Rajko Hrvat brez težav v polfinale lahkih enojcev, Nik Krebs z zmago v četrtfinale mladinskih enojcev

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Rajko Hrvat se je z drugim mestom v četrtfinalni tekmi uvrstil v polfinale svetovnega prvenstva. Danes je zaostal le za aktualnim evropskim prvakom Slovakom Lukašom Babačem, je pa precejšnji del tekme vodil in tekmecu spustil predse šele v zadnji četrtini.

DSC_0151 (3)

Rajko Hrvat je danes prikazal odličen start, saj ga je kar izstrelilo iz startnega bloka, predvsem pa je to presenetilo tekmece. Naš veslač je s tem takoj prevzel vodstvo in z odličnim ritmom držal skozi celoten srednji del proge, tako da je lahko nadzoroval tekmece v ozadju. Na 1.500 metrih je začel pritiskati Rajkov večni tekmec Slovak Lukaš Babač, ki je v zadnji četrtini dohitel in prehitel našega veslača. Ob tem napadu Hrvat niti ni pretirano reagiral, saj je Slovaka spustil predse in tako hranil moči za polfianale in finale. V cilj sta priveslala z razliko dolžine čolna, tretji je bil Japonec, četrti Nizozemec, peti Finec in šesti predstavnik Tajske. Rajko je dosegel četrti čas med četrtfinalisti, poleg Babača sta bila hitrejša še Madžar Galambos in Irec O’Donovan.

Rajko Hrvat po tekmi: “S samo tekmo sem kar zadovoljen. Upel mi je dober start, kar je bila v preklosti moja slabost. Opravil sem tako, kot sva se dogovoril s trenerjem in se uvrstil v jutrišnji polfinale. Jutri je nov dan, ko bo treba veslati kakšno stopnji višje, saj bo cilj je finale. Letos sem še stopnjo bolje pripravljen kot lani. Danes sva se s trenerjem dogovorila, da do 1.500 metrov opravim na visokem nivoju in to sem tudi opravil, obenem pa sem bil tudi na poziciji, da se ne podam brezglavo na zmago, saj je jutri na sporedu polfinale in hranim moči za naprej.«

DSC_0158 (4)     DSC_0157 (4)

Polfinale bo na sporedu jutri ob 15:35, tekmeci našega veslača za eno prvih treh mest, ki vodijo v veliki finale, pa bodo Italija Matteo Mulas, Španec Jose Gomez-Peria, Irec Paul O’Donovan, Nemec Konstantin Steinhübel in Švicar Silvan Zehnder. S Steinhüblom ima Rajko še neporavnane račune z EP v Brandeburgu, kjer je bil Nemec srebrn, naš veslač pa bronast, prav tako pa je proti njemu izgubil v predtekmi tu v Rotterdamu. Zagotovo največji tekmec pa je Irec O’Donovan, ki je danes postavil najhitrejši čas četrtfinala, dober teden dni nazaj pa je v Riu osvojil srebrno olimpjsko medaljo v lahkem dvojnem dvojcu.

Danes so tekmovali tudi mlajši člani do 23 let in mladinci.

DSC_0204 (3)     DSC_0138 (1)

Članoma do 23 let v enojcih ni uspel preboj v finale. Aleš Jalen je bil v polfinalu med lahkimi enojci četrti, za predstavniki Mehike, Nemčije in Velike Britanije, prehtel pa je Avstrijca in Tunizijca. Jalen je tekmo začel zelo zadržano, tako da je bil na polovici proge na zadnjem mestu. V drugem delu je pospešil tempo in se prebil do četrtega mesta, več pa do zaključka tekma ni uspel postoriti. Prvenstvo bo tako zaključil v finalu B, ki bo na sporedu jutri ob 12:25, njegovi tekmeci za mesta med 1 in 12 pa bodo predstavniki Tunizije, Češke, Brazilije, Avstrije in Iraka. Lani je Jalen v isti kategoriji in disciplini zmagal B finale.

 DSC_0185 (2)     DSC_0107 (1)

Miha Aljančič je bil med enojci peti, za skifisti Češke, Rusije, Švedske in Norveške, premagal pa je predstavnika Monaka. Tekmo so očno startali Čeh, Norvežan in Šved, ki se jim je v ospredju kmalu pridružil tudi Rus. V drugem delu sta češki in ruski skifist močno pospešila in si praktično zagotovila mesti v finalu, za tretje meste pa se je razvil boj med norveškim, švedskim in našim veslačem, ki pa v zadnjih 500 metrih ni več zmogel silovitega tempa in končal na petem mestu.  Tudi Aljančil bo tako končal nastope na prvenstvu v jurišnjem finalu B, ki bo na sporedu ob 12:00. Njegovi tekmeci bodo predstavniki Belorusije, Madžarske, Norveške, ZDA in Monaka.

 DSC_0187 (1)     DSC_0200 (1)

Mladinec Nik Krebs je zmagal v svoji predtekmovalni skupini, po tem ko je v drugi polovici proge prevzel pobudo in za seboj pustil predstavnike Belgije, Hrvaške, Kolumbije, Salvadorja in Šri Lanke. Ob tem je postavil tudi drugi čas predtekmovanja mladinskih enojcev, hitrejši od njega je bil le beloruski skifist. Nik je tako napredoval v četrtfinale, ki bo na sporedu v petek med 11:05 in 11:20.

 DSC_0162 (1)     DSC_0156 (1)

Mladinski četverec, v katerem veslajo Nejc Donaval, Tevž Koselj, Matej Čuk in Jaka Malešič, je bil v predtekmi tretji in je neposredno napredoval v četrtfinale. V predtekmi, v kateri so večino časa veslali na tretjem mestu, so zaostali za posadkama ZDA in Nove Zelandije, prehiteli pa so Hrvaško in Japonsko. Četrtfinale bo na sporedu v petek med 10:25 in 10:40.

 DSC_0158 (2)     DSC_0162 (2)

Mladinka Tjaša Pfajfar je v predtekmi zasedla šesto mesto za mladinskimi skifistkami ZDA, Švice, Egipta, Zimbabveja in Moldove. V prvem delu tekme je veslala na četrtem mestu, v drugem pa je zdrsnila na zadnje. Neposredno v polfinale je napredovala le zmagovalka, tako da je Tjaša zagotovo hranila moči za repasaž, iz katerega v polfinale napredujeta prvi dve. Na sporedu bo v petek med 09:55 in 10:10.

Vsi rezultati

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja