Rajko Hrvat zmagal v finalu B in je sedmi v Evropi

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Edini slovenski veslač na letošnjem evropskem prvenstvu Rajko Hrvat je v finalu B zmagal in je tako skupno sedmi lahki skifist v Evropi. Po včerajšnjem neuspešnem polfinalu je danes prikazal boljšo tekmo, v kateri je vodil od starta do clja, in tako potrdil, da se dobro znajde v družbi najboljših.

 DSC_0040

Rajku se je ponovila zgodba s svetovnega pokala v Beogradu, kjer je ravno tako najslabšo predstavo pokazal v polfinalu, v malem finalu pa suvereno zmagal. Tudi tu v Račicah v polfinalni tekmi ni bil konkurenčen in je tako izpadel iz boja za najvišja mesta, v finalu B pa je z dobrim in odločnim veslanjem pometel s tekmeci, ki sicer niso kar tako. Drugi je bil namreč lanski evropski prvak Slovak Lukaš Babač, četrti pa zmagovalec lanskega svetovnega pokala Hrvat Luka Radonić. Mednju se je na tretje mesto uvrstil Bolgar Nedelcho Vasilev, peti je bil Avstrijec Paul Sieber, medtem ko Francoz Stany Delayre ni nastopil zaradi bolezni.

Rajko Hrvat je v finalu B vodstvo prevzel takoj po startu in bil potem najboljši na vseh merjenjih vmesnega časa. V cilju je priveslal s časom 7:00,38 in s prednostjo več kot dveh dolžin čolna pred večnim tekmecem Slovakom Babačem. Z zmago v malem finalu je Hrvat na tem prvenstvu osvojil skupno sedmo mesto, potem ko je bil na preteklih dveh prvenstvih tretji. V velikem finalu je v zanimivem obračunu evropski prvak postal Švicar Michael Schmid, srebro je pripadlo Madžaru Petru Galambosu, bron pa je odvojil Belgijev van Zandweghe.

 DSC_0029

Rajko Hrvat po končanem prvenstvu: »Na žalost se je spet ponovila zgodba iz Beograda, sem pa danes v finalu B evropskega prvenstva ponovno pokazal, da sem zmožen dobre tekme in da sem veslač pravega kova in da sem zraven, tako da se že veselim novih tekem in svetovnega prvenstva konec septembra. Danes sem odveslal čvrsto od samega začetka, še posebej prvih 250 metrov, česar včeraj nisem naredil. Danes sem šel že skoraj na maksimum in odlično opravil v začetku tekme, potem pa le še nadgrajeval z visokim ritmom in premagal tudi lanskega evropskega prvaka in tistega, ki mi je na svetovnem prvenstvu pobral medaljo. To mi daje motiv za naprej in z današnjo zmago sem dokazal, da ima pravi karakter in da bo letos z mano še potrebno računati.«

 DSC_0056

Odlično organizirano evropsko prvenstvo v prenovljenem veslaškem centru v Račicah ob reki Labi, nedaleč od češke prestolnice Prage, se bo zaključilo s popoldanskimi finali. Letošnje prvenstvo ima še dodaten slovenski pečat, saj je funkcijo predsednika sodniške žirije opravljal Slovenec Vladimir Meglič, sicer član Fisine in predsednik slovenske sodniške komisije.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja