Slovesnost Veslaške zveze Slovenije 2012

mario Novice 0 Komentarjev

milos-jansa-iztok-cop-luka-spikV torek, 4. decembra 2012, je v Ljubljani potekala redna seja Skupščine Veslaške zveze Slovenije, na kateri so delegati obeležili 60. obletnico ustanovitve VZS in potrdili prejemnike priznanj za leto 2012. Najvišje priznanje VZS, olimpijsko veslaško priznanje, so za osvojitev bronaste medalje na OI v Londonu prejeli Luka Špik, Iztok Čop in trener Miloš Janša. S steklenim veslom v slovenskih barvah se je krovna veslaška organizacija zahvalila Iztoku Čopu in Mihu Pirihu ob zaključku tekmovalne kariere, Iztok Čop pa je prejel še naziv ambasador veslanja. Podeljena posebna priznanja ob 60-letnici ustanovitve zveze.

FOTOGALERIJA

Veslaške reprezentance so letos uspešno nastopale na vseh velikih tekmovanjih, saj so naši veslači v osvojili šest medalj. Takšna bera še zdaj izrisuje nasmehe na licih tekmovalcev, trenerjev in funkcionarjev in prešerno je bilo tudi vzdušje na slovesnosti v središču Ljubljane, na kateri je predsednik VZS Denis Žvegelj podelil priznanja najuspešnejšim.

 

 

Olimpijsko veslaško priznanje, po pravilniku najvišje priznanje VZS, so prejeli člana dvojnega dvojca Luka Špik in Iztok Čop ter njun trener Miloš Janša. Ta ekipa je dosegla že tretjo medaljo na olimpijskih igrah, v Londonu smo se veselili brona. Poleg tega sta Čop in Špik uspešno nastopala tudi na tekmah svetovnega pokala, kjer sta osvojila tretje in četrto mesto. Z londonsko medaljo je Čop osvojil že četrto olimpijsko medaljo, Špik pa je s tretjo dopolnil komplet.

Veliko priznanje VZS, ki se podeljuje za uspehe v članski konkurenci, so prejeli člani dvojnega četverca Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec, ki so na evropskem prvenstvu v italijanskem Vareseju osvojili bronasto medaljo in z njo potrdili perspektivnost te posadke. To je bila sploh prva slovenska medalja na evropskih prvenstvih.

markovc-spik-fistravec-rojec

Mala priznanja VZS, ki se podeljujejo za uspehe v konkurenci mladincev in mlajših članov, so šla v roke trem posadkam. Za šesto mesto na SP do 23 let v litvanskem Trakaiju so ga prejeli Aleš Zupan, Grega Domanjko in trener Dušan Jurše. Z bronasto medaljo na mladinskem evropskem prvenstu na domačem Bled in petim mestom na mladinskem svetovnem prvenstvu v bolgarskem Plovdivu so si ga zaslužili člani četverca Tomaž Jurše, Matej Grobelnik, Miha Ramšak in Gašper Ferlinc ter njihov trener Primož Merf. Trener Robert Krašovec pa je zaslužen za srebrno medaljo na MEP in MSP, ki jih je osvojil Jernej Markovc v enojcu.

Največji preboj sezone je letos dosegel Jernej Markovc in si s tem zaslužil posebno priznanje. Po dveh srebrnih medaljah na MEP in MSP se je uvrstil še v člansko reprezentanco in v posadki dvojnega četverca osvojil še bron na absolutnem EP. Uspeh, ki je uspel le najboljšim posameznikov v svetovnem merilu.

Od aktivnega veslanja sta se na slovesnosti poslovila vrhunska veslača Iztok Čop in Miha Pirih. VZS se jima je zahvalila z umetniškim delom Maje Zaplotnik – steklenim veslom v slovenskih barvah.

Iztok Čop je tekmovalno kariero sklenil v velikem slogu, z osvojitvijo olimpijske medalje. V 27 letih v čolnu je dosegel skoraj nepredstavljive uspehe, postal je svetovni in olimpijski prvak, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v enojcu, osvojil je štiri olimpijske medalje in 12 medalj na svetovnih prvenstvih. Za doseganje vrhunskih rezultatov na svetovni ravni v dolgoletni tekmovalni karieri in za izredno promocijo slovenskega veslanja z doseganjem uspehov in drugimi ravnanji mu je VZS podelila poseben naziv AMBASADOR VESLANJA.

miha-pirih-priznanje-1

Miha Pirih je zadnjič nastopil v lanskem letu na tekmi svetovnega pokala v Luzernu, potem pa moral prekiniti aktivnosti zaradi težav z zdravjem, diagnoza pa je kasneje žal pomenil tudi zaključek tekmovalne kariere. Redni član in štroker slovenskega četverca je vrhunec kariere doživel v letih 2008 in 2009, ko je na OI v Pekingu zasedel četrto mesto in na SP v Poznanu osvojil bronasto medaljo.

Veslaška zveza Slovenije je po lanskem SP letos na Bledu uspešno organizirala še mladinsko evropsko prvenstvo. Za pomoč in sodelovanje pri organizaciji se je s plaketo za posebne zasluge zahvalila Občini Bled in Evi Štravs Podlogar, direktorici Turizma Bled. Plaketo za posebne zasluge sta si z dolgoletnim kvalitetnim spremljanjem veslanja na radijskem oziroma televizijskem mediju zaslužila Rajko Dolinšek in Ivo Milovanovič.

V drugem delu slovesnosti je Veslaška zveza Slovenije obeležila 60. obletnico ustanovitve. VZS so 13.7.1952 v Ljubljani na ustanovili VK Savica iz Ljubljane, ki je bil pobudnik, VK Bled in VK Polet iz Maribora. V šestdesetih letih delovanja je slovensko veslanje doseglo neverjetne uspehe in potrdilo status prvokategornega športa v državi.

VZS je ob 60-letnici podelila posebna priznanja zaslužnim veslaškim delavcem, veslačem olimpijcem v obdobju od ustanovitve VZS do osamosvojitve RS in dolgoletnim sponzorjem in podpornikom slovenskega veslanja.

Prejemniki priznanj ob 60-letnici ustanovitve Veslaške zveze Slovenije:

Veslaški delavci – za dolgoletno delo v organih VZS in pomemben prispevek k razvoju slovenskega veslanja

– Vinko Iskra – dolgoletni veslaški sodnik

– Darko Golob – dolgoletni veslaški sodnik in član organov VZS

– Slobodan Paripovič – dolgoletni član organov in predsednik Nadzornega odbora VZS

– Joško Joras – pobudnik izgradnje piranskega veslaškega centra

– Zorko Tul – dolgoletni veslaški sodnik in član organov VZS

– Branko Kocjančič – ustanovitelj veslaške sodniške organizacije v Sloveniji in dolgoletni veslaški sodnik

– Mira Fatur – dolgoletna veslaška sodnica in članica organov VZS

– Peter Klavora – nekdanji dolgoletni trener reprezentančnih posadk v 60-ih letih

– Tomo Levovnik – nekdanji predsednik VZS v obdobju 2004-2009

– Slobodan Radujko – nekdanji dolgoletni predsednik VZS v obdobju 1994-2004

– Stanko Slivnik – dolgoletni veslaški delavec, tehnični vodja reprezentanc in sekretar VZS

Nekdanji uspešni veslači, udeležencu Olimpijskih iger v obdobju od ustanovitve VZS do osamosvojitve Republike Slovenije:

– Igor Radin (OI Rim 1960)

– Jože Lovec (OI Rim 1960)

– Alojz Colja (OI Tokio 1964)

– Vekoslav Skalak (OI Tokio 1964)

– Boris Klavora (OI Tokio 1964)

– Jadran Barut (OI Tokio 1964)

– Jože Berc (OI Tokio 1964, OI München 1972)

– Miloš Janša (OI München 1972)

– Jure Potočnik (OI München 1972)

– Milan Janša (OI Seul 1988, kasneje še OI Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 in Atene 2004)

– Janez Ambrožič (OI Seul 1988)

– Sadik Mujkić (OI Seul 1988, kasneje še OI Barcelona 1992 in Atlanta 1996)

– Bojan Prešeren (OI Seul 1988)

Podjetja ali institucije – dolgoletni sponzorji in podporniki slovenskega klubskega veslanja

– Pivovarna Laško d.d. – sponzor VK Bled

– Sava Hoteli Bled – sponzor VK Bled

– Krajevna skupnost Bresternica – podpornik VK DEM

– Dravske elektrarne Maribor d.o.o. – sponzor VK DEM

– Zavarovalnica Maribor d.d. – sponzor VK DEM

– Mestna občina Maribor – podpornik VK DEM

– Savske elektrarne Ljubljana – sponzor VK Ljubljanica

– IC elektronika – sponzor VK Ljubljanica

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja