Rajko Hrvat z zmago v predtekmi direktno v finale, ostali čolni v repasaž

Danes dopoldne so v Vareseju potekala predtekmovanja prve tekme letošnjega svetovnega pokala. Od naših posadk je neposredno napredoval edino lahki skifist Rajko Hrvat, katerega čaka le še sobotni finale. Ostali trije čolni bodo novo priložnost za napredovanje iskali v repasažih.

DSC_0004

Lahka skifista Rajko Hrvat in Marko Bolha sta nastopila v isti predtekmovalni skupini, Hrvat je bil prvi, Bolha pa zadnji izmed petih tekmovalcev. Rajko Hrvat, aktualni svetovni podprvak, je skozi celotno progo vodil in tudi suvereno zmagal ter se neposredno uvrstil v nedeljski finale. Z najboljšim časom predtekmovanja 7:03,82 je napovedal tudi kandidaturo za končno prvo mesto. Marko Bolha bo imel novo priložnost za uvrstitev v finale jutri ob 10:50, ko bo na sporedu repasaž. Njegovi tekmeci za eno od dveh še prostih mest bodo lahki skifisti Alžirije, Finske, Norveške in Italije.

DSC_0007

Rajko Hrvat: »Na tekmi sem bil na začetku v določenem krču, kar je normalno, saj je bila to moja prva letošnja tekma v enojcu. Tako kot sem napovedal dan pred tekmo, da bo treba kreniti odločno in to sem tudi opravil. Kontroliral sem tekmece in se uvrstil v finale, ki pa bo nova tekma in nova priložnost za pokazati moje sposobnosti in kvalitete.«

Gašper Fistravec, ki se je danes počutil bolje, je v predtekmovanju zasedel četrto mesto, za predstavniki Kube, Finske in Slovaške in pred skifistoma iz Zimbabveja in Benina. V polfinale se je neposredno uvrstil le zmagovalec, ostali pa se bodo pomerili v popoldanskem repasažu. Gašper bo nastopil ob 15:40 in se za eno od prvih dveh mest, ki vodita v polfinale, boril s predstavniki Slonokoščene obale, Belorusije, ZDA in Latvije 2.

DSC_0004

Aleš in Janez Zupan v dvojcu sta bila v prvi predtekmovalni skupini šesta, zaostala sta za posadkami Južnoafriške republike, Italije 1, Velike Britanije 2, Finske in Poljske 1.  Novo priložnost za uvrstitev v polfinale bosta imela v repasažu, ki bo na sporedu že danes ob 15:10. Tam bodo njuni konkurenti čolni Poljske 2, Argentine, Velike Britanije 2, Rusije 3 in Turčije, v polfinale pa se uvrstijo prvi trije.

DSC_0013