Štirje slovenski čolni na finalu svetovnega pokala v Luzernu

mario Novice 0 Komentarjev

Prihajajoči vikend bo Rdeče jezero v Luzernu ponovno gostilo finale veslaškega svetovnega pokala. Tokrat se bo v Švici zbralo 746 tekmovalcev iz 44 držav, med njimi bo osem slovenskih veslačev, ki bodo nastopili v štirih čolnih. V dvojnem četvercu bodo veslali Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec, v dvojcu Aleš in Janez Zupan, med lahkimi enojci pa bomo imeli dva predstavnika, in sicer Rajka Hrvata in Marka Bolho. Tudi luzernsko preizkušnjo pa izpušča Luka Špik, ki okreva po poškodbi.

dsc_0724-002

Med dvojnimi četverci je prijavljenih 14 čolnov, med katerimi je pet finalistov z druge tekme svetovnega pokala v Aiguebelettu in štirje z letošnjega evropskega prvenstva v Beogradu. Od boljših in tradicionalno močnih držav v tej disciplini tako manjkajo le Ukrajina, letošnji evropski prvak, Rusija (četrta na EP) in Švica (šesta na lanskem SP). Konkurenca je torej prava za preskus naše posadke, ki je lani v tej sestavi na SP v Koreji zasedla deveto mesto. V B finalu sta jo tam prehiteli posadki Italije in Nizozemske, ki sta tudi v Luzernu, vendar v precej spremenjenih postavah. Naša posadka v postavi Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec torej ima izkušnje s skupnimi nastopi iz lanske sezone, sedaj pa so skupaj trenirali zadnja dva tedna, potem ko sta se s študija v ZDA vrnila Markovc in Domanjko. Pod taktirko selektorja Miloša Janše so prvi teden treningov opravili v Mariboru, drugega pa na Bledu in na treningu dosegali zastavljene čase.

 dsc_0035

V dvojcu bosta nastopila Aleš in Janez Zupan, kjer ju čaka številčna konkurenca, saj je prijavljenih kar 25 čolnov. V tej konkurenci manjka praktično nihče, tako da bo tekma res dober pokazatelj pripravljenosti. Aleš in Janez sta letos dobro nastopila na evrospkem prvenstvu v Beogradu, kjer sta zasedla deseto mesto in si s tem pridobila zaupanje selektorja Janše. Tako sta vse od EP trenirala v tem čolnu in glede na meritve tudi napredovala.

Med lahkimi enojci imamo tokrat dva predstavnika, Rajka Hrvata in Marka Bolho. Hrvat je star znanec v tej disciplini in je bil letos že deveti na EP v Beogradu. Tam je slabše v dvojnem dvojcu nastopil Bolha skupaj z Malešičem, ki je po EP začasno prekinil nastopanje na tekmovanjih. Med lahkimi enojci, ki so sicer neolimpijska disciplina, je prijavljenih 17 tekmovalcev.

 dsc_0246-001

Luka Špik bo izpustil tudi tekmo v Luzernu, saj je moral izpustiti veliko treningov zaradi poškodbe hrbta. Po mednarodni regati na Bledu se je posvetil sanaciji poškodbe, gre za vnetje obvretenčnega ligamenta v ledvenem predelu hrbtenice, sedaj pa že trenira po prilagojenem programu in se bo reprezentanci pridružil na zaključnih pripravah pred svetovnim prvenstvom. Selektor upa, da bo to možno, glede njegovega angažma

 dsc_0771

Selektor Miloš Janša pred odhodom v Luzern: »Pričakovanja je težko oceniti, saj je ena posadk, dvojni četverec, sestavljen takorekoč na novo. Dvojec in Hrvat v lahkem enojcu imata podobne možnosti kot na evropskem prvenstvu. V dvojcu je precej povečana konkurenca in je praktično popolna, v dvojnem četvercu pa nekaj boljših posadk ni kot na primer Ukrajine in Rusije. Posadka dvojnega četverca je enako sestavljena kot lani in tudi v enaki razporeditvi v čolnu, saj v tem trenutku ni bilo drugih konkurentov za ta mesta. Tako da je bilo potrebno relativno malo časa, da se je posadka uveslala in sem z njo v tej fazi res zadovoljen. Mislim, da so dobro pripravljeni in znajo dobro nastopiti v Luzernu, bo pa potem potrebna še nadgradnja tega. Za Luka upam, da bo saniral poškodbo in mu bo zdravstveno stanje omogočilo nadaljevanje sezone, zato glede njegovega angažmaja trenutno ne morem reši še nič dokončnega.«

V Luzernu bodo predtekmovanja in repasaži potekali v potek, polfinala v soboto in finala v nedeljo. Takrat bodo podelili tudi letošnjo medaljo Thomasa Kellerja, najvišje priznanje v svetovne veslaške zveze FISA. Prejel jo bo Avstralec Drew Ginn, ki je v svoji karieri osvojil štiri olimpijske medalje, od teh tri zlate, in pet naslovov svetovnega prvaka. V ožjem izboru petih veslačev je bil letos, tako kot že lani, tudi naš Iztok Čop in verjamemo, da bo njegova odlična kariera dobila priznanje prihodnje leto

dsc_0620

V Luzernu bo po 25 letih formalno predsedovanje svetovni veslaški zvezi zaključil Denis Oswald, ki je bil prvič izvoljen na kongresu FISA na Bled leta 1989. Švicar, nekdanji veslač in dobitnik olimpijske medalje, sicer pa pravnik in zelo uspešen športni funkcionar, mesto predsednika tako prepušča Francozu Jeanu-Christophu Rollandu.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja