Prva tekma svetovnega pokala Zagreb 2021 – Šest slovenskih čolnov na Jarunu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Letošnja serija Svetovnega pokala v veslanju, potem ko so najboljši Evropejci že nastopili na prvenstvu Stare celine, se pričenja v Zagrebu. Sosednja Hrvaška, za katero zadnjih deset let medalje serijsko osvajata brata Sinković, sploh prvič gosti tekmovanja tako visokega ranga. Veslaška proga na Jarunu, zgrajena za Univerzijado leta 1987, bo tako gostila 235 tekmovalcev iz 27 držav. Nizka udeležba je posledica pandemije, saj tu ni večjih prekomorskih držav, zgodnjega evropskega prvenstva in skorajšnjih zaključnih olimpijskih kvalifikacij. Slovenija je zastopana z vsemi sedmimi najboljšimi članskimi veslači, ki bodo nastopili v šestih čolnih.

V enojcu bodo nastopili kar trije veslači – Rajko Hrvat, Filip-Matej Pfeifer in Miha Aljančič, za katere zagrebška tekma pomeni tudi izbirno za nastop na zaključni olimpijskih kvalifikacijah 15.-17. maja v Luzernu. Hrvat in Pfeifer sta pred tremi tedni že nastopila na EP v Vareseju, prvi je zasedel sedmo mesto med lahkimi skifisti, drugi pa je med težkimi skifisti debitiral v članski konkurenci z dvajsetim mestom. Aljančič je že precej izkušen tekmovalec z medaljami iz mlajših kategorij in bronom z Sredozemskih iger 2018. V enojcu je sicer na startu 23 tekmovalcev.

Med dekleti bo v enojcu nastopila Nina Kostanjšek, ki ima na najvišjem nivoju zabeležena nastopa na Sredozemskih igrah 2018 in Evropskem prvenstvu 2020. Tokrat bo v Zagrebu nastopila v konkurenci osmih skifistk.

Nik Krebs in Jaka Čas bosta po enajstem mestu na EP, kjer sta kot posadka debitirala v članskih konkurenci, nastopila tudi v Zagrebu. Veslačema, ki sta lani na EP do 23 let osvojila bron, tokratna tekma služi kot priprava na kvalifikacijsko regato za OI. Občutke in potrditev bosta iskala v konkurenci osmih čolnov.

Med lahkimi skifist bo nastopil Jaka Malešič, ki je v letih 2018 in 2019 nastopal v lahkem dvojnem dvojcu. Tokrat bo v svojem tretjem nastopu v najvišji članski konkurenci tekmoval v konkurenci sedmih lahkih enojcev.

Tekmovanje bo potekalo od petka do nedelje, ki pa zaradi izjemno slabe vremenske napovedi za nedeljo zna biti izvedeno v strnjeni obliki dveh dni. Predtekmovanja bodo potekala z individualnimi vožnjami na čas kot test za OI Tokio, kjer na progi vladajo podobni pogoji.

Rajko Hrvat
Filip-Matej Pfeifer
MIha Aljančič
Nina Kostanjšek
Nik Krebs, Jaka Čas
Jaka Malešič

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja