Priznanja VZS za leto 2020 podeljena na daljavo

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Priznanja Veslaške zveze Slovenije za leto 2020 so bila podeljena na virtualnem dogodku na spletni paltformi Teams, prejemnikom pa bodo vročena ob prvi priložnosti po sprostiotvi omejitvenih covid ukrepov.

Letošnja veslaška sezona je bila precej drugačna, kot smo jih vajeni. Tako kot na številnih drugih področjih je tudi veslanje pred nove izzive postavil novi koronavirus. Žal je zaradi širjenja te bolezni izpadlo nekaj treninga in tekmovanj, med drugim tudi težko pričakovano svetovno prvenstvo za mladince, člane do 23 let in neolimpijske discipline na Bledu. A vse vendarle ni bilo tako slabo.

Slovenske veslačice in veslači so sodelovali na treh evropskih prvenstvih – s po tremi čolni so sodelovali na članskem prvenstvu in prvenstvu članov do 23 let ter s šestimi čolni na mladinskem EP. Na prvenstvu do 23 let smo se razveselili bronaste medalje dvojca. Kljub pandemiji in omejitvenim ukrepov smo izpeljali državno prvenstvo in pridobili organizacijo velikih tekmovanj za prihodnja tri leta, kot najpomembnejši  velja izpostaviti Evropsko veteransko prvenstvo v letih 2021 in 2022 ter Evropsko člansko prvenstvo leta 2023, ki bo šele drugo absolutno EP na Bledu po 1956.

 

PREJEMNIKI PRIZNANJ VZS ZA LETO 2020:

  1. JUBILEJNA PRIZNANJA VZS

Podeljuje se jih veslačem in trenerjem za dolgoletno kariero v slovenskih veslaških reprezentancah, za vsakih pet let trajanja začenši s prvimi 10 leti.

   – jubilejno priznanje za trenerje: MILAN KOCJANČIČ – 35 let (1985-2020)

Milan Kocjančič je trenersko pot začel v Veslaškem klubu Argo v Izoli. Kot trener reprezentančne posadke je bil prvič angažiran za reprezentanco Jugoslavije na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 1985. Tudi v kasnejših obdobjih je vodil predvsem mladinske reprezentančne posadke, potem ko se je klubsko deloval v VK Pirabn in VK Izola. V zadnjem obdobju je ponovno aktiven v VK Argo Izola, nekaj manj pa v reprezentančnih programih.

   – jubilejno priznanje za trenerje: IZTOK BUTINAR – 25 let (1995-2020)

Iztok Butinar se je iz tekmovalca hitro prelevil v trenerja in leta 1995 na mladinskem svetovnem prvenstvu prvič vodil eno od reprezentančnih posadk. Kot glavni trener Veslaškega kluba Argo Izola je bil redno angažiran tudi kot reprezentančni trener, najprej na mladinskih in U23 prvenstvih, največje uspehe pa je dosegel v zadnjem obdobju kot trener Rajka Hrvata. Z njim je med drugimi uspehi osvojil srebrno medaljo na SP 2015 ter bronasto na EP 2015 in 2016, zadnja medalja pa je bilo srebro na finalu svetovnega pokala v Rotterdamu leta 2019.

 

  1. PRIZNANJA ZA TEKMOVALNE DOSEŽKE

malo priznanje VZS, ki se podeljuje za osvojeno medaljo na evropskih in svetovnih prvenstvih v mlajših kategorijah.

   – dvojec JAKA ČAS in NIK KREBS

   – trener DUŠAN JURŠE

za osvojeno bronasto medaljo na Evropskem prvenstvu do 23 let v Duisburgu

Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu sta se na EP U23 v nemškem Duisburgu z zmago in drugim najboljšim časom predtekmovanja uvrstila neposredno v veliki finale. Tam sta ponovno uprizorila izvrstno predstavo, saj sta bila skozi celotno progo blizu vodilnima romunski in hrvaški posadki, ciljno črto pa prečkala kot tretja in tako pod taktirko trenerja Dušana Juršeta osvojila novo medaljo za slovensko veslanje.

Člana Veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor sta sicer že precej izkušena veslača z lepimi rezultati iz mladinske in mlajše članske kategorije. Skupaj sta nastopila že na MEP 2016 in v dvojnem dvojcu zasedla šesto mesto. Za Krebsa je to že četrta medalja z velikih tekmovanj, za Časa pa prva.

 

  1. PLAKETE VZS

Plakete VZS za zaslužne veslaške delavce se podeljuje posameznikom ali organizacijam za dolgoleten in pomemben doprinos v strokovnem in organizacijskem delovanje VZS ter v drugih primerih, ki so pomembni za razvoj slovenskega veslanja.

plaketa VZS za zaslužne veslaške delavce:

   – MIRA FATUR (predlog VK Ljubljanica)

Mira Fatur je pustila neizbrisljiv pečat v majhnem veslaškem klubu na sotočju Malega grabna in Ljubljanice. Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja se je kot mama dveh veslačev pojavila na klubu. Kmalu je začela tudi aktivno pomagati in delati za veslanje. S pomočjo svoje neverjetne komunikativnosti in sposobnosti urejevanja problemov in reševanja zahtevnih nalog, je Mira Fatur pomagala ljubljanskemu veslanju, ljubljanskim veslačem, pa tudi slovenskem veslanju. Kar nekaj slovenskih reprezentantov in veslačev je hvaležnih za njeno pomoč tako v veslanju kot tudi v vsakdanjem življenju. Mira je tudi veslaška sodnica, v VZS se izkazuje kot izredno sposobna team managerka, ki poskrbi za vse.

 

– MARJAN ERKLAVEC (predlog VK Ljubljanica)

Marjan Erklavec je s 14 leti prišel na ljubljanski veslaški klub in tam ostal nadaljnjih 30 let. Marjan je bil član prvih zanesenjakov, ki so obudili veslanje v Ljubljani. Bil je veslač, kasneje trener. Zaradi svojih izrazitih tehničnih spretnosti je bil ves čas svojega delovanja tudi serviser čolnov, ni pa se ustavil niti pred političnimi funkcijami v vodstvu kluba. Marjanovo prostovoljno delo na klubu je bilo vseobsegajoče. Konec osemdesetih let je bil del začetne ekipe tradicionalnega veslaškega tabora v Bohinju, ki še danes skrbi za navduševanje mladih nad veslanjem.

Dolga leta je bil trener in glavni trener na Veslaškem klubu Ljubljanica. Kot trener dvojca brez krmarja in lahkega skifa je bil tudi del slovenske reprezentančne odprave leta 1992 v Strathclydu na Škotskem. Danes je Marjan gonilna sila pri obnovah kluba in zanesljivi strokovnjak pri obnovah veslaških čolnov in opreme.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja