Rajko Hrvat jutri v finalu lahkih enojcev na SP Aiguebelette 2015

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Rajko Hrvat bo jutri nastopil v svojem prvem finalu na svetovnih prvenstvih. Letos je nanizal serijo odličnih rezultatov s srebrno medaljo na svetovnem pokalu na Bledu in bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v Poznanu. V nadaljevanju sezone se je preskusil v lahkem dvojnem dvojcu, ki je za razliko od lahkega enojca olimpijska disciplina, vendar po slabšem nastopu v Luzernu presedlal nazaj v enojca. Jutrišnji nastop je zagotovo vrhunec njegove dosedanje kariere. Zanimivo, na letošnjem EP je po osvojitvi prve medalje na prvenstvih dejal, da je to šele začetek njegove kariere..

DSC_0275

29-letni Rajko je kot član veslaškega kluba Argo Izola pričel s treningi veslanja v letu 2000, ko sta Čop in Špik osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo za Slovenijo. Kot mladinec se ni nikoli uvrstil v reprezentanco, prvič je zanjo nastopil leta 2006 na SP do 23 let v Hazewinklu (17. mesto), že dve leti kasneje pa se je v konkurenci do 23 let uvrstil v veliki finale (6. mesto). Za člansko reprezentanco je prvič nastopil leta 2010 na EP na Portugalskem (11. mesto) in od tedaj je tudi njen standardni član med lahkimi veslači. Na domačem SP leta 2011 na Bledu se je na SP prvič uvrstil v polfinale, kar je ponovil tudi naslednje leto v Plovdivu (obakrat 12. mesto). V letu 2013 ga je po osmem mestu na EP zaustavila poškodba, v sezoni 2014 je prišel do prvega finala na tekmah svetovnega pokala (6. mesto v Luzernu), letos pa je te dosežke še nadgradil. Zanimivo je, da je vse te rezultate dosegel kot lahki skifist, saj le na peščici velikih tekmovanj ni nastopil v tej disciplini. Za naslednje leto napoveduje selitev v lahkega dvojnega dvojca in boj za olimpijsko vozovnico na dodatnih kvalifikacijah v Luzernu.

DSC_0257

Rajko Hrvat pred jutrišnjim finalom: »Občutek po treh tekmah in treh zmagah ter prehodu v finale je fenomenalen. Naredil sem že lep uspeh, ampak v finalu grem na zmago in mislim, da so mi k temu odprte vse poti, poleg tega imam še kar nekaj rezerve. Danes je bilo sicer kar nekaj »odpiranja ventilov«, ampak s tremi zmagami in dobrim delom, ki sem ga letos opravil, lahko iz sebe izvlečem še ta maksimum, ki me čaka jutri. Tekmece v finalu poznam, tu ni nobene neznanke. S trenerjem imava klasičen dogovor. Ker vem, da nisem dober starte, moram biti v začetnem delu čim bližje tekmecem, jih v nadaljevanju s svojim ritmom potolči ter v končnico priti s tako prednostjo, da se lahko borim za medalje in, če le možno, za naslov svetovnega prvaka.«

Fotogalerija

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja