Rajko Hrvat v velikem finalu EP

Danes na veslaški progi v Poznanu vlada veter, ki piha do 30 km/h in močno otežuje delo tekmovalcem in tekmovalkam. Na startu je še precej mirno, medtem ko se skozi progo razvija močan veter v prsa, ki povzroča precej velike valove. Teh razmer je vajen Izolan Rajko Hrvat in v njih se je tudi odlično znašel v polfinalu. Zasedel je drugo mesto za Slovakom Babačem in pred Bolgarom Vasilevim. Jutri ga čaka veliki finale ob 10:48.

DSC_0020

Rajko je kot ponavadi startal nekoliko zadržano, vendar pa že v drugi četrtini proge prišel na varno tretje mesto. Skozi celotno progo je vodil Slovak Lukaš Babač in držal razliko slabe dolžine čolna pred zasledovalci. V prvem delu je bil to bolgarski veslač Nedelcho Vasilev, v drugih 1.000 metrih pa je pobudo prevzel naš veslač, ki je imel najboljše čase drugih, tretjih in četrtih 500 metrov. V zadnjem delu je lahko mirno pripeljal tekmo do konca, saj je imel mesto v finalu zagotovljeno, še vedno pa je moral biti pozoren na valove. Ostali konkurenti se niso uspeli vmešati v boj za finalna mesta. Do polovice proge je bil sicer še blizu Grk Magdanis, v drugem delu pa je zaostal in končal kot četrti. Peti je bil Rus Yamkovsiy, šesti pa Norvežan Tjom.

DSC_0021

V drugi polfinalni skupini je zmagal Francoz Pierre Houin, drugi je bil Britanec Lee-Green, tretji pa Ukrajinec Khmara in ti trije so se tudi uvrstili v veliki finale. Čase je v teh vremenskih razmerah sicer težko primerjati, pa vendarle velja omeniti, da je bila Rajkova skupina precej hitrejša, saj imajo vsi trije finalisti iz njegove skupine boljši čas kot francoski skifist. V močnem vetru, ki pa precej ovira veslanje, se je Rajko Hrvat tudi tokrat spustil po magično mejo sedmih minut, njegov čas 6:58,38.

Rajko Hrvat tik po tekmi: »Prišel sem do finala, tako kot sem napovedal pred prvenstvom. Imeli smo že kar katastrofalne pogoje, ne samo izolske oziroma obalne. Morda sem se malo uštel, ker se nisem zadosti ogrel, saj nisem pričakoval takšnih razmer. Ampak nič zato, cilj je uresničen, nekaj moči pa še hranim. Jutri me čaka zadnja tekma, tam moram pokazati najboljše in verjamem, da bo tako prišel tudi rezultat.«

DSC_0002

Veliki finale bo na sporedu jutri ob 10:48. Rajko Hrvat se bo za medalje pomeril s predstavniki Slovaške, Bolgarije, Francije, Velike Britanije in Ukrajine. S Slovakom in Bolgarom se je srečal v polfinalu, medtem ko se z ostalimi tremi na tem prvenstvu še ni. Slovak Lukaš Babač je Rajkov stari znanec in tekmec, bil je zmagovalec in tik pred Rajkom na tekmi svetovnega pokala na Bledu, sicer pa je bil lani na SP v Amsterdamu deveti. Bolgar Nedelcho Vasilev je bil bronast na tekmi svetovnega pokala na Bledu, lani pa na EP v Beogradu enajsti. Francoz Pierre Houin je lani še tekmoval v konkurenci do 23 let in bil na SP tretji v lahkem dvojnem dvojcu. Britanec Zak Lee-Green je bil na lanskem SP v Amsterdamu deseti med lahkimi skifisti, ima pa tudi precej dobrih uvrstitev iz konkurence do 23 let. Predstevnik Ukrajine Igor Khmara je v preteklih sezonah nastopal v lahkem dvojnem dvojcu, lani na SP je bil na primer 14.

Naš dvojni dvojec z Janezom Zupanom in Gašperjem Fistravcem bo danes nastopil v finalu C. Kvalifikacije za to finale so sicer odpadle zaradi odpovedi Avstrije in Azerbadžana. V finalu C se bosta ob 13:05 za uvrstitev med 13. in 18. mestom pomerila s posadkami Estonije, Izraela, Belorusije, Španije in Poljske.