Skifist Gašper Fistravec četrti na pomembni mednarodni preizkušnji v Piedilucu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Idilično jezero v osrčju Apeninov Lago di Piediluco je ta vikend gostilo prvo veliko mednarodno preizkušnjo, ki je tako že zelo zgodaj uvedla serijo tekmovanj v olimpijski sezoni. Na regati so nastopili veslači in veslačice iz 25 držav, med njimi tudi trije naši čolni – Gašper Fistravec v enojcu, Rajko Hrvat in Marko Bolha v lahkem dvojnem dvojcu ter Janez Zupan in Aleš Zupan v dvojcu. Tekmovanje je bilo dvodelno, tako da so se imele ekipe priložnost dvakrat preizkusiti v konkurenci. Regata je poleg tega veljala za izbirno tekmo za kar nekaj reprezentanc, najbolj množično je seveda zastopana gostiteljica Italija, od močnejših reprezentanc pa velja omeniti še Litvo, Kanado, Grčijo, Ukrajino, Madžarsko in Španijo, veliko od njih še brez olimpijske vozovnice prav v naših disciplinah.

DSC_0024

Prvi dan so bile vse naše posadke v predtekmovanju neuspešne, drugi dan pa se je z zmago v predtekmi v finale A uvrstil skifist Gašper Fistravec, medtem ko dvojcu in lahkemu dvojnemu dvojcu s četrtima mestoma v predtekmi to ni uspelo.

DSC_0016

V današnjem velikem finalu je Fistravec dosegel četrto mesto in tako postavil dobre temelje za nadaljevanje sezone, v kateri ga kot enega glavnih ciljev čakajo olimpijske kvalifikacije konec maja v Luzernu. Zmagal je Robert Ven (Finska), drugi je bil Bendeg Petervari-Molnar (Madžarska), tretji pa Rolandas Mascinskas (Litva), medtem ko sta za našim veslačem zaostala Andrew Peebles (Zimbabve) in Simone Martini (Italija). Na polovici proge je bil Fistravec še tretji, v drugem delu pa ga je prehitel Mascinskas, sicer član litvanskega dvojnega dvojca, ki je bil lani srebrn na SP. Litva ima tudi edina od današnjih šestih finalistov že olimpijsko vozovnico v enojcu, ostali pa bodo neposredni konkurenti na kvalifikacijski regati konec maja v Luzernu. Tam velja računati še na nekaj drugih (Belgija, Nemčija, Kanada, Ukrajina, ZDA, Srbija), s katerimi se bo naš skifist po vsej verjetnosti srečal na svetovnem pokalu v Vareseju čez dva tedna.

 DSC_0019

Gašper Fistravec: »V prvi vrsti poskusil odmisliti nekoliko ponesrečeni petkov nastop in se skoncentrirati na dve preostali tekmi. Včeraj sem naredil korak naprej, danes pa sem se s tem rezultatom že zelo približal tistim tekmecem, s katerimi bom skupaj nastopal na dodatnih olimpijskih kvalifikacijah. Res je, da tu še nismo v tisti pravi formi, rezerve v občutku in tempu pa je še precej. V naslednjih dveh mesecih bo treba stremeti k Luzernu, smo na dobri poti, kar je potrdil ta rezultat in se že vnaprej veselim dela.«

 DSC_0020

Vsi rezultati

Naslednja tekma, na kateri bodo nastopili slovenski veslači bo prva postaja letošnjega svetovnega pokala od 15. do 17. aprila v Vareseju.

 

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja