Štirje naši čolni na mladinskem EP v Gravelinesu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Print

Francoski Gravelines bo 26. in 27. maja 2018 gostil letošnje mladinsko evropsko prvenstvo, na katerem bo nastopilo 470 veslačev in veslačic iz 34 držav. Slovenijo bodo zastopali tri dekleta in trije fantje v štirih čolnih, in sicer Ilaria Macchi in Jaka Čas v enojcih,  Pia Potočnik in Lea Hren v dvojcu ter Urban Jerman in Isak Žvegelj v dvojnem dvojcu. Mladinska evropska prvenstva sicer potekajo od leta 2011, drugega po vrsti pa je leta 2012 sledil Bled.

 Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018     Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018

Ilaria Macchi, članica izolskega Arga, je že lani kot mlajša mladinka debitirala na velikih tekmovanjih, na EP v Krefeldu je v enojcu zasedla deseto mesto in s tem dosegla tudi najboljšo slovensko uvrstitev. V enojcu bo veslala tudi na letošnjem MEPu, potem ko se je kot posameznica izkazala na kriterijskih regatah v Zagrebu, na Bledu in v Münchnu. Na skrajnem severu Francije je tokrat čaka 22 tekmic.

DSC_0498     DSC_0569

Jaka Čas (VK Dravske elektrarne Maribor) je doslej nastopil že na dveh mladinskih evropskih prvenstvih, leta 2016 je bil šesti, lani pa 15., obakrat v dvojnem dvojcu. Tokrat bo nastopil v enojcu, saj je kvaliteto najboljšega posameznika dokazal na spomladanskih kriterijskih regatah. V tej disciplini je tudi tradicionalno najbolj številčna konkurenca, skupaj je namreč prijavljenih 25 skifistov.

Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018     Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018

V dvojcu bosta veslali Ljubljančanki Pia Potočnik in Lea Hren, ki sta v zadnjih dveh letih kar nekako posvojili ti disciplino, lani sta bili na MEP enajsti, na MSP pa deseti. Letos sta še izboljšali treninške čase in tudi uspešno nastopili v Zagrebu, münchensko tekmo pa zaradi poškodbe izpustili. V dekliškem dvojcu je 12 prijavljenih posadk.

Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018     Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018

Urban Jerman (VK Ljubljanica) in Isak Žvegelj (VK Bled) sta oba prvič člana državne reprezentance. Posadka se je oblikovala poprvih kriterijskih regatah in tudi solidno nastopila na močni mednarodni regati v Münchnu pred tremi tedni. Urban in Isak se bosta pomerila s tekmeci iz 15 držav.

Letošnje mladinsko evropsko prvenstvo služi kot zadnja kvalifikacijska tekma za uvrstitev na mladinske olimpijske igre, ki bodo oktobra v Buenos Airesu. Izpolnitev mednarodne norme je možna le v enojcu ali dvojcu v ženski in moški konkurenci, vendar le en čoln na spol.

Več o prvenstvu

Fotogalerija (manjka skifist Jaka Čas) – foto: Vid Ponikvar @Sportida

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja