Podeljena priznanja Veslaške zveze Slovenije za leto 2018

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Veslaška zveza Slovenije je v soboto, 15. decembra 2018, na slovesnosti v hotelu Astoria na Bledu podelila priznanja za leto 2018. Priznanja je podeljeval predsednik VZS Jošt Dolničar skupaj z generalnim sekretarjem OKS-ZŠZ Blažem Perkom in predsednikom Sveta Fundacije za šport Alešem Remihom. Sobota je bila sicer zelo pestra za veslaško srenjo – čez dan je potekal licenčni trenerski seminar, popoldne seji Izvršnega in Nadzornega odbora, zvečer pa še redna Skupščina VZS.

Prejemniki priznanj Veslaške zveze Slovenije za leto 2018:

PRIZNANJA ZA TEKMOVALNE DOSEŽKE

Veliko priznanje VZS

  • dvojni dvojec Nik Krebs in Miha Aljančič
  • trener Miloš Janša

Za osvojeno srebrno medaljo na Sredozemskih igrah Tarragona 2018.

Mariborsko-blejska posadka Krebs/Aljančič je bila prvič formirana za nastop na MEP v Račicah leta 2015, kjer je osvojila tretje mesto. Zatem sta se veslača zaradi enoletne razlike v letih za kratek čas razšla, leta 2017 pa ponovno združila moči in osvojila sedmo mesto na SP ter bron na EP do 23 let. V letošnjem letu sta potrdila kvaliteto in napredek in v naporni sezoni osvojil srebro na Sredozemskih igrah ter peto mesto na SP do 23 let. Nastopila sta tudi na članskem SP in se kvalificirala v finale C, boj za končno uvrstitev pa jima je preprečila poškodba. Zagotovo gre za posadko prihodnosti s potencialom uvrstitve na OI Tokio 2020 pod vodstvom izkušenega trenerja, ki je športnike uspešno vodil že na sedmih olimpijskih igrah.

DSC_0524

JUBILEJNA PRIZNANJA VZS

Priznanje ob zaključku kariere veslača: Matej Rojec

Ljubljanski veslač je reprezentančno kariero pričel z nastopom na MSP v Brandenburgu, kjer je bil še kot mlajši mladinec četrti v dvojnem četvercu. Ta disciplina je nekako ostala rezervirana zanj skozi večji del kariere, v tem čolnu je dosegel tudi največja uspeha – srebrno medaljo na MSP v Pekingu leta 2007 in bronasto medaljo na članskem EP v Vareseju leta 2012. V 12-letni reprezentančni karieri je bil med drugim še finalist SP do 23 let v Brestu leta 2009, na članskem SP pa je njegova najboljša uvrstitev deveto mesti leta 2013 v Chungjuju. Veslaško kariero je uradno zaključil leta 2016, v tem mandatu pa je predstavnik športnikov v IO VZS.

Priznanje ob zaključku kariere trenerja in veslaškega delavca: Stanko Slivnik

Blejski veslaški delavec, eden od očetov zgodbe o uspehu slovenskega veslanja. Stanko je »otrok Zake«, saj se je rodil in tudi preživel večino svojega življenja v Mali Zaki, zalivu Blejskega jezera, kjer se nahaja blejski veslaški center. Odraščal je obdan z veslanjem. Kmalu je postal krmar in pozneje kvaliteten veslač.  Leta 1963 je na EP v Kopenhagnu v osmercu osvojil četrto mesto. V drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja je skupaj z Milošem Janšo prevzel vodenje Veslaškega kluba Bled. Postavila sta temelje na katerih sta zgradila zgodbo enega izmed najtrofejnejših športov v Sloveniji.   Vrsto let je bil tako trener kot tudi organizator, kasneje pa je športno kariero nadaljeval na organizacijskem področju. Od leta 1979 do 1992 je bil predsednik Veslaškega kluba Bled. Konec osemdesetih let je postal član selektorskega teama jugoslovanskih reprezentanc, leta 1989 pa je bil član Organizacijskega odbora za SP Bled 1989. Z osamosvojitvijo je postal sekretar Veslaške zveze Slovenije in bil to vse do leta 2004, nato pa še vodja tehnične službe. Ves ta čas je bil team manager slovenskih veslaških reprezentanc in gonilna sila organizacije veslaških tekmovanj na Bledu, leta 1995 je predsedoval organizacijskemu odboru za pripravo in izvedbo veteranskega SP. Prav tako ima velike zasluge za razvoj Veslaškega centra Bled. Njegovo dolgoletno delo v upravnem odboru VK Bled se je uradno končalo z letošnjim letom. S svojimi izkušnjami in znanjem, svojo brezpogojno predanostjo veslanju in s svojo karizmo pa je Stanko, med drugim tudi prejemnik Bloudkove nagrade, še vedno nepogrešljiv član Veslaškega kluba Bled.

DSC_0534

Jubilejno priznanje za trenerje v reprezentancah: Robert Krašovec (1998-2018)

Trener v slovenskih reprezentancah je že od leta 1998, v preteklem 20-letnem obdobju pa je vodil že mnogo posadk na evropskih in svetovnih prvenstvih za mladince in člane do 23 let.

PLAKETE VZS

Plakete VZS za zaslužne veslaške delavce:

  • Lidija Verboten, dolgoletna aktivna sodelavka v VK DEM
  • Branko Kocjančič, upokojeni sodnik veslanja, član VK Nautilus Koper
  • Zorko Tul, upokojeni sodnik veslanja, član VK Izola

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja