Rojec napredoval, jutri še repasaž za dvojnega četverca in dvojca

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Matej Rojec se je z drugim mestom v repasažu uvrstil v četrtfinale enojcev, kjer ga čaka tekma v sredo popoldne. To je bil tudi ednina naš nastop danes, jutri bosta v repasažu nastopila dvojni četverec in dvojec.

 

Drugi tekmovalni dan se je veter na progi Bosbaan povsem umiril, tako da so vladale odlične razmere za veslanje, le občasno je tekmovalce ponovno močil dež. Tudi danes pa se je ob progi presenetljivo zbralo kar precej gledalcev.

 

Matej Rojec je startal z nekaj previdnosti in bil na prvi četrtini proge za Hrvatom Šainom, v preteklih letih članom zelo uspešnega dvojnega četverca, in Perujcem Linaresom. V sredinskem delu proge pa je Perujca dohitel in prehitel in do cilja le nadzoroval položaj ter se brez težav uvrstil na drugo mesto, ki ga pelje v četrtfinale. To je uspelo tudi zmagovalcu repasaža Hrvatu Davidu Šainu, medtem ko so predstavniki Peruja, Ukrajine in Paragvaja izpadli. Rojca sedaj čaka četrtfinale v sredinem popoldanskem sporedu.

DSC_0514-001

Matej Rojec: »Glede na to, da sem se po dolgih letih na velikih tekmovanjih presedel iz četverca v enojca, sem nisem prišel z nekimi večjimi pričakovanji. Iz včerajšnje predtekmovalne skupine se realno nisem mogel neposredno kvalificirati, tako sem raje prihranil nekaj moči za danes. To se je izkazalo za dobro odločitev, saj so bili nekateri moji neposredni konkurenti, ki so včeraj šli na polno, danes bolj utrujeni in se mi je to obrestovalo.«

 

Selektor Miloš Janša o njegovem nastopu: »Rojec se je res potrdil veslati tako, kot sva se dogovorila, in sicer da napade Perujca. Držal se je taktike in s korajžno tekmo naredil to zaenkrat, kar je lahko. V četrtfinalu bodo njegove šanse verjetno manjše. Dobro bo že, če bo odpeljal podobno tekmo, kot jo je danes.«

DSC_0431

Vsi ostali naši so danes opravili dva treninga. V dvojnem četvercu je trener Miloš Janša preskusil dve novi varianti sedežnega reda, o dokončni razporeditvi pa se bo odločil na jutranjem treningu. Trener in veslači so preverili in korigirali tudi nastavitve čolna, vse s ciljem optimizacije pogojev za jutrišnji nastop, kjer je cilj jasen – uvrstitev v polfinale. V repasažu, ki bo na sporedu ob 17:07, se bodo Grega Domanjko, Jernej Markovc, Luka Špik in Gašper Fistravec pomerili s posadkami Norveške, Nizozemske, ZDA, Francije in Italije, v poflinale pa se kvalificirata prvi dve.

DSC_0882

Jernej Markovc: »Danes zjutraj smo spremenili postavo v čolnu, tako da smo preskusili drugačen stil veslanje, vendar se to ni obneslo. Sedaj popoldne bomo preskusili še tretjo varianto in videli bomo, kako se bo to obneslo. Želja je vsekakor prebiti se v polfinale, kako bo šlo, pa bomo videli.

DSC_0879

Grega Domanjko: »Mislim, da smo individualno vsi dobro fizično pripravljeni. Moramo pa še najti skupen moment in to trenutno iščemo z menjavo pozicij v čolnu. Jutri pa bomo videli, če nam bo to uspelo. Seveda želimo priti v polfinale in jutri nam bo uspelo, če bo zaveslaj takšen, kot mora biti.«

DSC_0659

Napredovanje v polfinale bo cilj tudi dvojca z Alešem in Janezom Zupanom, ki bosta nastopila ob 16:04 v konkurenci čolnov Finske, Kitajske, Turčije, ZDA in Mehike. Tudi tu v med najboljših dvanajst vodita prvi dve mesti.

 

Selektor Miloš Janša pred obema repasažema: »Če četverec v tej konkurenci hoče nekaj narediti, se mora uvrstiti naprej, torej med dvanajst najboljših. Pričakujem pa zelo težko tekmo, saj so na eni strani Italijani, potem na drugi Francozi, Američani in Nizozemci. Brez optimalne dirke zato naloga ne bo izvedljiva. Upam pa, da bo naš nastop precej močnejši oziroma kvalitetnejši kot v predtekmovanju. Dvojec ima verjetno manj možnosti, je pa njegova naloga, da odpelje svoj maksimum.«

 

Jutrišnja vremenska napoved je sicer zelo slaba, dež in pa močan veter v hrbet, kar bo precej oteževalo tekme lažjim posadkam.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja