Rajko Hrvat z odličnim taktičnim nastopom v veliki finale evropskega prvenstva

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Rajko Hrvat je v polfinalu odveslal odlično taktično in pogumno tekmo in z zmago potrdil kandidaturo za medaljo v jutrišnjem finalu. V sredinskem delu je z visokim ritmom zmlel tekmece in si brez težav zagotovil nov nastop v velikem finalu evropskega prvenstva.

DSC_0031

Rajko Hrvat je v močnem nasprotnem vetru, ki je progo podaljšal kar za slabo minuto, in precej visokih valovih startal klasično zadržano, tako da je bil na prvem merjenju vmesnega časa celo zadnji z že skoraj dvema dolžinama čolna (+3,79) zaostanka za vodilnim Nemcem Konstantinom Steinhüblom. Ta je vodil tekmo vse do polovice, tik za njim je bil ves čas Britanec Jamie Kirkwood, medtem ko se je na 1.000 metrih Rajko prebil že na tretje mesto, tu še z dobro dolžino čolna (+,2,30) zaostanka. Tik za njim je bil Švicar Silvan Zehnder, v ozadju pa sta iz boja za polfinalna mesta že kmalu odpadla bolgarski in češki skifist.

DSC_0015

Naš najboljši lahki veslač je v drugi polovici nadaljeval svoj visoki ritem, tako da je oba vodilna v tretji četrtini proge dohitel in prehitel in vodstvo obdržal vse do konca. Tudi dvoboj med nemškim in britanskim veslačem v zadnjem delu proge ga ni ogrozil, ves čas je le nadzoroval položaj in brez težav s pol dolžine čolna (-0,42) zmagal polfinalno tekmo. Drugi je bil Nemec, tretji Britanec, za njimi pa še Švicar, Bolgar in Čeh.

DSC_0020

Prvim trem iz Rajkove polfinalne skupine se bodo jutri v finalu pridružili še Slovak Lukaš Babač, Hrvat Luka Radonić in Norvežan Ask Jarl Tjoem iz drugega polfinala. Finale lahkih enojcev bo na sporedu ob 10:03. Vse jutrišnje tekmece je na tem prvenstvu že premagal in mu niso neznanka. Morda zna biti najbolj nevaren Slovak Babač, ki se mu v polfinalu za zmago ni bilo potrebno močno truditi, ima pa tudi precej izkušenj, saj je že dolgo časa v svetovnem vrhu.

Rezultati polfinala

DSC_0041

Rajko Hrvat je bil po tekmi vidno zadovoljen: »Na začetku sem bil prisiljen biti malo zadržan, ker so bili zahtevni pogoji z nasprotnim vetrom in nisem želel iti brezglavo v tekmo in da bi me potem pobiralo v končnici. Za laike je bilo mogoče malo preveč zadržano, ampak sem verjel vase, skozi tekmo sem delal, se prebil na pozicijo in zmagal. V jutrišnjem finalu bo potrebno iz sebe dati zadnje atome moči. Pripravljen sem vrhunsko, bolje kot lani in z dvema tekmama, ki sem ju tu pokazal, sem strah in trepet vsem finalistom. Če bom odpeljal, tako kot znam in kot se bova dogovorila s trenerjem, rezultat ne bi smel izostati.«

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja