Rajko Hrvat v enojcu ter Jaka Čas in Nik Krebs v Luzernu za OI Tokio 2021

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Olimpijske igre v Tokiu se nezadržno bližajo in pred veslači je še zadnje dejanje – zaključna svetovna kvalifikacijska regata, ki jo bo med 15. in 17. majem tradicionalno gostil švicarski Luzern. Na regati bo zadnje priložnosti za uvrstitev na OI, večji del se jih namreč kvalificiralo skozi SP 2019 v Linzu, iskalo 419 veslačev iz kar 50 držav, med njimi tudi trije naši predstavniki – Rajko Hrvat v enojcu ter Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu.

Rajko Hrvat

Rajko Hrvat, sicer izkušeni in uspešni lahki veslač, bo tokrat nastopil med težkokategorniki, saj je z osmim mestom na svetovnem pokalu v Zagrebu dobil interne kvalifikacije v enojcu. Olimpijskih kvalifikacij se je v lahkem dvojnem dvojcu sicer udeležil že leta  2016, takrat mu uvrstitev na OI ni uspela, tokrat v Tokio vodita prvi dve mesti. Tokrat bo nastopil v pisani druščini 26 skifistov, med katerimi najbolj izstopa Poljak Natan Wegrzycki-Szymczyk, letos že tretji na Evropskem prvenstvu v Vareseju. Tam je bil naš veslač sedmi v konkurenci lahkih skifistov.

Nik Krebs in Jaka Čas

V dvojcu nas bosta zastopala Jaka Čas in Nik Krebs, ki sta se pred dvema tednoma na svetovnem pokalu v Zagrebu uspela uvrstiti v finale A in tam zasedla peto mesto. V Luzernu se bosta za eno od prvih dveh mest, ki prinašajo vozovnice za Tokio, borila v konkurenci 14 posadk. Med njimi velja izpostaviti čolne svetovnih veslaških velesil Velike Britanije, Nemčije in Nizozemske ter v preteklosti že uspešne posadke Madžarske.

Na luzernskem Rdečem jezeru bodo predtekmovanja in repasaži bodo potekala v soboto, nedelja je rezervirana za čert in polfinala, končne odločitve pa bodo na sporedu v ponedeljek dopoldne.

Več o dogodku: https://worldrowing.com/event/2021-world-rowing-final-olympic-qualification-regatta/

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja