Štiri posadke na zadnjo tekmo svetovnega pokala v Luzernu

mario Novice 0 Komentarjev

Prihajajoči konec tedna bo švicarski Luzern gostil finale svetovnega pokala v veslanju, kjer bodo nastopile štiri slovenske posadke. Poleg Luke Špika v enojcu bosta v dvojnem dvojcu nastopila Gašper Fistravec in Jernej Markovc, v enojcu Aleš Zupan in v lahkem dvojnem dvojcu Rajko Hrvat in Matevž Malešič. Na Rdečem jezeru bo nastopilo 648 tekmovalcev in tekmovalk iz 43 držav.

dsc_0040

Luzern bo že tradicionalno gostil tretjo tekmo svetovnega pokala, ki pomeni tudi finale tega tekmovanja. Letos sicer manj uspešnega, saj je bila udeležba na prvi tekmi v Sydneyu v marcu močno okrnjena zaradi oddaljene lokacije in zgodnjega termina. Tokrat od večjih držav manjkata le Rusija in Ukrajina.

dsc_0171dsc_0023

V enojcu, kjer je zbrana domala vsa možna konkurenca z izjemo nedavnega zmagovalca Henleya Azerbadjanca Aleksandrova, bosta nastiopila Luka Špik in Aleš Zupan. Od lanskih finalistov olimpijskih iger manjkata še Novozelandec Mahe Drysdale, ki se je po Henleyu vrnil v evropsko bazo kivijev v Hazewinklu in se pripravlja za njihovo izbirno tekmo za SP, in Šved Lassi Karonen, ki si je vzel sezono premora. Tu pa so Čeh Ondrej Synek, zmagovalec etonskega svetovnega pokala, Britanec Alan Campbell in Nemec Marcel Hacker. Zagotovo ne gre pozabiti še Bolgara Georgija Bozhilova, ki je bil tretji v Etonu, Kubanca Angela Rodrugueza, lani sedmega na OI, Litvanca Rolandasa Mascinskasa, lani člana šestovrščenega dvojnega dvojca na OI, obeh Argentincev Christiana Rossa in Ariela Suareza, članov lani četrtouvrščenega dvojnega dvojca na OI, ki se bosta sicer o nastopu v enojcu ali dvojnem dvojcu odločila šele v Luzernu, ter obeh Novozelandcev Nathana Flanneryja in Josepha Sullivana. Skupaj je prijavljenih 25 skifistov.

Za Luka bo to prvi nastop na svetovnem pokalu letos, v enojcu pa se je preskusil pretekli vikend na Henleyu. Tam je v polfinalu izpadel proti kasnejšemu zmagovalcu Aleksandrovu, pridobil pa nekaj dragocenih tekmovalnih občutkov. Težav z izposojenim čolnom ne bo več, res pa je, da je njegov originalni čoln z ladijskim prevozom že na poti v Korejo.

Pred odhodom je Luka povedal: »Konkurenca v Luzernu bo celostna, tako da se bo točno videlo, kam spadam. Treningi so v zadnjem času potekali po planu, tudi regata na Henleyu se je kar dobro izšla. Glede samih pričakovanj si nisem čisto na jasnem, razen da grem v boj za čim višja mesta. Letos sem se od konkurentov v Essnu že srečal s Campbellom in Hackerjem, tako da nekaj občutkov že imam. Pričakujem, da bodo v Luezrnu zelo zahtevne tekmo, tako kot ponavadi na finalu svetovnega pokala, ki je zelo dober pokazatelj trenutne pripravljenosti. Tu se slika konkurence sicer razčisti, ni pa to že kar razporeditev, ki bo obveljala na svetovno prvenstvo.«

dsc_0110

V Luzernu ponovno ne bo nastopil naš dvojni četverec, ki se je sicer pretekla dva tedna pripravljal v Mariboru in na Bledu. V prejšnjem tednu je namreč Jana Špika stisnila poškodba v hrbtu, tako da je izpustil velik del treninga, zato se je selektor Miloš Janša odločil, naj Jan počije in sanira poškodbo, v Luzern pa po sili razmer pošlje dve manjši posadki. V enojcu bo tako nastopil Aleš Zupan, kar bo njegov premierni nastop v tej disciplini v svetovnem pokalu, v dvojnem dvojcu pa Gašper Fistravec in Jernej Markovc, ki sta bila s šestim mestom že uspešna na prejšnji tekmi svetovnega pokala v Etonu. Med dvojni dvojci je prijavljenih 12 čolnov, med njimi prvi trije iz Etona – Novozelandca Michael Arms in Robert Manson, Nemca Eric Knittel in Stephan Krueger ter Britanca Bill Lucas in Matt Langridge. Ne gre pozabiti Norveške, lani zmagovalke finala svetovnega pokala, Argentine, lani četrte na OI, Italije, letošnje sredozemske prvakinje, kjer vesla lani srebrni z OI Romano Battisti, Litve in Avstralije.