Reprezentanca odhaja na SP v južnokorejski Chungju

mario Novice 0 Komentarjev

Letos bo svetovno prvenstvo gostil južnokorejski Chungju, ki je lociran točno na sredini Korejskega polotoka. Na jezeru Tangeum, kjer so na novo zgradili moderno veslaško progo, bo nastopilo sedem slovenskih veslačev, med njimi bo tudi naš najuspešnejši aktivni veslač Luka Špik. Slovenija bo zastopana v enojcu, dvojnem četvercu in lahkem enojcu. Reprezentanca se je danes predstavila medijem.

 dsc_0022-001

Reprezentanca je po zadnji tekmi svetovnega pokala Luzerna opravila zaključne priprave na jezeru Peruča na Hrvaškem, na Bledu in zadnji del v Bohinju. Tudi v zaključnem delu sezone pa so poškodbe še vedno narekovale ritem sestavljanja posadk, predvsem dvojnega četverca. Desetdnevne priprave na Peruči sta zaradi bolečin v hrbtu izpustila Jan Špik in Jernej Markovc. Slednji je poškodbo saniral in se na Bledu pridružil reprezentanci, Jan Špik pa je zaradi poškodbe hrbtenice letošnjo sezono moral predčasno zaključiti. Selektor Miloš Janša je tako v dvojnem četvercu preskušal Gašperja Fistravca, Mateja Rojca, ki je saniral poškodbo hrbta, zaradi katere je izpustil nastope na EP in svetovnih pokalih, Jerneja Markovca, Aleša Zupana in Grega Domanjka, ki se je ekipi pridružil po končanem SP do 23 let. Zadnja faza treninga v Bohinju ni prizanesla tudi Luki Špiku, ki mu je priprave na SP grenil gronolom in manjša poškodba kolena, oboje je sedaj že preteklost. Tudi lahki skifist Rajko Hrvat je v zadnjem delu priprav staknil poškodbo reber, vendar pa je sedaj že nared za nastop na SP. Obilica težav torej, ki pa so sedaj kot kaže, prebrodene in reprezentanca se v soboto, 17. avgusta, odpravlja v Južno Korejo, ki bo prvič gostila svetovno veslaško prvenstvo. Prijave po posameznih disciplinah bodo znane v sredo.

 dsc_0060-001

V enojcu bo nastopil Luka Špik, za katerega bo to doslej drugi nastop v tej disciplini na svetovnih prvenstvih; leta 2010 je bil pesti na jezeru Karapiro na Novi Zelandiji. V letošnji precej spremenljivi sezoni je Luka v enojcu nastopil na dveh mednarodnih regatah v Zagrebu (2. mesto) in Essnu (1. in 3. mesto), prestižni kraljevi regati na Henleyu (izpad v polfinalu) in tekmi svetovnega pokala v Luzernu (11. mesto).

dsc_0243-001

Naš najuspešnejši in najizkušenejši aktivni veslač se bo v Chungju-ju srečal z vsemi najboljšimi skifisti sveta na čelu z aktualnim olimpijskim prvakom Novozelandcem Maheom Drysdaleom. Od lanskih najboljših 12 z OI bodo predvidoma manjkali samo trije veterani, ki so si vzeli leto pavze (Šved Karonen, Norvežan Tufte) ali so končali kariere (Belgijec Maeyens).

dsc_0245-001

Luka Špik pred odhodom na SP: »Priprave so bile v redu, žal pa niso potekale brez zapletov, saj sem imel probleme z zobobolom, manjšo poškodbo kolena in pa veliko utrujenostjo, ki se kot ponavadi kumulira v tej fazi. Trenutno imam zelo mešane občutke, saj je kakšen trening uspel zelo dobro, kdaj pa nikakor ni šlo. Tako da težko kaj konkretnega povem glede pričakovanj na SP in dejansko bodo prve tekme pokazale, kako sem pripravljen in do kam lahko sežem. Vsekakor pa moj cilj ostaja veliki finale, ker je po moje edino prav.«

dsc_0446-001

V dvojnem četvercu bodo nastopili Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec, rezerva pa bo Aleš Zupan. V povsem drugi zasedbi (izmed teh veslačev sta tam veslala Fistravec in Zupan) je bil naš dvojni četverec letos sedmi na EP, na tekmah svetovnega pokala pa zaradi poškodb ni nastopil. V ostalih nastopih sta Fistravec in Markovc na svetovnih pokalih v Etonu in Luzernu nastopila v dvojnem dvojcu (šesto in deseto mesto), Zupan na sredozemskih igrah (tretje mesto) in Domanjko na SP do 23 let (deveto mesto).

 dsc_0435-001

Zaradi nevarnosti ponavljajoč se poškodb in stalne angažiranosti vseh petih veslačev tekom sezone in na zaključnih pripravah se je selektor odločil, da na SP potuje vseh pet veslačev. Za mlada Markovca in Domanjka bo to prvi nastop na članskem SP, medtem ko so Rojec, Fistravec in Zupan že nastopili skupaj na SP 2011 na Bledu.

 Slovenska veslaska reprezentanca 2013

Sedež v lahkem enojcu že daljši čas  pripada našemu najboljšemu lahkemu veslaču (pod 72 kg) Rajku Hrvatu, ki bo v tej sicer neolimpijski disciplini nastopil tudi v Koreji. Letos je nesrečno izpadel v polfinalu EP in bil tam na koncu osmi, na sredozemskih igrah v Mersinu pa je bil četrti. V zadnjem delu priprav v Bohinju se mu je pojavila poškodba reber, tako da je nekaj dni moral počivati, sedaj pa se je že vrnil v čoln. Hrvat je bil na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih dvanajsti.

dsc_0608

Selektor Miloš Janša je takole strnil misli pred odhodom na SP: »Posadke za letošnje svetovno prvenstvo smo zaradi različnih težav dolgo formirali, predvsem dvojnega četverca. V Korejo sedaj potujejo enojec, lahki enojec in dvojni četverec z rezervnim veslačem. V zadnjem obdobju smo izvedli zelo težke treninge in v nedeljo na testiranjih so se pokazale dobre hitrosti. Luka Špik v enojcu deluje dobro in njegov osnovni cilj ostaja uvrstitev v A finale. Dvojni četverec je v 90% potrjen v postavi Rojec-Domanjko-Markovc-Fistravec in menim, da se bodo sposobni boriti proti večini posadk. Na zaključnih pripravah sem ves čas preskušal različne kombinacije in ta se je izkazala za najhitrejšo, ob tem da jo je Zupanu v nedeljo zagodel še zobobol. Lahki skifist Hrvat je tudi moral izpustiti nekaj treninga zaradi poškodbe reber, vendar pa mu to ne bi smelo preveč škodovati. Cilji na SP ostajajo takšni, kot smo si jih zadali ob začetku sezone, Od enojca in dvojnega četverca pričakujem maksimalni napor za uvrstitev v A  finale, realni cilj lahkega enojca pa je B finale.«

Reprezentanco vodi selektor Miloš Janša, ki je trener enojca in dvojnega četverca. V ekipi so še trener lahkega enojca Iztok Butinar, maser Marko Roner in team manager Jernej Slivnik.

Predtekmovanja se bodo pričela v nedeljo, 25. avgusta, medtem ko bo slovesna otvoritev večer prej, ki naj bi se je udeležil tudi generalni sekretar UZN Ban Ki-Moon, ki je rojen v Chungjuju. Dan po prvenstvu bo organiziran kongres Svetovne veslaške zveze FISA, kjer bodo delegati zvez izvolili novega predsednika izmed treh kandidatov, ki so Francoz Jean-Christoph Rolland, Avstralec John Boultbee in Kanadčanka Tricia Smith. Kongres bo potrdil tudi organizatorje svetovnih prvenstev leta 2017 (Sarasota, Florida, ZDA) in 2018 (Plovdiv, Bolgarija), obenem pa Bled kandidira za organizacijo svetovnega veteranskega prvenstva leta 2016 oziroma 2017.

Uradna spletna stran prvenstva

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja