nizozemska.

Glede na težavne razmere so bile razlike med posameznimi mesti zelo velike, obenem pa doseženi časi izjemno počasni, zmagovalna posadka Nemčije je porabila 6 minut in 44 sekund, kar je nekje 50 sekund počasneje kot čas v optimalnih razmerah. Peto mesto naše posadke je lep rezultat in dober obet za naprej, sedaj ko se vsi ti štirje tekmovalci selijo med člane do 23 let. Jalen, Markovc in Pugelj pa imajo v svoji zbirki tudi že bron z letošnjega evropskega prvenstva.

Včeraj sta nastope na prvenstvu zaključila oba skifista. Miha Aljančič (VK Bled) je bil peti v C finalu in zasedel skupno 17. mesto, Andreja Kekič pa je bila druga v E finalu, kar jih prinaša skupno 26. mesto.

Pomočnik selektorja za mladince Dušan Jurše je takole ocenil nastope: »Dvojni četverec je korektno oddirkal vse tekme na prvenstvu. V velikem finalu se več žal ni dalo narediti, imeli smo smolo pri žrebu proge napram Novi Zelandiji. Do 1.000 metrov je še šlo, tam pa se dejansko pokazale razlike med progami. Škoda, da je veter povsem pokvaril finalni dan prvenstva. V normalnih razmerah je bil naš čoln realno v medaljah. Aljančič je zelo dobro nastopil v malem polfinalu in izločil nevarnega Čeha, tako da je njegovo uvrstitev v C finale pohvale vredna. Tudi Kekičeva je v E finalu nastopila dobro in premagala Avstrijko, ki je ni skozi celotno sezono.«

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja