Štiri posadke na mladinsko svetovno prvenstvo v Litvo

mario Novice 0 Komentarjev

Jutri se bo v litovskem mestecu Trakai, 30 km iz glavnega mesta Vilne, pričelo mladinsko svetovno prvenstvo v veslanju, ki se bo zaključilo s finali v nedeljo, 11. avgusta. Na letošnjem prvenstvu bo ena izmed rekordnih udeležb, saj je prijavljenih kar 784 tekmovalcev in tekmovalk iz 59 držav. Razloge je tudi to, da letošnje MSP služi kot kvalifikacijsko tekmovanje za mladinske olimpijske igre, ki bodo prihodnje leto na Kitajskem. Slovenijo bo v Litvi zastopalo 7 tekmovalcev in 2 tekmovalki v štirih posadkah – dvojec, dvojni četverec, enojec in ženski dvojni dvojec.

dsc_0527-001

Trakai je sicer kar standardno prizorišče za prvenstva mlajših kategorij. Lani je bilo tam svetovno prvenstvo za člane do 23 let, še pred tem  leta 2002 pa mladinsko svetovno prvenstvo, kjer sta Andraž Fistravec (starejši brat aktualnega članskega reprezentanta Gašperja Fistravca) in Žiga Palčec v dvojcu osvojila srebrno medaljo.

dsc_0008-001

Tudi na letošnje prvenstvo odhajamo z dvojcem, v katerem bosta veslala Miha Ramšak Miha  in Gašper Ferlinc (oba člana VK Dravskih elektrarn Maribora). Letošnje evropsko prvenstvo v Minsku, kjer sta dosegla 5. mesto, ju postavlja v ožji krog ekip, ki se bodo med 27 prijavljenimi čolni potegovale za finalni nastop. To bo tudi prvi cilj, ki ga bo treba izpolniti, če se bosta hotela spogledovati z medaljo. Ramšak in Ferlinc sta bila lani člana četverca, ki je na MEP osvojil bronasto medaljo, na MSP pa je bil peti.

dsc_0504-001  dsc_0217-001

Kot drugi čoln je dvojni četverec v postavi Gašper Ostanek, Žan Črnac (oba VK Nautilus Koper), Vid Pugelj (VK Ljubljanica) ter Žiga Zarič (VK Dravske elektrarne), ki je nastopil v finalu letošnjega evropskega prvenstva in tam zasedel 6. mesto. Sestava je po MEP  doživel manjšo spremembo, saj je namesto Deana Masla sedež dobil Vid Pugelj. Dobri trenažni rezultati in borbenost so dobra popotnica za ekipo, ki si bo med 26 čolni poizkušala priveslati finale.

dsc_0374-001

Med enojci bo nastopil  Dean Maslo (VK Argo Izola), ki bo tudi v vlogi rezerve za dvojnega četverca. Njegov osnovni cilj je uvrstitev v prvo polovico med 36 nastopajočimi enojci.

dsc_0451-001

Med dekleti bosta v dvojnem dvojcu nastopili Tinka Kersikla (VK Argo Izola) in Eva Urevc (VK Bled). Tinki bo to že drugo svetovno prvenstvo, lani je bila v Plovdivu 13. v tej disciplini. Eva je debitantka na prvenstvih in kot bivša biatlonka šele prvo leto v tekmovalnem veslaškem programu. Cilj posadke bo izboljšanje lanske uvrstitve, med dvojni dvojci pa je tokrat 24 prijavljenih.

dsc_0520-001

Dušan Jurše, pomočnik selektorja zadolžen za mlajše kategorije, je pred odhodom povedal: »Slovensko veslanje je na letošnjih tekmovanjih sicer ob menjavi članske vrste nekoliko manj prepoznavno, je pa trenuten nabor mladincev povsem primerljiv s preteklimi leti, ko smo v mladinski kategoriji že osvajali kolajne in se uvrščali v finala. Prav ti mladinci so kasneje napolnili člansko kategorijo in tudi sedanja generacija lahko postane osnova, okoli katere bi lahko v prihodnjih letih gradili čvrsto osnovo za člansko vrsto.«

dsc_0533-001

Predtekmovanja se za dvojnega četverca, enojca in ženskega dvojnega dvojca pričnejo v sredo, dvojec pa bo prvi nastop imel v četrtek. Ob trenerjih Dušanu Juršetu in Primožu Merfu reprezentanco na prvenstvu vodi Mira Fatur, v ekipi pa za razbolele mišice skrbi maserka Metka Roner.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja