Podeljena priznanja VZS za leto 2014

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

V soboto je Veslaška zveza Slovenije v hotelu Astoria na Bledu priredila zaključno slovesnost s podelitvijo priznanj za leto 2014. Te je podelil predsednik VZS, ki je v uvodu povzel dogajanje v letošnji sezoni in se že ozrl v naslednjo, ko bo Bled gostil tekmo svetovnega pokala.

DSC_0796

Podeljena priznanja:

MALO PRIZNANJE, ki se podeljuje za osvojeno medaljo na evropskih in svetovnih prvenstvih v mlajših kategorijah.

Prejemniki: dvojni četverec, ki je na Mladinskem evropskem prvenstvu v Hazewinklu (Belgija) osvojil bronasto medaljo s trenerji

–      Veslači: Aleš Jalen, Kristjan Markovc, Nik Krebs, Vid Pugelj

–      Trenerji: Jan Ilar, Primož Merf, Robert Krašovec

Posadka je na MEP zaostala le za Italijo in Romunijo in si tako priveslala bron. V nekoliko spremenjeni postavi, Krebsa je zamenjal Žiga Zarič, je zasedla peto mesto na MSP v Hamburgu.

DSC_0811

JUBILEJNA PRIZNANJA VZS ZA VESLAČE se veslačem podeljujejo za dolgoletno kariero v slovenskih veslaških reprezentancah, za vsakih pet let trajanja začenši s prvimi 10 leti.

Prejemniki:

GAŠPER FISTRAVEC, kateremu je bilo priznanje podeljeno z zamikom, saj je za reprezentanco prvič nastopil na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2002. Največji uspehi: mladinski svetovni prvak 2004, bron na EP 2012, udeleženec OI Peking 2008, 2 medalji na tekmah svetovnega pokala.

JAN ŠPIK je prvič za reprezentanco na velikem tekmovanju nastopil leta 2004 na mladinskem svetovnem prvenstvu v Banyolesu in tam že kar osvojil naslov svetovnega prvaka (skupaj s Fistravcem v dvojnem četvercu). Drugi veliki uspehi: srebro na sredozemski igrah 2009, bron na EP 2012, peto mesto na SP 2009, šesto mesto v enojcu na EP 2010.

DSC_0812

LUKA ŠPIK je že pravi veteran med našimi reprezentanti. Njegov prvi reprezentančni nastop sega v leto 1994, ko se je na MSP v Münchnu še kot prvo leto mlajši mladinec že uvrstil v veliki finale. Leta 1995 je bil že drugi, leta 1996 je kot 17-letnik nastopil na OI v Atlanti, naslednje leto pa je postal mladinski svetovni prvak v enojcu. Tak uspeh je takoj naslednje leto ponovil še med mlajšimi člani (do 23 let), potem pa je šla kariera samo še proti zvezdam, saj je veliki pohod začel tandem Luka Špik-Iztok Čop: 1999 svetovni prvak, 2000 olimpijski prvak, v naslednjem dobrem desetletju pa še srebro in bron na OI ter dvakrat zlato in dvakrat bron na SP. V karieri je doslej 39-krat nastopil na tekmah svetovnega pokala in 16-krat stal na stopničkah..

JUBILEJNO PRIZNANJE VZS ZA TRENERJE se trenerjem podeljuje za dolgoletno udejstvovanje na reprezentančnem nivoju v veslaškem športu, za vsakih pet let trajanja

Prejemnik:

DUŠAN JURŠE – prvič je kot trener vodil reprezentančno posadko leta 1989 na SP na Bledu, od takrat dalje redno vodi reprezentančne posadke, od letos pa je tudi selektor slovenskih veslaških reprezentanc. Veslaški trener v Veslaškem klubu Dravske elektrarne Maribor je že slabih 30 let. V slovenskih veslaških reprezentancah deluje že od leta 1993, veslaške ekipe je vodil na Olimpijskih igrah v Sydneyju (največji uspeh 4. mesto četverca) in Pekingu ter na mnogih svetovnih prvenstvih članov, mlajših članov in mladincev (14 medalj).

DSC_0815

PLAKETA VZS ZA ZASLUŽNE VESLAŠKE DELAVCE se podeljuje posameznikom ali organizacijam za dolgoleten in pomemben doprinos v strokovnem in organizacijskem delovanje VZS ter v drugih primerih, ki so pomembni za razvoj slovenskega veslanja.

Prejemnik:

MARKO MIZERIT je bil aktiven veslač v VK Nautilus Koper, v 80-ih letih pa se je posvetil trenerskemu delu in mu ostal zvest vse do danes, saj v klubu še vedno sodeluje z nasveti. Reprezentančno posadko je v okviru Jugoslavije prvič vodil na MSP 1986 v Račicah in s tem dvojcem leta 1987 na MSP v Kölnu osvojil srebro. V slovenskih veslaških reprezentancah je bil z ekipo prvič leta 1993 na MSP na Norveškem, v naslednjih letih pa je kot glavni trener kluba in reprezentančni trener vzgojil in spremljal vrsto uspešnih veslačev na velikih tekmovanjih ter z njimi osvojil veliko uspehov. Kot trener dvojca se je leta 2004 udeležil olimpijskih iger v Atenah.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja