Srebrna medalja za Rajka Hrvata!

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Rajko Hrvat je na jezeru Aiguebelette v Franciji osvojil srebrno medaljo v lahkem enojcu. Boljši od njega je bil le Novozelandec Adam Ling, bron je pripadel Srbu Milošu Stanojeviću. Rako Hrvat je prikazal odlično taktično tekmo in velik tekmovalni pogum, kar ga je krasilo skozi celotno prvenstvo. Ta medalja je njegova prva na svetovnih prvenstvih, zagotovo pa še ni rekel zadnje besede.

Rezultati finala lahkih enojcev

DSC_0147

Neverjetno lep dan se je naredil nad jezerom Aigubelette za izjemen uspeh skoraj 29-letnega, rojstni dan bo praznoval čez natanko tri tedne, veslača izolskega veslaškega kluba Argo. Odlični pogoji, mirna gladina turkiznega jezera in ugodna temperatura 20 stopinj, ter čudovita kulisa s soncem obsijanih savojskih Alp, ki obdajajo ta jezerski biser.

 DSC_0060

Zgodila pa se je tudi neverjetna tekma lahkih enojcev, v kateri je Rajko Hrvat osvojil srebrno medaljo. Dolgo nas je pustil na trnih, čeprav je počasen start njegova navada. Na prvih 500 metrih je bil tako zadnji, na polovici proge pa peti, vendar pa je bil zaostanek za takrat vodilnim Srbom Stanojevićem, sicer njegovim velikim prijateljem majhen, približno dolžina čolna. Na drugem mestu je ves čas veslal Novozelandec Adam Ling, ki je zaključne priprave opravil pri nas v Bohinju.

DSC_0141

Drugih 1.000 metrov je bilo odločilnih. Tam hudega ritma niste več zmogla Nemec Steinhuebel in Britanec Kirkwood, ki sta ves čas veslala pred našim reprezentantom. Rajko se je prebil na tretje mesto in na 1.500 metrih zaostajal le še slabo sekundo in pol za Srbom in bil tik za Novozelandcem. Zadnja četrtina proge je bila na vse ali nič. Rajko je močno dvignil tempo in švignil mimo Srba, tako da mu je lahko sledil le že novozelandski veslač. V samem zaključku tekme je bil ta močnejši in je premagal Hrvata za 0,79 sekunde. Na tretjem mestu je za dobri dve sekundi zaostal srbski veslač, za jim pa so se v razmaku zgolj dobrih dveh sekund zvrstili Nemec, Američan in Britanec. Medalje je najboljšim trem, ki jih povezuje prijateljstvo in skupne naporne ure treningov, podelil predsednik Mednarodne veslaške zveze FISA Jean-Christophe Rolland, kar je bila za našega veslača še posebna čast.

 DSC_0125

Rajko Hrvat: »Presrečen sem s srebrno medaljo, več se danes ni dalo. Tekma je bila borbena, zanimiva in upam, da nisem koga razočaral z drugim mestom. Startal sem malo preveč zadržano, na trenutke sem celo pomislil, da ne bom konkurenčen, ampak moja vztrajnost in velika želja sta botrovali tej borbi in prišel sem do srebrne medalje. V danem trenutku sem v finišu malo prepozno dal ritem za kaj več, ampak sem vesel tudi srebrne medalje. Po srebru na Bledu in bronu v Poznanu sem tu v Franciji dosegel srebrno medaljo in mislim, da je to lep uspeh in za mano dobra sezona. Na 1.000 metrih, kjer sem bil še peti, sem verjel v sebe in sem veliko delal na tem. V šali rečeno, je Novozelandec danes odnesel zlato, ker je bil z mano na treningu v Bohinju in je mogoče je tam tudi videl moje prednosti in slabosti. Seveda pa mu čestitam za zmago. Zase mislim, da sem dosegel res lep uspeh, ki tudi ni zadnji. Delali bomo še več in več, naslednja sezona je odločilna za poskus priti na olimpijske igre. S tem ciljem, ne samo meni, ampak celotni Sloveniji, veslaški zvezi in vsem veslačem, je to dobra popotnica.

 DSC_0130

Trener Iztok Butinar: »Rajka moram pohvaliti, seveda sem zelo srečen, da je uspel osvojiti srebrno medaljo. Z mojega trenerskega gledišča bi ga zaradi začetnih 500 metrov kar malo po riti, ker je kar nekako spal. Potem se je prebudil in res fantastično odveslal in si priveslal to drugo mesto. Rajko je že lani imel te rezultate v nogah, letos pa jih je skozi vse te medalje tudi dorastel kot kompleten veslač.«

DSC_0091

Hrvatova medalja je  nasploh prva slovenska medalja na svetovnih prvenstvih v kategoriji lahkih veslačev. Sicer so slovenski veslači na svetovnih članskih prvenstvih nazadnje medaljo osvojili leta 2009 v Poznanu, ko je bil četverec bronast. Zadnjo posamično medaljo na svetovnih prvenstvih je leta 2003 v Milanu osvojil Iztok Čop. Ob tem je potrebno upoštevati, da je lahki enojec neolimpijska disciplina, enojec pa skupaj z osmercem kraljeva disciplina v veslanju.

 DSC_0116

Rajko Hrvat je danes sicer nastopil v svojem prvem finalu na svetovnih prvenstvih. Letos je nanizal serijo odličnih rezultatov s srebrno medaljo na svetovnem pokalu na Bledu in bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v Poznanu. V nadaljevanju sezone se je preskusil v lahkem dvojnem dvojcu, ki je za razliko od lahkega enojca olimpijska disciplina, vendar po slabšem nastopu v Luzernu presedlal nazaj v enojca. Jutrišnji nastop je zagotovo vrhunec njegove dosedanje kariere. Zanimivo, na letošnjem EP je po osvojitvi prve medalje na prvenstvih dejal, da je to šele začetek njegove kariere..

 DSC_0145

Skoraj 29-letni Rajko je kot član veslaškega kluba Argo Izola pričel s treningi veslanja v letu 2000, ko sta Čop in Špik osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo za Slovenijo. Kot mladinec se ni nikoli uvrstil v reprezentanco, prvič je zanjo nastopil leta 2006 na SP do 23 let v Hazewinklu (17. mesto), že dve leti kasneje pa se je v konkurenci do 23 let uvrstil v veliki finale (6. mesto). Za člansko reprezentanco je prvič nastopil leta 2010 na EP na Portugalskem (11. mesto) in od tedaj je tudi njen standardni član med lahkimi veslači. Na domačem SP leta 2011 na Bledu se je na SP prvič uvrstil v polfinale, kar je ponovil tudi naslednje leto v Plovdivu (obakrat 12. mesto). V letu 2013 ga je po osmem mestu na EP zaustavila poškodba, v sezoni 2014 je prišel do prvega finala na tekmah svetovnega pokala (6. mesto v Luzernu), letos pa je te dosežke še nadgradil. Zanimivo je, da je vse te rezultate dosegel kot lahki skifist, saj le na peščici velikih tekmovanj ni nastopil v tej disciplini. Za naslednje leto napoveduje selitev v lahkega dvojnega dvojca in boj za olimpijsko vozovnico na dodatnih kvalifikacijah v Luzernu.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja