Rajko Hrvat s posebnim povabilom na sloviti kraljevi regati v Henleyu, v dvojnem dvojcu Gašper Fistravec

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Ta teden v Henleyu na Temzi, zibelki britanskega in svetovnega veslanja, poteka slovita Henley Royal Regatta. Na njej bo s posebmim povabilom organizatorja v enojcu nastopil Rajko Hrvat, na regati pa bo v mednarodni posadki dvojnega dvojca veslal tudi Gašper Fistravec. Pred njima sta na Henleyu nastopila let Iztok Čop in Luka Špik, ki sta leta 2007 zmagala v dvojnem dvojcu, leta 2013 pa je Špik priveslal do polfinala v enojcu.

Rajko Hrvat je kot trenutno eden najboljših lahkih skifistov na svetu, v skupnem seštevku svetovnega pokala je osvojil drugo mesto, prejel posebno povabilo organizacijskega odbora HRR, ki ga vodi legendarni Steven Redgrave, nosilec štirih zaporednih zlatih olimpijskih odličij. Rajko bo nastopil  med težkimi enojci v tekmi The Diamonds Challenge Cup, s tekmovanji pa bo pričel jutri. V tekmi enojcev je lani, sicer pa že petkrat doslej, zmagal aktualni svetovni prvak Novozelandec Mahe Drysdale. Ta bo kljub pripravam na olimpijske igre, ki jih opravlja v idiličnem Bohinju, nastopil tudi letos in skušal zmagati tretjič zaporedoma. Za Rajka Hrvata bo to odlična priložnost za nadaljevanje sezone po treh tekmah svetovnega pokala in evropskem prvenstvu in že del zaključnih priprav na svetovno prvenstvo neolimpijskih disciplin, ki ga čaka konec avgusta v Rotterdamu.

DSC_0018

Gašper Fistravec si je po neuspelih olimpijskih kvalifikacijah vzel nekaj aktivnega odmora, v katerem je treniral tudi z izraelskim veslačem Danijem Fridmanom. Prijatelja tudi izven veslaških prizorišč sta se dogovorila za združitev moči za Henley in bosta tako nastopila v dvojnem dvojcu v tekmi The Double Sculls Challenge Cup v slovensko-izraelski posadki VK Dravske elektrarne/Tiberias RC. V tekmi dvojnih dvojcev sta lani zmagala Britanca Collins in Walton, leta 2007 pa sta pokal osvojila Čop in Špik.

Fistravec henley

Kraljeva regata v Henleyu, kjer ima vijugasta Temza  edini 2 km ravni del, ima največjo tradicijo, daljšo celo od dvoboja Oxford-Cambridge, na svetu, saj pod kraljevim patronatom neprekinjeno poteka že od leta 1839. V Veliki Britaniji ob konjeniškem Ascottu in teniškem Wimbledonu velja za enega največjih športnih in družabnim dogodkov, še vedno pa preseneča s tradicionalnimi pravili oblačenja in vedenja. Obenem pa tudi s posebnimi pravili tekmovanja, saj se tu tekmuje v dvobojih na izpadanje. V Henleyu domuje največji in najuspešnejši britanski, morda pa tudi svetovni klub, Leander, iz katerega izhaja večina najboljših britanskih veslačev in trenerjev. Zanimivo je, da je bila olimpijska regata leta 1948, ko je London prvič organiziral olimpijske igre, organizirana prav na Henleyu. Glede na vrhunski veslaški pedigre in obilo podobnosti sta se leta 2014 pobratila Henley in Bled, kar je še nadgradilo odlične odnose med veslaškima srenjama na obeh straneh.

Vse o Henley Royal Regatta

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja