Rajko Hrvat s prepričljivo zmago v polfinale, Gašperja Fistravca popoldne čaka repasaž

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Na jezeru Betzsee pri Brandenburgu je v dopoldanskih predtekmovanjih vladal precej močan nasprotni veter, ki je tekmovalcem v enojcih podaljšal progo vsaj za pol minute. Rajku Hrvatu veter ni prišel do živega in je v svoji predtekmovalni skupini prepričljivo zmagal ter se tako uvrstil v jutrišnji polfinale. Gašper Fistravec je bil peti in bo popoldne imel novo možnost za napredovanje.

DSC_0006

Rajko Hrvat v lahkem enojcu je bil vse od starta v ospredju skupaj s Bolgarom Nedelchom Vasilevim in Slovakom Lukašem Babačem. Na polovici proge je dvignil ritem in se hitro znebil obeh zasledovalcev, tako da je na 1.500 metrov imel že dva čolna prednosti pred slovaškim veslačem, v cilj pa je priveslal s prednostjo dobrih osmih sekund. V zaključku tekme tako ni trošil moči v borbi za pozicije, saj so se konkurenti kmalu po napadu sprijaznili z njegovim prepričljivim vodstvom. Drugi je bil Slovak Babač, tretji Bolgar Vasilev, ta dva sta tudi napredovala v polfinale, četrti pa je bil z velikim zaostankom Čeh Milan Viktora.

Rezultati predtekmovanja LM1x

DSC_0030

Skupno ima Rajko četrti čas predtekmovanja, vendar pa je bil boj za pozicije v drugi predtekmovalni skupini pri pa bodo precej ostrejši in temu primeren tudi doseženi čas. It te skupine so napredovali Hrvat Radonić, Britanec Kirkwood in Madžar Matyasovszki, iz prve skupine pa Nemec Steinhübel, Norvežan Tjoem in Nizozemec Heijbrock. Polfinale bo na sporedu jutri ob 10:40, Rajkovi tekmeci pa bodo znani po popoldanskem repasažu.

 DSC_0035

Rajko Hrvat: »To je bila prva tekma prvenstva in sem bil malo zadržan. Zadovoljen sem z zmago, ampak to je šele začetek. Sedaj nas bo vedno manj in konkurenca bo vedno bolj zgoščena. S to zmago sem dal vedeti, da sem kandidat za visoka mesta. Na pogoje na progi se nisem oziral. S trenerjem dogovorila, da odvozim svojo tekmo ne glede na pogoje in konkurenco, kaj počne, in to sem tudi opravil ter suvereno zmagal.«

 DSC_0040

Gašper Fistravec je predtekmo začel zelo hitro, povedel na startu in vostvo držal vse do prve četrtine proge. V drugih 500 metrih sta ga prehitela štirikratni svetovni prvah Čeh Ondrej Synek in Finec Robert Ven. Na polovici proge je bil tako Gašper tretji z le dobro sekundo zaostanka za Synekom, v nadaljevanju pa je popustil, saj tudi ni videl večjih možnosti na uvrstitev na prvi dve mesti in neposreden preboj v polfinale. V drugi polovici proge sta ga tako prehitela še Švicar Marku Kessler in Nemec Philipp Syring, tako da je v cilj priveslal kot peti. V polfinale so se poleg Syneka in Vena iz drugih dveh predtekmovalnih skupin uvrstili še Litvanec Griskonis, Belgijec Obreno, Hrvat Martin in Belorus Šarbačenija.

Rezultati predtekmovanja M1x

DSC_0045

Fistravec bo za napredovanje v polfinale nastopil v popoldanskem repasažu ob 16:25. Njegovi tekmeci bodo Bolgar Kristian Vasilev, Nizozemec Stefan Broenink, Švicar Markus Kessler in Francoz Cedric Berrest. V polfinale se uvrstijo prvi trije.

DSC_0042

Gašper Fistravec: »Za predtekmovalno tekmo lahko rečem, da je bila tista prva in da se v tem nasprotnem vetru nisem še najbolje znašel, tako da bomo mogoče naredil še kakšno korekcijo in čez tri ure in pol bo treba pokazati boljšo sliko. V repasažu bo definitivno načrt uvrstiti se med prve tri in napredovati v polfinale. V tej tekmi ne bo več taktiziranja.«

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja