Rezultati 55. Prvomajske regate Bled 2014

mario Novice 0 Komentarjev

Blejsko jezero je pretekla dva dneva gostilo tradicionalno prvomajsko regato, na kateri je nastopilo 150 tekmovalcev in tekmovalk iz vseh slovenskih klubov. Regata je tudi ena izmed kriterijskih za sestavo reprezentanc v vseh kategorijah. Med člani je sobotni obračun enojcev dobil  Luka Špik pred Rajkom Hrvatom in Gašperjem Fistravcem, v nedeljski tekmi dvojnih dvojcev pa sta bila najhitrejša Matej Rojec in Gašper Fistravec.

REZULTATI

dsc_0030-001

Vsi članski tekmovalci so se v soboto pomerili v enojcih, tako da je bilo na startu kar 17 enojcev. S prednostjo slabih sedem sekund je zmagal Luka Špik, ki je vodil od starta do cilja. Drugo mesto je zasedel Rajko Hrvat, sicer lahki veslač, z zaostankom slabih deset sekund je bil tretji Gašper Fistravec, četrti je bil Matej Rojec, peti Janez Zupan, šesti pa Matevž Malešič.

Tudi kandidati za mladinsko reprezentanco so v soboto vsi nastopili v enojcih. Najboljši je bil Mariborčan Žiga Zarič, drugo mesto je osvojil Ljubljančan Vid Pugelj, tretji pa Blejec Aleš Jalen. Med mladinkami je bila najboljša Andreja Kekič, članica VK Izola, pred Tinko Kersiklo, VK Argo.

V nedeljskem programu je Luka Špik ponovno nastopil v enojcu in brez težav ponovno zmagal, drugi je bil mladinec Žiga Zarič, tretji pa mlajši član Gašper Ferlinc. Večina drugih veslačev je nastopila v dvojnih dvojcih, kjer sta zmago slavila Matej Rojec in Gašper Fistravec pred dvojico lahkih veslačev Matevž Malešič in Rajko Hrvat, tretje mesto pa sta zasedla Aleš in Janez Zupan.

dsc_0079-001

Ob koncu programa so trenerji sestavili še tri članske in dva mladinska dvojna četverca, v zanimivi tekmi pa je zmagala je A postava Rojec, A.Zupan, J.Zupan in Fistravec, le slabe štiri sekunde pa so za njimi zaostali mladinci Jalen, Markovc, Pugelj in Zarič.

V mladinski konkurenci je med dvojni dvojci zmagala mariborsko-ljubljanska kombinacija Nik Krebs in Vid Pugelj, druga sta bila Blejca Aleš Jalen in Kristjan Markovc, tretja pa blejsko-izolska naveza Miha Aljančič in Sebastjan Markežič. Med mladinkami sta v dvojnem dvojcu zmagali Tinka Kersikla in Andreja Kekič.

Luka Špik po končanih nastopih: »Občutki po regati mogoče niso ravno najboljši. Pred Zagrebom sem bil bolj optimistično razpoložen, po tem pa sem nekako začel iskati občutke. Včeraj je bila druga polovica proge slabša, danes sem to izboljšal. S trenerjem sva po pogovoru mnenja, da je verjetno razlog zgodnje obdobje v sezoni in ni pričakovati nekih vrhunskih nastopov in velikega tempiranja forme. Do EP in predvsem SP je še dovolj časa in iz treninga v trening moramo potrpežljivo čakati, da se stvari popravijo.«

Selektor Miloš Janša je takole ocenil nastope reprezentančnih kandidatov: »Na splošno sem z mladinci bolj zadovoljen kot s člani. Pri članih so sicer štiri posadke zelo solidno izvedle nastope, in sicer Luka v enojcu, dvojni dvojec Rojec-Fistravec, lahki dvojni dvojec Malešič-Hrvat in lahki enojec Hrvat, precej povprečno pa dvojni dvojec Aleš in Janez Zupan ter nekateri drugi, vključno z nastopom dvojnega četverca. Ta je zaostal za potrebno hitrostjo, ki bi jo moral prikazati in o tej posadki so določene dileme glede nastopa na EP. Končna verzija posadk za EP bo znana 14 dni pred prvenstvom, do tedaj nas čaka še nastop v Beogradu in še kar nekaj treningov. Pri mlajših članih velja pohvaliti solidne nastope Graceta v enojcu in dvojnega dvojca Ostanek-Rebolj, pri mladincih pa odstopata enojca Zarič in Pugelj ter dvojni dvojec Krebs-Pugelj. Zelo dober pa je bil tudi nastop mladinskega dvojnega četverca, kakršnega je prikazal že v Zagrebu.«

A člani in mlajši člani se bodo naslednji vikend udeležili mednarodne regate v Beogradu, mladinci pa čez 14 dni mednarodne regate v Münchnu.