Skifist Gašper Fistravec v polfinalu, dvojec v finalu C

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Gašper Fistravec in dvojec z Alešem in Janezom Zupanom so danes popoldne že opravili z repasaži, v katerih je vladal veter v prsa in tako za nekaj sekund skrajšal progo tekmovalcem. Fistravec je bil odličen drugi in se je tako prebil med 12 najboljših skifistov, dvojec pa bo nastopil v finalu C.

DSC_0002

Gašper Fistravec si je zadal cilj uvrstitve v polfinale in mu sledil od samega starta, saj je povedel in za seboj vse do treh četrtin proge držal tudi Stanislasava Scharbachenia, lani sedmouvrščenega s SP v Aiguebelettu in tudi že kvalificiranega na OI v Riu. V zadnjih 500 metrih je Belorus pospešil in v zaključku tekme premagal Gašperja s prednostjo le dobrih dveh sekund oziroma za ene dolžine čolna. Hudemu tempu našega in beloruskega veslača niso zmogli slediti ostali tekmeci, saj sta Latvijec Gints Zunde in Američan Thomas Graves, oba še brez olimpijske vozovnice močno zaostala in se razvrstila na tretje oziroma četrto mesto, ki ne prinašata napredovanja. Fistravec se je tako z odlično izpeljano tekmo in osebnim rekordom, saj se je prvič spustil pod magičnih sedem minut, uvrstil v polfinale, kar je zelo lep dosežek v tej močni konkurenci.

DSC_0007

Polfinale enojcev bo na sporedu jutri ob 14:10, Gašper Fistravec pa bo nastopil v prvi polfinalno skupini. Njegovi konkurenti bodo Argentinec Brian Rosso, Poljak Natan Wegrzycki-Szymczyk, Hrvat Damir Martin, Nizozemec Stefan Broenink in Izraelec Dani Fridman. V veliki finale vodija prva tri mesta, ostali trije nastopijo v finalu B.

DSC_0009

Gašper Fistravec: »Glede na počutje v zadnjih dnem sem celo nekoliko presenečen nad rezultatom, vendar pa sem to skušal nekako odmisliti in se skoncentrirati na tekmece. To mi je v teh pogojih in ob vetru v prsa in ob valovih, ki so nas vse kar precej ovirali, dobro uspelo in sem se kar dobro znašel. Nekako bi se dalo še spustiti v boj z Belorusom, vendar glede na počutje sem v zadnjih 500 metrih raje hranil moči. Lahko rečem, da sem z danes opravljenim zadovoljen.«

DSC_0004

Aleš in Janez Zupan sta bila v prvi polovici še blizu prvim trem mestom, ki so pomenila napredovanje, v drugem delu pa sta popustila in dopustila posadkam Argentine, Rusije in Velike Britanije, da so se oddaljile in si priveslale polfinale. V zaključku tekme ju je prehitel še poljski čoln, tako da sta repasaž končala na petem mestu, prehitela sta le turško posadko. Dvojec bo tako nastopil v finalu C, tekmi za mesta med 13. in 18. mestom, ki bo na sporedu jutri ob 10:15. V finalu C bodo naši konkurenti dvojci Poljske 2, Turčije, Finske, Nizozemske 2 in Rusije 2.

DSC_0008

Janez Zupan: »Sam vstop v tekmo sva imela dober, v nadaljevanju pa je prišlo do težav, ker sva bila povsem na robu skupine, tako da so ostali naredili hiter premik, ki mu nisva uspela odgovoriti in tega nadoknaditi v samem zaključku tekme. Jutri nama ostane finale C, kjer bova poskusila zmagati.«

Dušan Jurše
Dušan Jurše

Selektor Dušan Jurše je takole ocenil današnje slovenske nastope: »V prvi vrsti ponovno odličen nastop Rajka Hrvata v lahkem enojcu, nekoliko več sem pričakoval od Marka Bolhe, vendar se je tu med njima vseeno pokazala tekmovalna razlika. Dober nastop Gašperja Fistravca s prebojem v polfinale in z minimalnim zaostankom za Belorusom, kar pomeni, da je z nastopom res opravil tako, kot sem pričakoval. Dvojec ni dosegel pričakovanega in ni uspel s prebojem v polfinale.«

DSC_0452

Zaradi pričakovanih spremenljivih vremenskih razmer v nedeljo pa sta organizator in FISA spremenila nedeljski spored tekem. Finala olimpijskih disciplin so tako zamaknjena v dopoldanske ure, finala neolimpijskih disciplin pa so premaknjena na sobotno popoldne. Lahki enojci bodo v finalu A tako nastopili jutri ob 15:40. Rajko Hrvat se je tja kvalificiral že danes, Marka Bolho pa repasaž čaka jutri dopoldne ob 10:50.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja