Sprememba v vodstvu slovenskih veslaških reprezentanc

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Obveščamo vas, da smo se zaradi stagnacije vrhunskih tekmovalnih rezultatov v zadnjem obdobju in razhajanja glede pogledov na dolgoročni razvoj veslanja z dnem 12.9.2014 razšli z dolgoletnim selektorjem slovenskih veslaških reprezentanc Milošem Janšo, ki je sicer v preteklosti vodil slovenske veslače do vrhunskih dosežkov. Predsednik zveze Jošt Dolničar bo v naslednjih dneh pričel z izbiro novega kandidata za selektorja.

Miloš Janša, ki je bil za selektorja nazadnje imenovan lansko pomlad, je to funkcijo opravljal vse od osamosvojitve. 64-letni Blejec, po izobrazbi pravnik, je bil sicer v preteklih letih eden od tvorcev uspešne slovenske veslaške zgodbe in trener večine posadk, ki so na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih osvajale medalje od 80-ih let prejšnjega stoletja dalje. Kot aktivni tekmovalec je bil udeleženec olimpijskih iger leta 1972 v Münchnu, leta 1976 pa se je začel ukvarjati s trenerstvom v blejskem veslaškem klubu. Kot trener se je udeležil 7 olimpijskih iger in 23 svetovnih prvenstev, njegovi varovanci pa so na teh tekmovanjih osvojili 6 olimpijskih medalj in 14 medalj na svetovnih prvenstvih. V preteklosti je bil član Strokovnega sveta RS za šport in Odbora za vrhunski šport pri OKS, vseskozi pa vodja veslaške stroke pri VZS in ugledni predavatelj veslaških vsebin na usposabljanjih in seminarjih doma in v tujini.

Predsednik VZS Jošt Dolničar, ki do nadaljnjega prevzema nujno koordinacijo reprezentančnih obveznosti, je že pričel z aktivnostmi za imenovanje novega selektorja. Glede razrešitve je predsednik Dolničar povedal: »Za odločitev o razrešitvi sem se odločil zaradi stagnacije vrhunskih in načrtovanih tekmovalnih rezultatov v zadnjem obdobju in razhajanja glede pogledov na dolgoročni razvoj veslanja in reprezentance. Ocenjujem namreč, da je nastopil trenutek, ko je treba prevetriti delovanje na nivoju slovenskih veslaških reprezentanc in dati priložnost novim pogledom in ljudem. Ob tem se Milošu Janši v imenu VZS in svojem osebnem imenu zahvaljujem za dolgoletno delo in vrhunske rezultate, katerih tvorec je bil.«

 

Do konca letošnje tekmovalne sezone slovenske veslače sicer čaka še nekaj tekmovanj. Reprezentanca mlajših mladincev in pionirjev bo v soboto, 13.9., nastopila na tradicionalnem mednarodnem Šesteroboju, kjer je že tri leta nepremagana. V nedeljo, 14.9., bo na Bresterniškem jezeru  pri Mariboru organizirana 36. mednarodna regata, ki se je udeležuje 330 veslačev iz treh držav. Glavno jesensko tekmovanje bo 24. Državno prvenstvo, ki bo na Bledu organizirano v nedeljo, 21.9. Tam bodo nastopili veslači iz vseh sedmih slovenskih klubov, vključno z večino naših najboljših tekmovalcev. Dan prej bo VZS organizirala mednarodno veteransko regato, ki se je bo udeležilo 150 veslačev iz šestih držav, njen glavni namen pa je promocija svetovnega veteranskega prvenstva Bled 2017. Uradni zaključek veslaške sezone bo tradicionalno s sprint regato na Ljubljanici v soboto, 27.9.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja