Rajko Hrvat z odlično izvedeno tekmo in osebnim rekordom v veliki finale, Aleš Jalen sedmi, Miha Aljančič enajsti

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Rajko Hrvat se je z drugim mestom in osebnim rekordom 6:52,31 uvrstil v veliki finale lahkih enojcev na SP Rotterdam 2016. V odlično izvedeni tekmi je tekmece držal v šahu skozi sredino proge, v močnem zaključku tekme pa predse spustil le srebrnega z OI Irca O’Donovana, tretji je bil Nemec Steinhübel.

DSC_0070 (2)

V prvi polfinalni skupini lahkih enojcev sta sicer najhitreje startala Švicar Silvan Zehnder in Italijan Matteo Mulas, vendar pa so favoriti kmalu postavili stvari na svoje mesto. Naš veslač je v drugi četrtini proge prevzel vodstvo, sledila sta mu Nemec Konstantin Stenhübel in Irec Paul O’Donovan. Rajko Hrvat je v nadaljevanju še stopnjeval ritem, tako da je imel na polovici proge že dolžino čolna prednosti pred zasledovalci. To prednost je držal vse do 1.500 metrov, ko so začeli tekmeci pritiskati. Odpadla sta Italijan in Švicar, presenetljivo pa se je v zaključku tekme v boj za polfinalna mesta vmešal Španec Jose Gomez-Feria. V močnem zaključku je pred polnimi tribunami irski veslač prehitel Rajka, ki je v zadnjem delu bolj ali manj kontroliral zagotovljeno polfinale. Zelo sta se približala nemški in španski skifist, vendar pa je bila tam tudi že ciljna črta, ki je za polfinaliste določila reprezentante Irske, Slovenije in Nemčije.

Iz drugega polfinala so v finale napredoval Slovak Babač, Madžar Galambos in Srb Stanojević. Finale bo na sporedu v soboto ob 12:40. Od lanskih finalistov so se poleg Rajka Hrvata, ki je bil lani srebrn, vanj ponovno uvrstili Nemec Steinübel (lani četrti) in Srb Stanojević (lani bronast). Tudi ostali tekmeci pa že imajo bogato kartoteko – Madžar Galambos je bil bronast in srebrn v letih 2013 in 2012 v tej disciplini, Irec O’Donovan je bil član srebrnega lahkega dvojnega dvojca na letošnjih OI v Riu, Slovak Babač pa je aktualni evropski prvak.

DSC_0073 (2)

Rajko Hrvat po polfinalu: “Na mojem najboljšem delu proge, na sredini, sem pritisnil, za trenutek sem se odlepil in odpeljal svojo dirko brez neke obremenitve in deloma tudi malo pokontroliral. V finišu nisem šel na maksimum, saj me v soboto čaka še finalna tekma, ki se je že veselim. V finalu sledi nadaljevanje, saj imava s trenerjem na tem prvenstvu plan, da vsako tekmo nadgradiva. V polfinalu je že bila nadgradnja, saj sem za več kot štiri sekunde popravil osebni rekord z lanskega sveotvnega prvenstva. To mi daje upanje in smo še korak bližje cilju, ki smo si ga zadali. Če torej uspe nadgradnja, mislim da bo v finalu lep rezultat.«

 DSC_0075 (2)

Danes so tekmovanja zaključili naši tekmovalci in tekmovalke do 23 let, medtem ko so imeli mladinci in mladinke dan počitka.

 DSC_0038 (2)     DSC_0043 (2)

Aleš Jalen je zmagal v finalu B lahkih enojcev za tekmovalce do 23 let. V precej izenačeni tekmi je prevzel vodstvo že kmalu po startu in ga držal skozi večino proge. Z odličnim finišem je prvo mesto v cilju samo še potrdil in zmagal s skoraj dolžino čolna prednosti pred Brazilcem, tretji je bil Čeh, četrti Tunizijec, peti Avstrijec in pesti Iračan. Aleš je s tem osvojil sedmo mesto med 27 nastopajočimi na tem svetovnem prvenstvu in za mesto izboljšal uvrstitev z lanskega SP.

 DSC_0060 (2)     DSC_0063 (2)

Miha Aljančič je bil peti v finalu B enojcev do 23 let. Tekmo je z veliko prednostjo zmagal Američan, za njim so se razporedili Belorus, Monačan in Madžar, šesto mesto pa je pripadlo Norvežanu. Miha je skozi celotno progo veslal na mestih 4-6 in v zaključku tekme pa za malo izgubil v boju z madžarskim veslačem za četrto mesto. Skupno je tako Aljančič na svojem prvem nastopu v konkurenci do 23 let zasedel 11. mesto.

 DSC_0013 (2)     DSC_0030 (2)

Valentina Alicia Miklavčič in Andreja Kekič sta bili v finalu C drugi, za italijansko posadko in pred rusko. S tem sta zasedli skupno 14. mesto med U23 ženskimi dvojnimi dvojci na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rotterdamu.

V jutrišnjem programu bodo nastopili mladinci in mladinke v četrtfinalih.

Vsi rezultati

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja