Sprememba na selektorskem mestu VZS – sporazumno prenehanje mandata Milošu Janši in imenovanje Dušana Juršeta za novega selektorja veslaških reprezentanc

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Slovenske veslaške reprezentance imajo od danes novega selektorja, saj sta predsednik VZS Jošt Dolničar in dosedanji selektor Miloš Janša dosegla sporazum o prenehanju sodelovanja na funkciji selektorja in o posebnem statusu Miloša Janše v nadaljnjem delu v reprezentančnih programih. Obenem je predsednik VZS za novega selektorja imenoval Dušana Juršeta, glavnega trenerja mariborskega veslaškega kluba in predsednika trenerske komisije.

Predsednik VZS Jošt Dolničar in dosedanji selektor Miloš Janša sta v korist športa dosegla sporazum, s katerim je Milošu Janši prenehal mandat, obenem pa je bil imenovan za reprezentančnega trenerja s posebnim statusom za obdobje do konca tega olimpijskega ciklusa. Kot reprezentančni trener s posebnim statusom Miloš Janša z reprezentančnimi kandidati, ki jih kot glavni trener Veslaškega kluba Bled pokriva, načeloma deluje v skladu s plani in programi VZS ter drugimi akti, ki se nanašajo na reprezentance, pri čemer se dogovarja in usklajuje z aktualnim selektorjem VZS.

Za novega selektorja slovenskih veslaških reprezentanc je predsednik VZS imenoval Dušana Juršeta za čas do konca tega olimpijskega ciklusa, torej do jeseni 2016. Odločitev za imenovanje Juršeta ima tudi podporo trenerske komisije VZS.  Novi selektor je pripravil program, ki je narejen na podlagi dobrih izkušenj in preteklih uspešnih praks  v okviru VZS in najuspešnejših slovenskih veslačev Iztoka Čopa in Luke Špika ter na osnovi dela nekaterih drugih uspešnih reprezentanc, ob upoštevanju ustrezne količine in konsistentnosti dela, obenem pa upošteva realno oceno trenutnega stanja. Zastavljen je dolgoročno, kratkoročno pa se zasleduje cilj izpolnitve kvalifikacijske norme in uspešen nastop na OI Rio 2016.

Selektor bo pokrival vse reprezentančne kategorije od mlajših mladincev preko mladincev in mlajših članov do članov, poudarek pa bo na mlajših kategorijah, saj bomo dolgoročno zasledovali cilj širjenja in pomlajevanja A reprezentance. Obenem bo njegova vloga koordinatorska in v osnovi zajema postavitev in nadzor izvajanja programa dela vseh reprezentanc: postavitev normativov in plana dela, ki poteka v močni navezavi s slovenskimi klubi, spremljanje rezultatov kandidatov, predlog in končna določitev reprezentantov, določitev klubskih trenerjev za posamezne reprezentančne posadke ter ocena realiziranih rezultatov na največjih tekmah. V okviru možnosti je predvideno tudi strokovno sodelovanje z drugimi reprezentancami, prav tako pa je tudi naš najboljši veslač vseh časov Iztok Čop selektorju  na voljo za strokovne analize in ocene.

Dušan Jurše je veslaški trener v Veslaškem klubu Dravske elektrarne Maribor že slabih 30 let, pred tem pa je bil tudi uspešen veslač. Član jugoslovanske reprezentance je bil med leti 1979 in 1984 in v tem času  sodeloval na svetovnih prvenstvih, mediteranskih igrah (srebro 1979) in balkanskih igrah (zlato 1980). Jurše kot trener v slovenskih veslaških reprezentancah deluje že od leta 1993, veslaške ekipe je vodil na Olimpijskih igrah v Sydneyju (največji uspeh 4. mesto četverca) in Pekingu ter na mnogih svetovnih prvenstvih članov (bron četverca SP 2001), mlajših članov in mladincev. Kot pomočnik selektorja zadolžen za mlajše kategorije, trener klubskim veslačem in mentor mlajšim trenerjem je dosegel in si deli nekaj vidnih uspehov na velikih tekmovanjih (14 medalj), med drugimi sta bila njegova uspešna varovanca Rok Kolander in Matej Prelog, trenutno pa je Gašper Fistravec.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja