Rajko Hrvat peti na finalu svetovnega pokala in skupno drugi

Rajko Hrvat je na zadnji tekmi svetovnega pokala zasedel peto mesto, zmagal je Italijan Pietro Ruta, drugi je bil Hrvat Luka Radonić in tretji Poljak Jerzy Kowalski. V skupnem seštevku lahkih enojcev je največ točk zbral hrvaški veslač Radonić, naš Rajko Hrvat pa je tu osvojil drugo mesto.

Rezultati finala lahkih enojcev:

1. Pietro Ruta, Italija 6:57,59
  2. Luka Radonić, Hrvaška +2,27
  3. Jerzy Kowalski, Poljska +4,12
  4. Konstantin Steinhübel, Nemčija +5,49
  5. Rajko Hrvat, Slovenija +8,63
  6. Ask Jarl Tjoem, Norveška +13,12

Izolan, ki bo letos dopolnil 30 let, je  počasi krenil s starta in si že v prvi četrtini proge pridelal prevelik zaostanek. Skozi celotno progo se je skušal vrniti v boj za višja mesta, vendar pa je v ospredju Italijan Pietro Ruta narekoval premočan ritem, ki sta mu zmogla slediti le Hrvat Luka Radonić in Poljak Jerzy Kowalski. Rajko Hrvat je bil tako na polovici proge skupaj z nemškim in norveškim veslačem dobre štiri sekunde za tretjim mestom, medtem ko je za vodilnim Italijanom zaostajal slabih devet. V drugem delu so se prvi trije še bolj odlepili, v boju za četrto mesto z Nemcem pa je naš veslač potegnil krajšo in ciljno prečko prečkal kot peti. Suvereno je zmagal Italijan Ruta, srebro si je z močnim zaključkom tekme priveslal Hrvat Radonić, bron pa domačin Kowalski.

DSC_0341

V skupnem seštevku letošnje serije svetovnega pokala v lahkem enojcu je zmagal Hrvat Luka Radonić, ki je bil na vseh treh tekmah na stopnička, v Luzernu pa je zmagal. Odlično drugo mesto je zasedel Rajko Hrvat, ki je zmagal prvo tekmo v Vareseju, tretji pa je bil Norvežan Ask Jarl Tjoem, vsakič finalist in enkrat na stopničkah.

Rajko Hrvat: »Že na ogrevanju sem čutil utrujenost. Imel sem borbenost in tempo, vendar pa nisem čutil nobene moči. Na polovici proge sem se počutil kot en meter pred ciljem, enostavno nisem zmgogel odveslati dveh vrhunskih tekem v enem dnevu.«

DSC_0392

Rajka sedaj čaka nastop na sloviti kraljevi regati na Henleyu (30.6.-3.7.2016), za kamor je prejel posebno povabilo organizatorja. Nastopil bo med težkimi enojci v tekmi Diamonds Challenge Cup, kjer je lani zmagal aktualni svetovni prvak Novozelandec Mahe Drysdale. Na Henleyu se tekmuje v dvobojih na izpadanje, gre pa za enega največjih športnih dogodkov v Veliki Britaniji s tradicijo, ki sega v 19. stoletje.

Rezultati finala lahkih enojcev