Rolland novi predsednik FISA, Bled dobil organizacijo Mastersa 2017

mario Novice 0 Komentarjev

Danes je bil na prizorišču pravkar končanega svetovnega prvenstva še redni kongres Svetovne veslaške zveze FISA, ki je bil tudi volilni. Za naslednika dolgoletnega karizmatičnega predsednika Denisa Oswalda, ki je dobil naziv častni predsednik, je bil z veliko večino izvoljen Francoz Jean-Christophe Rolland. Kongres je potrdil Bled kot organizatorja svetovnega veteranskega prvenstva v letu 2017.

Veslaško zvezo Slovenije sta na kongresu zastopala Darko Golob, član izvršnega odbora zveze, ki je bil tudi sodnik na prvenstvu, in Jernej Slivnik, sekretar zveze, ki je na prvenstvu vodil reprezentanco.

Tokratni kongres je bil tudi volilni, saj se po 24 letih s funkcije predsednika svetovne zveze poslavlja Švicar Denis Oswald, ki je bil izvoljen na kongresu na Bledu leta 1989. Oswald je prerodil in moderniziral Fiso, obenem pa veslanje kot vpliven član izvršnega komiteja MOK-a in predsednik združenja poletnih olimpijskih športov zelo močno pozicioniral v olimpijskem gibanju. Oswald je aktualni kandidat za predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Oswald je bil sicer ponovno izvoljen, vendar pa se bo umaknil s položaja v juliju 2014, ko bo dopolnil 65 let, kar je tudi meja za opravljanje vodilnih funkcij v Fisi. Delegati na kongresu so zato že sedaj izvolili njegovega naslednika, ki mu bo Oswald v tej prehodni dobi odprl vrata v svet mednarodnega športa in olimpijskega gibanja. Z veliko večino je bil izvoljen Francoz Jean-Christophe Rolland, ki ga je podprla tudi naša zveza. Rolland je nekdanji veslač, nosilec dveh medalj z OI, od tega zlate v dvojcu iz Sydneya, in petih medalj s svetovnih prvenstvih. Po poklicu je inženir elektrotehnike in eden vodilnih ljudi v francoskem energetskem koncernu EDF. Kar devet let je vodil komisijo športnikov v Fisi in ima torej že kar nekaj izkušenj znotraj organizacije. V programu je napovedal težnjo k še večji univerzalnosti veslanja, boljši medijski prepoznavnosti in s tem povezano prenovo svetovnega pokala.

Za podpredsednico Fise je bila izvoljena Kanadčanka Tricia Smith. Na kongresu je bilo v članstvo organizacije sprejetih petih novih članic, tako da jih FISA sedaj šteje 143.

Potrjeni so bil naslednji organizatorji velikih tekmovanj:

– svetovno prvenstvo 2017: Sarasota, Florida, ZDA

– svetovno prvenstvo 2018: Plovdiv, Bolgarija

– svetovni pokali v letu 2014: Sydney, Aigubelette, Luzern

– svetovni pokali 2015: Varese in Luzern, za prvo tekmo je kandidatura še odprta

– svetovni pokali 2016: Luzern in Poznan, za prvo tekmo je kandidatura še odprta

Bled je bil izbran za organizatorja svetovnega veteranskega prvenstva v letu 2017, kar nas ohranja na svetovnem zemljevidu veslaških prizorišč. Leto prej bo takšno tekmovanje v Kopenhagnu.

Letošnje svetovno prvenstvo je bilo rekordno po udeležbi, saj se ga je udeležilo 71 držav. Od tega se jih je v olimpijskih disciplinah v veliki finale uvrstilo 26, medaljo pa je osvojilo 19 držav. Od najbolj zanimivih rezultatov velja omeniti 16. zaporedno zmago novozelandskega dvojca Murray-Bond na velikih tekmovanjih, kar je nov rekord v svetovnem veslanju. V enojcu se je na prestol vrnil Čeh Ondrej Synek, ob tem da se je olimpijski prvak Mahe Drysdale moral med prvenstvom umakniti zaradi poškodbe, podobno kot naš Luka Špik. Četverca so presenetljivo dobili Nizozemci, dvojnega četverca pričakovano Hrvati, »našo« disciplino dvojnega dvojca močna Norvežana, v osmercu pa so Britanci premagali že dolgo na prvenstvih neporažene Nemce. Med dekleti velja omeniti veliko zmago Litvank v dvojnem dvojcu in ponovno osvojite medalje, tokrat bronaste, Belorusinje Ekaterine Karsten v isti disciplini. V enojci je prepričljivo zmagala Avstralka Kim Crowe, ki je lani kot ednina veslačica v Londonu osvojila dve olimpijski medalji. V enojcu je vzpon avstrijskega veslanja zaznamovala Magdalena Lobnig, ki ga je dodatno poudarila še njega kolegica Michalela Taupe-Traer v neolimpijskem lahkem enojcu.

Naslednje leto bo svetovno prvenstvo od 24. do 31. avgusta v nizozemskem Amsterdamu.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja