Štiri posadke na EP v Varese

mario Novice 0 Komentarjev

Od 14. do 16. septembra bo v italijanskem Vareseju potekalo evropsko člansko prvenstvo, kjer bodo nastopili štiri naše posadke. V dvojnem četvercu bodo nastopili Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec, v četvercu veslajo Marko Grace, Aleš Zupan, Grega Domanjko in Jure Grace, lahka veslača Rajko Hrvat in Matevž Malešič bosta nastopila v dvojnem dvojcu, med enojci pa se bo pomeril Andraž Krek. Letošnje evropsko prvenstvo je rekordno po udeležbi, kar je bilo pričakovati glede na dolg premor po olimpijskih igrah. Na Lagu di Varese bo tako nastopilo 448 tekmovalcev in tekmovalk iz 36 držav, med njimi kar nekaj nosilcev olimpijskih medalj iz Londona.

malesic-hrvat-0 dsc_9800

andraz-krek-2 dsc_9831 dsc_9745

Lago di Varese bo tokrat prvič gostil veliko tekmovanje, sicer pa je v veslaški družini že dolgo časa znan kot evropska pripravljalna baza avstralske reprezentance. Glede na uspešnost avstralskih posadk v svetovnem veslanju jezero gotovo nudi dobre pogoje za veslanje in te bodo ta teden okusili tudi najboljši evropski veslači. Kar nekaj olimpijskih posadk je nespremenjenih, pri nekaterih so reprezentance opravile manjše menjave, nekatere države pa nastopajo z novimi posadkami. Naše posadke so bile oblikovane po OI oziroma MSP in SP, ko je bilo jasno, na katere veslače lahko trenerji računajo. Nekaj jih žal ji v reprezentanci zaradi poškodb ali bolezni. Reprezentanca je zadnje priprave opravila na Bresterniškem jezeru pri Mariboru in na Blejskem jezeru.

V slovenski reprezentanci tokrat ni Luke Špika in Iztoka Čopa, bronastih z OI v Londonu. Čop je že sporočil, da zaključuje kariero in bo imel v naslednjem tednu tudi poslovilno tekmo na Ljubljanici, Špik pa po počitku že trenira in se bo ponovno pojavil na tekmovanju na DP na Bledu. Večina naših tekmovalcev, ki bodo nastopili na EP, je letos že veslala na katerem od prvenstev, svetovnem pokalu ali olimpijskih kvalifikacijah. Izjema je le Andraž Krek, ki se vrača po poškodbi hrbta, medtem ko je bil že z reprezentanco na spomladanskih pripravah v marcu.

Med dvojnimi četverci je prijavljenih 13 posadk, od olimpijskih posadk pa so tu Estonci (edini z nespremenjeno posadko), Francozi, Britanci, Italijani, Poljaki, Rusi in Ukrajinci. Gre torej za zelo močno zasedbo, v kateri pa bi naš čoln, v katerem veslajo Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec, lahko igral pomembno vlogo, saj je na zadnjih treningih dosegal zelo dobre čase. Fistravec, Špik in Rojec so relativno že izkušeni veslači, v tej disciplini pa so nastopili na lanskem SP (15. mesto) in EP (7. mesto). Po dveh srebrnih medaljah na letošnjih mladinskih EP in SP je trener Janša v posadko uvrstil tudi mladinca Jerneja Markovca, za katerega po to po luzernskih olimpijskih kvalifikacijah že drugi nastop v članski konkurenci.

Brata Marko in Jure Grace, Aleš Zupan in Grega Domanjko se bodo v četvercu pomerili v konkurenci 11 čolnov, od tega je šest olimpijskih – Grčija, Italija, Nizozemska, Romunija ter Belorusija in Srbija, ki imata edini nespremenjeno posadko. Pri našem četvercu gre za mlado posadko, saj v njej veslajo kar trije mlajši člani (do 23 let). Aleš Zupan in Grega Domanjko sta bila letos v dvojnem dvojcu šesta na SP do 23 let, Jure Grace, sicer lahki veslač, pa deseti v lahkem enojcu, ob tem pa je nastopil tudi na olimpijskih kvalifikacijah v lahkem dvojnem dvojcu. Na letošnjih olimpijskih kvalifikacijah sta sta nastopila tudi Marko Grace in Grega Domanjko (četrto mesto v dvojnem četvercu).

dsc_9698 rojec-markovc-spik-fistravec-5 malesic-hrvat-2 andraz-krek-5

Med lahkimi dvojnimi dvojci je prijavljenih 16 posadk, od tega je polovica držav, ki so v tej disciplini nastopile na OI v Londonu, nespremenjeno posadko pa imata Norveška in Portugalska. Rajko Hrvat in Matevž Malešič sta letos skupaj nastopila že na tekmi svetovnega pokala v Beogradu in tam izgubila interni dvoboj proti Cvetu in Gracetu za uvrstitev na olimpijske kvalifikacije. Hrvat je potem v lahkem enojcu nastopil na SP za neolimpijske discipline in tam zasedel 12. mesto.

Andraž Krek bo nastopil med enojci, kjer je prijavljenih 18 tekmovalcev. Od olimpijskih skifistov so tu Azerbadjanec Alexandrov, Belgijec Maeyens in Litvanec Griskonis, zanimiva skifista pa sta še Čeh Plocek (mladinski evropski in svetovni prvak) in Madžar Galambos (svetovni prvak med lahkimi skifisti). Kreka je celotno lansko sezono pestila poškodba hrbta, ki se mu je ponovila letos spomladi na pripravah reprezentance v Pločah. Tako lani in letos ni mogel tekmovati, sedaj pa je poškodbo saniral in bo drugič v svoji karieri nastopil na članskem EP, leta 2008 je bil dober osmi v enojcu.

Selektor Miloš Janša takole ocenjuje pripravljenost naših posadk: »Ob odsotnosti Čopa in Špika je reprezentanca optimalno sestavljena iz tistih članskih veslačev, ki so trenutno na voljo, in v danih okoliščinah sem z njeno sestavo zadovoljen. Glede na meritve na treningih je najbolje pripravljen dvojni četverec, ki sem ga pravzaprav začel predvidevati kmalu po koncu olimpijskih kvalifikacij. Skupaj so sicer lahko sedli relativno pozno zaradi angažiranja Markovca v mladinski konkurenci, vendar zaradi tega po moje niso nič slabše pripravljeni. Konkurenca v vseh disciplinah je precej močna, saj bo nastopilo kar nekaj posadk z londonskih olimpijskih iger. Cilj za naše posadke je uvrstitev v A finale, najboljše možnosti za to pa imata oba četverca. Sicer pa je to EP za nas zelo pomembno kot iztočnica za prihodnja leta.«

Reprezentanca v Varese potuje v torek. V trenerski ekipi so Miloš Janša, Dušan Jurše in Jan Ilar, fizioterapevtka je Metka Roner, team manager pa Jernej Slivnik.

Za naše veslače bo to predzadnje dejanje letošnje sezone, saj jih potem čez teden dni, 22. septembra na Bledu, čaka le še obračun za naslove državnih prvakov.

Uradna stran prvenstva

 

Worldrowing.com

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja